Vildoregano-olja

Av , 30 januari, 2011 17:58

Trots att jag inte ska stressa så har jag lyckats med att få en riktigt pressad situation: började på ett nytt arbete för två veckor sedan och samtidigt fick jag in ett konsultuppdrag för ett av Sveriges storföretag som jag omöjligt kunde säga nej till. Alltså jobbar jag heltid på dagarna och ett par timmar varje kväll just nu. Samtidigt som jag är enormt trött av alla intryck på det nya jobbet. Inte optimalt, med andra ord! Men om två veckor är uppdraget levererat och då lovar jag att skriva minst ett inlägg i veckan. Just nu är det nämligen överlevnad som gäller, utan att tappa alltför mycket energi. Och två veckor till tror jag att jag klarar, det är ju fortfarande roligt!

Även om det är stressigt försöker jag att laga mat och ha med mig lagad mat till jobbet varje dag. Det går bra. Pojkvännen och jag har infört lat-mat, vilket innebär att man köper t ex en bit lax, lägger den på ett ugnsfast fat med lite fetaost ovanpå och sen stoppar in den i ugnen. Till detta serverar vi kokt ris där vi de sista 10 minuterna lagt på broccolibuketter. Maten får inte ta mer än 5 minuter att laga. Tur att jag är så lat av naturen att jag faktiskt klarar av detta! Idag lagade jag t ex en fuskrisotto med skaldjur där jag stekte upp lök tills den blev mjuk, sen hällde jag i riset, rörde runt någon minut och sen hällde jag i vatten, lite saffran och djupfryst räkbuljong samt hackade konserverad kronärtskocksbottnar, och så fick det koka upp och sen sjuda sakta utan att jag rörde om i traktörpannan mer än någon gång under 20 minuter. Därefter hällde jag på räkor och lite skivad calamares (bläckfisk). Det blev mycket bra även om jag vet att Jamie Oliver inte hade varit glad över hur jag misshandlade risotto. Men har man inte tid så har man inte.

Hursomhelst, det var inte det jag skulle skriva om. Jag ville bara berätta att jag testat vildoregano-olja i tablettform. Jini Patel Thompson rekommenderar ju detta som en kur mot knäppa bakterier i tarmen och candida, så jag tänkte att det vill jag testa. Givetvis fanns det inte i oljeform här i Sverige men Örtagubben hade det i tablettform, från Whitehorse, ett engelskt märke. Damen i butiken sa att det var bra mot parasiter och att hon ätit en hel burk (50 mg i 100 tabletter) efter en Indienresa och märkt stor skillnad. Som jag ju tidigare skrivit är det kanske inte en dum idé att testa sådana här örtpreparat mot parasiter eftersom det kan få magen att tippa över i rätt riktning. En bekant berättade att hon kände till folk som faktiskt märkt effekt av att bara ta en tesked mald kryddnejlika i lite vatten strax före läggdags som antiparasitmedicin. Jag har inte testat det själv men det är säkert värt ett försök givet att kryddnejlika ju faktiskt ingår i Hulda Clarks tinktur mot den äckliga leverflundran, som hon anser är orsaken till Mb Crohn.

Alltså testade jag vildoregano-tabletterna i oktober när min mage höll på att bli sämre, och tog då två tabletter per dag, en tablett vid frukost och en vid middag. Eftersom magen reagerade OK så ökade jag dosen till tre gånger per dag och sen två tabletter en frukost. Då fick jag faktiskt ont i magen och det kändes som om det brände i något tarmsår. Inte bra alls, så jag slutade genast. Men när jag mådde bättre efter vår resa till Kreta i slutet av oktober, då jag åt SPC-flakes i lokal fåryoghurt en knapp vecka, testade jag vildoregano igen. Denna gång körde jag en kur där jag tog en tablett vid varje måltid (dvs tre) och åt så i fem dagar. Mellan målen, ett par timmar efter vild oregano-tabletten, tog jag mina probiotikatabletter. Sen slutade jag kuren. Jag har kört samma behandling en gång till och fick ungefär samma resultat.

Vad hände då med min mage? Jo, när jag har kört kuren nu när jag inte var så dålig i magen som i oktober så har jag inte fått brännkänsla i tarmsår, men däremot har magen blivit sämre ett par dagar. Sen har den blivit väldigt mycket bättre, trots att jag glömde ta probiotikan. Att magen blir sämre och lös de första dagarna beror enligt Jini Patel Thompson på att de dåliga bakterierna och candidan i tarmen helt enkelt dör av och då spolas de ut av tarmen så fort som möjligt. Sen börjar magen bli bättre igen! Jini hävdar att vildoregano-olja är ett naturens eget antibiotika och det är väldigt kraftfullt mot candida och dåliga tarmbakterier.

Jag är inte läkare och jag är inte tarmexpert mer än på mina egna tarmar, men jag ville ändå berätta för er om min erfarenhet av origanum vulgare, som vildoregano heter på latin. Jag är faktiskt förvånad över dess effekt och min mage är helt lycklig igen. Min tunga som höll på att bli lite candidavit är nu Maja Gräddnos-skär. Kanske är det värt att prova för dem av er som har problem med candida och elaka bakterier i tarmen? Testa försiktigt i så fall och avbryt kuren om magen börjar svida som den gjorde hos mig.

16 svar på “Vildoregano-olja”

 1. Gee skriver:

  Åh, gud vilken bra blogg! Jag har magproblem för närvarande o kan inte äta särskilt mkt, är under utredning, och sökte nu efter recept på snälla soppor och hittade då hit.

  Tror inte att jag har Crohns eller UC utan snarare magkatarr isåfall men jag har i vuxen ålder alltid haft mer eller mindre känslig mage, med flera mag-o-tarmkatarrer. Försöker äta sockerfritt och är laktosintolerant, så jag lär lusläsa din blogg även när jag blir kvitt denna magåkomma som jag lider av just nu.

  Tack!

 2. admin skriver:

  Tackar så mycket för den fina kommentaren! Hoppas att du hittar bra mat. Ibland verkar det som om man kan vara överkänslig i magen temporärt så du kanske kan bli bättre om du satsar på att skippa gluten och komjölk temporärt och ser vad som händer då. Samt givetvis äter snäll mat (utan mjölk och gluten).
  Krya på dig och hoppas att du snart blir frisk!
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 3. Anna skriver:

  Hej Tina, hoppas allt är bra. Jag saknar dej här ;). Själv har februari månad varit jobbig. Halsfluss och sedan dunderförkyld igen. Fick Kåvepenin mot halsflussen (sa till doktorn att jag har UC) och hann ta EN tablett…ja du fattar resten. Så jag avbröt och en annan doktor som hade jouren som jag ringde till sa att jag skulle läka ut halsflussen själv. Nu är jag dunderförkyld och det har börjat svida lite lätt här och var i magen och jag har haft små magknip. Liten försämring har jag märkt med nr 2 men ingen fara. Har du varit med om liknande? Detta är ju mitt första år med uc så jag tar gärna emot tips/råd. Min största oro är ju att bli succesivt sämre, men jag skulle tro att jag repar mig bara jag blir kry nångång. Kramis

 4. admin skriver:

  Hej Anna,
  Nu är jag tillbaka! Lovar att bli mer aktiv nu när jag ”bara” har ett jobb och inte reser på ett tag. Det låter inte alls bra med din mage, men om du ökar ditt intag av tarmbakterier och äter snäll mat ett litet tag (typ risgröt, burmesisk fisk osv) så tror jag att du får ordning på tarmen snart.

  Jag försöker själv att undvika pencilin så mycket jag kan, framför allt för att det stör min känsliga tarmflora. Men om jag måste ta det så brukar jag göra så här:
  1) Ta alltid pencilin med mat. Om det är uppblandat slår det mindre hårt mot magen och tarmen. Det gäller för övrigt all medicin, tycker jag.
  2) Ett par timmar efter att du tagit dina pencilintabletter tar du 2-3-4 tarmbakterietabletter, gärna också med lite, lite mat (t ex en halv riskaka). Generellt måste man överdosera tarmbakterietabletter när man äter pencilin för det slår ju ut de goda bakterierna.

  När det gäller förkylningar och liknande sjukdomar är det bästa att skaffa sig ett bra immunförsvar. Vi som äter imurel har sämre immunförsvar och jag har tidigare blivit lättare förkyld när jag ätit imurel. Numera försöker jag stoppa i mig 1-2 stora teskedar Sambucol (ett extrakt från svarta fläderbär som höjer immunförsvaret) 1-2 gånger per dag, lite beroende på hur mycket smitta jag utsätts för (har två bonusbarn som är snuviga med jämna mellanrum, så då brukar jag utfordra hela familjen med detta och ungarna tycker den är god, tack och lov!). Jag äter också extra vitaminer, vanliga ”Tjej Vital” och Holistic D3 (1-2-3 tabletter per dag beroende på hur jag känner mig), varje dag. Just D3 är bra eftersom det höjer vårt immunförsvar rejält. Normalt får vi i oss detta genom solen, men under vintern…ja, du vet ju själv hur lite sol det är här i Sverige! Jag försöker också sova mycket så att jag inte är uttröttad, samt givetvis hålla tarmen i skick på alla andra sätt som jag skriver på denna sida. På detta sätt har jag faktiskt hållit mig frisk (peppar peppar) denna säsong.

  Om jag blir förkyld tar jag gärna kinesisk örtmedicin mot förkylning. Det är påsar som löses upp i kokhett vatten och drickes varmt. Det är fantastiskt bra. Finns att köpa hos Doktor Ma eller Doktor Yang, som är de två akupunktörer jag nyttjar här i Stockholm. De kan också ge bra behandling mot förkylning genom akupunktur och sugkoppar på ryggen. Gå gärna dit och kolla om de kan göra något åt din halsfluss. Deras kinesiska örter är betydligt snällare mot magen än de västerländska pencilinet som skolmedicinarna gärna ger ut. Observera att enligt kinesisk traditionell medicin så anses lungorna hänga ihop med tjocktarmen så om man får hosta påverkar det även tjocktarmen. När jag var jättesjuk häromåret hade jag t ex en hosta som inte gav sig förrän jag hamnat på sjukhus och fått remicade mot tarmen. Hjärtat är sammanlänkat med tunntarmen, vilket sannolikt är orsaken till att jag själv fortfarande har lite problem med hjärtarytmi efter förra årets stora återfall.

  Krya på dig!
  Kram,
  Tina

 5. Anna skriver:

  Tusen tack!!!

 6. admin skriver:

  Krya på dig! Maila mig gärna på info@tinasmagmat.se och berätta hur det går.
  Kram,
  Tina

 7. Ingegärd skriver:

  Hej!
  Det finns vild oreganoolja att köpa i Sverige. Ett företag som har mycket bra produkter är http://www.crearome.se/, där finns en oreganoolja gjort på vild oregano, och då söker man under rubriken eteriska oljor. Crearome säljer till många hälsokostbutiker, och det kan finnas andra märken som också är bra t ex Primavera.
  Just nu vågar jag inte prova men kanske så småningom …

 8. admin skriver:

  Hej!
  Jag vet att det går att få tag på vild oregano-olja som eterisk olja, men dessa ska bara användas utvärtes så jag rekommenderar inte att äta den invärtes. Men stort tack för tipset i alla fall!
  /Tina

 9. Ingegärd skriver:

  Crearomes oreganoolja kan användas som krydda. enligt uppgift från företaget som är mycket seriöst.
  /Ingegärd

 10. admin skriver:

  OK! Tack för informationen! På hälsokostbutikerna har de tidigare sagt att jag inte ska använda typ doftolja (i detta fall med vildoregano), men de oljorna måste ha varit en annan sort än den du talar om.
  /Tina

 11. S,25 skriver:

  Här kan man köpa vild oreganoolja i flytande form. Känner inte till företaget och har inte heller köpt däriffrån. Verkar ganska dyrt för en student men det går att få tag på i alla fall!
  http://www.mcotools.se/default.asp?lid=11&show=1

 12. S,25 skriver:

  Oj! Jag var visst väldigt snabb med att skicka det första bästa jag hittade. Det finns på fler ställen när man letar som kanske är bättre…

 13. admin skriver:

  Tack i alla fall för länken – supersnällt av dig att dela med dig! Får ta och kolla upp detta mer!
  /Tina

 14. Gabriel skriver:

  En sak som jag fick höra en doktor berätta, var att man ska sluta med socker, majs, ägg, mjölk, nötter och se om magen blev bättre. Så det gjorde jag och jag sket som när jag var barn.
  Sedan skulle man lägga till saker igen, för att se vad det är man inte tål. Min misstanke var gluten. Så jag fick göra en test. Men det visade sig att jag hade magsårs bakterierna. Så då fick jag hjälp mot det. Men, det var inte som som spökade. Det är ju allt skit jag stoppade i mig.

  Låt mig bara påpeka att jag har ätit eko mat sedan 2009. Men jag åt och drack socker, chips. Eko så klart. Men bara för att det är eko, betyder det inte att det är mer hälsosamt.
  Sedan 2009 trodde jag att jag led av något oförklarligt som IBS. Men det visade sig att jag led av dåliga mag bakterier som jag matade med öl/ vin och socker. Idag intar jag bara socker när jag äter frukt. Det hjälper inte att behandla magen om man inte ändrar på sina vanor.
  Kämpa på!

 15. admin skriver:

  Tack Gabriel för kloka ord! Om man har en obalans i tarmfloran i magen, vilket jag tror att alla med magproblem har, så hjälper det föga att ta mediciner som dödar och gödslar kemikalier i kroppen om man samtidigt inte slutar att föda tarmfloran med t ex socker osv. Bara för att det är ekologiskt är det ju inte nyttigt: socker är ändå socker, om än utan gifter i form av bekämpningsmedel. Lite som våra nyckelhålsmärkta varor som ofta är fulla med tillsatser för att smaka ”rätt” eller ha ”rätt” konsistens. Jag har slutat med frukt själv och kör nu bara honung som sötningsmedel.
  Kämpa på och tack för att du delade med dig av dina erfarenheter!
  /Tina

 16. Christina Eriksson skriver:

  Kapslar med oregano olja går också att hitta hos KurAkademin.

  /Christina

Panorama Theme by Themocracy