Omega 3 – 6 – 9

Av , 9 november, 2010 10:32

Att vi som är kroniskt tarmsjuka ska undvika att äta omega 3-tabletter har jag redan skrivit om tidigare (exempelvis här och här). Samtidigt har ju omega 3 dokumenterade goda anti-inflammatoriska egenskaper, vilket gör det bra för oss att äta omega 3, och vi uppmanas att äta det i naturlig form som fet fisk och valnötsolja. Annika Dahlqvist hävdar att en av anledningarna till att fler personer får kroniska tarmsjukdomar är att vi ökat intaget av inflammationsdrivande kolhydrater, som socker, potatis och mjöl, men också att transfetter och omega 6 kan ha en skuld i det hela. Omega 6 anses nämligen ha inflammationsdrivande egenskaper också.

På andra sidor om kostens betydelse för att bli frisk från sin Mb Crohn, som exempelvis Jini Patel Thompsons Listen to your gut, har jag dock upptäckt att de rekommenderar oss att faktiskt tillföra just omega 3 som kosttillskott pga dess anti-inflammatoriska egenskaper. Det har fått mig att äntligen ge mig på Udo’s Choice, en relativt dyr olja som innehåller ”den optimala kombinationen av omega 3-6-9”. Min osteopat har tidigare tipsat mig om denna olja och nu har jag börjat testa den. Enligt honom så är den mycket effektiv mot candida, vilket vi ju ofta har lite för mycket av i våra tarmar. Man ska dock vara försiktig när man börjar ta den eftersom ett alltför stort intag första gången gör att man kan få kramp i magen, feber och må allmänt dåligt pga att candidan avlivas en masse i tarmarna. Detta går förvisso över efter ett par dagar men det är ändå onödigt att utsätta sig för detta.

Alltså testade jag Udo’s Choice genom att ta 1/4 tsk olja före frukost en dag. Sedan väntade jag på reaktion, men inget hände. Efter ett par dagar testade jag att ta 1/4 tsk olja morgon och kväll. Det är extra bra att ta olja i samband med intag av både fettlösliga D3 och Q10, som är en kraftig antioxidant vi Crohnare ofta har brist på. När inget fortfarande hände började jag öka dosen till 1/2 tsk två gånger per dag och nu är jag uppe på 1 hel tsk varje morgon och kväll och jag mår utmärkt. Alltså stämmer inte rådet om att vi inte kan äta omega 3 som kosttillskott, i alla fall inte om vi får i oss det som Udo’s Choice och sakta trappar upp det. Oavsett vad så är min rekommendation att testa Udo’s Choice och trappa upp den sakta om magen verkar tåla den. Förslag är att köpa en liten flaska till en början och senare större flaskor. Mitt mål är att äta 1 msk två gånger per dag och se vad det gör för min kropp och Crohnen.

Min teori är att det visst är bra för oss att få i oss omega 3, men att de tillskott som finns på marknaden idag är av varierande kvalitet, vilket innebär att endast de bästa och renaste är gott nog för våra magar. För handen på hjärtat, hur nyttigt låter det egentligen med tabletter som innehåller stora mängder gelatin och konstiga tillsatser? Vi som inte tål tillsatser måste vara på vår vakt även här och leta efter det renaste.

Nu låter jag kanske som en försäljare av Udo’s Choice, men det är jag inte. Jag vill bara berätta att jag testat den och den verkar faktiskt fungera. Det kan vara ett bra alternativ till att äta fet fisk om man inte gillar fisk. Likaså underlättar det tillförseln av nyttiga fettsyror till vår kropp. Jag får återkomma med hur jag mår om några månader, men hittills mår jag utmärkt. Den som vill läsa mer om vad Udo’s Choice är kan klicka här för att komma till Udo’s hemsida i England. Observera att Udo finns i två varianter: som gelatinkapslar och som vanlig olja. Jag kör vanlig olja eftersom jag vill slippa tillsatser så mycket som möjligt. Udo är väldigt känslig för värme och bor därför i mitt kylskåp. Han bor även i kylskåpen hos hälsokostbutiken, men jag tror att det är billigare att köpa honom på postorder.

6 svar på “Omega 3 – 6 – 9”

 1. Anna skriver:

  Tack för tipset, jag köpte mej en liten flaska igår. Nu ska jag också prova mej fram sakteligen. Du är superduper!

 2. admin skriver:

  Tack själv för att du läser min blogg! Jag mår fortfarande bra av Udo’s oil trots att jag nu kör 2 tsk på morgonen och kvällen. Aloe Veran verkar också inte ha gjort mig särskilt illa, men jag är ju fortfarande på låg dos (15 ml/morgon). Rapportera gärna hur det går för dig!
  /Tina

 3. Maj-Britt skriver:

  Hej!
  Jag kollade på Udo´s choice. Den innehåller tydligen endast vegetabiliska ingredienser. Jag har lärt mig bl a genom Annika Dahlqvist och Jenny Reimers att vi inte kan tillgodogöra oss vegetabilisk omega-3 därför att det är fel längd på fettkedjorna, De måste passera genom en djurmage, för att det ska bli rätt längd på kedjorna. Det har legat en artikel av Jenny Reimers på nätet tidigare, jag kunde inte hitta den nu. Hon tipsade bl a om att man skulle utfodra hönor med linfrö så får man omega-3 berikade ägg. Jag har också lärt genom att läsa på nätet och även hört Annika Dahlqvist säga det under en föreläsning att vi bör undvika vegetabiliska oljor, därför att de innehåller alldeles för mycket omega-6.För mycket omega-6 i förhållande till omega-3 är inflammationsdrivande.Det är ju inte bra för våra magar. Dom oljor som är bäst att använda är raps- och olivolja. Solrosolja, majsolja, jordnötsolja etc är mycket omega-6rika. När jag gör majonnäs gör jag den på smör som precis har smält, det går jättebra, den blir lite hård när den har varit i kylskåpet, men god är den. Oj vad långt det blev, ville bara dela med mig.

 4. admin skriver:

  Tack för informationen! Om du hittar Jenny Reimers artikel får du gärna posta den här.
  Det som är bra med Udo’s Oil är ju att den innehåller mer omega 3 än omega 6 (som vi också behöver få i oss). Jag undviker normalt de oljorna du nämner ovan, men har inte hört att vi inte skulle kunna ta upp omega 3 som finns i växtoljor. Hittills tycker jag att jag mår bra av Udo’s Oil, vilket jag inte gjort av hälsokost/apotekens omega 3-tabletter. Smör fungerar inte så bra för mig som inte tål mjölkprotein, men ghee fungerar bra. Det är också omtvistat bland de lärde om de omega 3-berikade äggen som säljs i affärerna verkligen är omega 3-berikade… Kanske måste man ha sin egen hönsgård då? Blir dyrt om man ska utfodra dem med Udo’s Oil. Och jobbigt när man som jag bor i stan…
  /Tina

 5. Maj-Britt skriver:

  Jag hittade en länk till Jenny Reimers bok: http://www.primavi.se/maten.pdf
  Lycka till med läsning!

 6. admin skriver:

  Tack! Ska kolla i den och se vad jag kan hitta för matnyttig läsning.
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy