Nu är jag tillbaka!

Av , 26 februari, 2011 09:25

Nu är jag tillbaka vid datorn för att blogga för första gången på nästan en månad. Det har varit en intensiv månad för mig sedan sist. Dels började jag ju ett nytt jobb, som är minst sagt ansträngande eftersom det är i en helt ny sektor för mig, dels hade jag på mig ett konsultuppdrag som jag fick göra vid sidan av mitt jobb, vilket inte var optimalt, men uppdragsgivaren blev i alla fall glad för uppdraget och tyckte att det var hål i huvudet att de inte anställt mig eftersom de behöver en sådan som mig (!), vilket ju var ett gott betyg. Så fort jag var klar med detta konsultuppdrag var jag tvungen att förbereda klart en jobbresa österut med mina nya kollegor och NU är jag hemma efter en racer-vecka i Fjärran Östern. Puh! Men jag överlevde faktiskt och magen är snäll trots allt, tack och lov!

Jag var lite orolig för hur min mage skulle klara av kinesisk mat eftersom jag inte varit där på över två år och utsatt den för kinesiska bakterier, men det gick rätt bra faktiskt. Tror att det är viktigt för min mage att utsättas för kinesiska bakterier med jämna mellanrum så att den blir härdad och fixar dem bättre. Som tur är verkar min nya arbetsgivare tycka att jag ska åka dit när jag vill, kanske så ofta som varannan månad om jag vill. Eller varför inte vara där några veckor och bo där, föreslog en av mina chefer. Eftersom magen ändå klarade det ganska bra så kanske jag gör det, vi får se!

Jag har verkligen saknat kinesiska grönsaker!

Denna gång åt jag, som vanligt, bara wokad och nylagad mat med kokt ris. Till frukost åt jag en liten skål kinesisk risgröt (zhou) och en välstekt omelett, och drack massor av te till detta. Den färskpressade juicen som hotellet erbjöd så fint fick de ge till andra gäster. Jag hade också med SPC-flakes och riskakor som jag åt uppe på rummet när jag var hungrig på natten. Jag kokte vatten och hällde SPC-flakes i en kopp som jag senare tuggade i mig när det svalnat lite.

Redan första kvällen märkte jag att magen inte var helt nöjd med att vara tillbaka i Kina, men jag tänkte ge den en chans. Nästa kväll var magen sämre och på morgonen därpå bestämde jag mig för att börja ta lexinor (norflaxicin) som brukar fixa de kinesiska bakterierna. Jag vet inte varför det fungerar så bra, men norflaxicin fungerar VÄLDIGT bra mot just kinesiska bakterier. Jag har (friska) bekanta som fått lite tabletter av mig och blivit bra direkt från sina knasiga magar av bara en tablett, fast man egentligen ska ta totalt sex doser (400 mg) av den för att vara på den säkra sidan att alla bakterierna dött ut. Min mage blev bra nästan direkt, tack och lov.

Däremot fungerade norflaxicin inte alls när jag var i Indien (Delhi) och i Moskva hösten 2009. Då började min mage istället blöda av denna medicin, vilket ju inte alls var bra. Tror att det berodde på att jag slutat med imurel och tarmslemhinnan var mycket svag så därför slog det så hårt mot tarmen. En annan lärdom är att man ska ha varit frisk i magen ett tag när man åker iväg på sådana här resor. Men jag vill tillägga att jag faktiskt klarat en månad i Peking bara två månader efter ett riktigt hemskt återfall så allt är relativt.

När jag tar pencilin eller antibiotika, som norflaxicin, gör jag det alltid enligt följande schema:

1) Jag tar antibiotikan med mat för att den inte ska slå tarmen alltför hårt. Det är ju ändå rätt tuff behandling. När det gäller just norflaxicin så ska man ta den var 12:e timme, så det gäller att ha koll på när man tar det.

2) Ett par timmar senare tar jag 3-4 tarmbakterietabletter (jag tar normalt 3 tabletter x 3 gånger per dag av Biomedicas Rubicon så här får ni köra er egen nivå, jag vet att jag äter mycket tarmbakterier), antingen med lite mat (ex en halv riskaka) eller inte med mat alls. Tarmbakterier skadar inte tarmen utan är bra för den. Sedan är jag noga med att ta tarmbakterier vid måltiderna, men aldrig samtidigt med antibiotika (den slår ju ut dessa bakterier och det är ju bäst att satsa på att antibiotikan får slå ut de dåliga bakterierna). När kuren är slut tar jag fortsatt lite extra tarmbakterietabletter för att hjälpa tarmen på traven.

Det kinesiska nyåret och lyktfestivalen skedde nyss så dekorationerna hängde kvar i Peking. Här kaniner och tigrar med lyktor. Vi är nu i guldkaninens år och förra året var guldtigerns år.

Jag är mycket lättad över att magen faktiskt skötte sig så bra som den gjorde, eftersom jag var ganska orolig för hur det skulle gå. Men kinesisk och asiatisk mat är mycket bättre för min mage än västerländsk mat. Enda stället jag hade problem med var i Hong Kong där vår kollega envisades med att i god kolonialist-stil enbart bjuda oss på mat på västerländska klubbar där jag hela tiden fick fråga servitörerna om maten innehöll mjölk och dessutom fick jag ducka för kollegans påtvingade vindrickande genom att säga att jag var så jet-laggad att jag skulle somna direkt om jag fick i mig vin till lunchen. Han tyckte nog vi svenskar var trista, men vad göra? Jag vill inte dricka vin till lunch!

Nu är jag tillbaka i Sverige och pustar ut. Jetlaggad är jag också, men det är ändå OK. Tror jag sov 14 timmar i natt, vilket jag uppenbarligen behövde efter dessa intensiva fyra dagar i Kina där vi i princip hade noll fri tid mellan mötena och jag kände att det förväntades att jag skulle sitta uppe och maila Sverige nattetid. Jag får tacka kineserna för att de var så paranoida efter uppropet om Jasminrevolutionen i Kina förra helgen att de blockerade nätet så mycket att det var svårt att accessa mail via laptopen. Luften var också fruktansvärd denna gång och tenderade att vara ”crazy bad” som amerikanska ambassaden kallade den i november när partikelhalten låg över 500 (normalt i Los Angeles är 76). De första tre dagarna jag var i Peking var luften ”above index” vid flera tillfällen, dvs över 500. Under 500 är det ”hazardous”, och därefter följer very unhealthy och unhealthy… Som ni ser på bilden ovan var himlen vit, inte så bra för lungorna.

Nåväl, jag kommer nu att vara mer aktiv med denna blogg och planerar att lägga upp lite nya recept under dagen. Vad sägs om morotssoppa med kokosmjölk, saffransfisk, boeuf bourguignon, teriyaki-lax och wokad aubergine med potatis och paprika? Håll utkik i receptlistan så hittar ni nya maträtter för magen!

2 svar på “Nu är jag tillbaka!”

  1. malin skriver:

    Härligt att höra att du är tillbaks… har kollat varje dag den senaste tiden och även om jag är ny så har jag saknat dina inlägg =)) Så välkommen tillbaks!

  2. admin skriver:

    Tack så mycket! Nu har jag mer tid att skriva här så det kommer fler inlägg, målet är minst ett nytt i veckan, allt beror på hur mycket jag har på jobbet, tyvärr.
    🙂

Panorama Theme by Themocracy