Farliga mediciner för oss tarmsjuka

Av , 8 mars, 2011 21:02

En snäll och duktig läsare skickade nyligen en lista på läkemedel som hon gått igenom och hittat i FASS efter att ha identifierat ett antal substanser som är dåliga för oss kroniskt tarmsjuka eftersom de kan utlösa mikroskopisk kolit, alltså små sår, i våra tarmar. Jag har ju tidigare skrivit om NSAID-preparat i form av ipren (här), men som denna läsaren hade upptäckt så finns det ett antal andra substanser som är farliga för oss.

Det som är lite läskigt är att bland de mediciner som nämns i listan nedan finns, förutom de klassiska NSAID-substanserna, även SSRI-läkemedel, dvs prozac-liknande mediciner. Eftersom många av oss med kroniska tarmsjukdomar är deprimerade (säkert ofta pga näringsbrist) och har olika själsliga problem (magen har fler neurotransmittrar än hjärnan!) skulle jag inte vara ett dugg förvånad om flera av oss fått typ cipramil utskrivet, vilket läkarna skriver ut alltför lättvindigt. Så om ni äter det och blivit sämre eller helt enkelt tarmsjuka av anti-depressiva mediciner så är min rekommendation att sluta med dem genast och sök psykologhjälp istället. Det kostar med att gå till en psykolog men förstör åtminstone inte tarmarna. Som läsaren skriver längst ner i sitt brev så kan man ofta bli bättre om man slutar med dessa medicin.

En annan obehaglig upptäckt är att medel mot halsbränna också är farligt för tarmslemhinnan. Så var försiktiga därute!

Den välinformerade läsarens lista – stort tack till denna anonyma läsare – följer här nedan:

Tiklopidin: Blodförtunnande. Ticlid

SSRI-preparat, dvs Selektiva serotoninåterupptagshämmare: Paroxetin, Zoloft, Sertralin, Citalopram  mfl.

NSAID, NSAID är en förkortning för non-steroid antiinflammatory drugs, som är en grupp läkemedel med inflammationsdämpande, smärtlindrande och febernedsättande verkningar. Substanser i kategorin NSAID:er är:

 • Acetylsalicylsyra: Magnecyl, Treo
 • Ibuprofen: Ipren, Brufen
 • Naproxen: Naprosyn, Pronaxen, Eox
 • Diklofenak: Voltaren, Eeze, Diclofenak

Lansoprazol: minskar mängden syra som produceras i magsäcken. Lansoprazol, Lanzo, Nixacid, Zoton.

Karbamazepin: används vid epilepsi och vissa former av ansiktssmärtor Hermolepsin används även vid alkoholabstinens. Hermolepsin, Tegretol Retard,Trimonil retard.

Cyklo 3 Fort-USA: mot cirkulationsbesvär, innehåller verksamma ämnen från stickmyrten, finns ej i Sverige.

Ranitidin: symtomlindring vid tillfällig halsbränna och sura uppstötningar. Artonil, Inside Brus, Inside, Rani-Q, Ranitidin, Zantac Brus, Zantac.

Vinburnin-USA: mot cirkulationsbesvär.

Tardyferon-USA: vid järnbrist. Järn-tvåvärt, svenskt preparat: Duroferon.

Flutamid: vid prostatacancer. Eulexin, Flutamid.

Cimetidin: Den”gamla” typen av medicin mot magsår. Dessa mediciner är numera avregistrerade. Dessa var: Aciloc, Acinil, Cimal, Cimetidin, Tagamet.

Akarbos: Behandling vid diabetes. Glucobay.

Piroxikam: Används för att lindra vissa av de symptom som orsakas av osteoartrit (artros, en degenerativ ledsjukdom), reumatoid artrit (ledgångsreumatism) och Bechterews sjukdom (reumatism i ryggraden), t.ex. svullnad, stelhet och ledsmärta. Piroxicam.

Levodopa–benserazid: Används vid behandling av Parkinsons sjukdom. Levodopa–benserazid.

Oxetoron: Behandling vid migrän, kan inte finna att detta finns i Sverige

Symtomen kommer efter fem dagar till fyra månader och en del, men inte alla, blir bra när de slutar med läkemedlet. Kopplingen har bekräftats genom provokationsförsök. Patienterna har fått både symtom samt förändringar i slemhinnan när läkemedlet har återinsatts. Det finns ingen gemensam verkningsmekanism för dessa läkemedel. Många har diarré som en vanlig biverkan.

STORT TACK till läsaren som satte sig ner och författade detta. Jag tycker att detta är otroligt viktig information för oss med inflammatoriska tarmsjukdomar att känna till. Själv lyckades jag ju få igång min Mb Crohn i samband med massivt intag av ipren efter en operation. Jag hade då varit i remission i 15 år. Jag hatar fortfarande de läkarna som ordinerade mig ipren som smärtstillande. Pga detta tvingas jag nu äta imurel. MORR!

12 svar på “Farliga mediciner för oss tarmsjuka”

 1. kristian skriver:

  Hej!

  Bra att du tar upp detta. Jag fick ordinationen att äta Ipren (3 st om dagen) för muskelinflammation, trots att jag meddelat att jag hade Ulcerös proktit (ej aktiv vid tillfället). Två veckor senare hade jag inte proktit längre, utan ett medelsvårt skov i hela tjocktarmen. Nu, tre månader senare, har skovet inte lagt sig. Tyvärr så har jag samtidigt gått in i en depression och ska ta citalopram, vilket ingen läkare heller meddelade kan ha negativa effekter på min tarmsjukdom.

  Lite trött på allt just nu!

  /Kristian

 2. admin skriver:

  Hej Kristian,
  Usch vad hemskt det låter – precis så var det för mig efter min cystoperation i Kina. Tyvärr är det massor av läkare som inte vet att ipren är farligt för oss med inflammatoriska tarmsjukdomar. Låter inte alls bra. Mitt råd är att du kontaktar en homeopat snarast möjligt för de brukar ha bra medel mot depressioner som INTE är farliga för våra tarmar. Det kan också vara så att du har närings- och vitaminbrist som gör att du känner dig deppig. Bara att vara sjuk gör en deprimerad också, tycker jag.
  Kämpa på!
  /Tina

 3. Jessica skriver:

  Hej Tina!
  Vilken informativ blogg du har och vilken kämpe du är! Tänkte tipsa om en sida som skrivs av en tjej som efter sitt andra återfall i bröstcancer började söka efter alternativ och hittade boken ”Ditt liv i dina händer” av Jane Plant. Jane slutade med mjölkprodukter när hennes bröstcancer återkom för femte gången. Idag är hon helt frisk. Här kan du hitta berättelser från någon/några läsare som har tarmsjukdomar:
  http://www.frisk.n.nu/
  Det kanske inte mappar helt till din situation men det kanske kan vara inspirerande. Har du testat levande föda förresten?
  Gillar skarpt ditt inlägg där du beskrev hur dina 2:or reagerar på olika saker =) Själv har jag haft diarré i över två år och har inte så stort förtroende för skolmedicinen så jag har sökt andra vägar. Jag har därför ingen skolmedicinsk diagnos men känner igen mig i delar av det du skriver. Jag har absolut inte haft det så tufft som du har haft det! Dock går jag hos en akupunktör som konstaterat att jag lider av näringsbrist som påverkat lever och njurar. Nu strävar jag efter Tarm 2011 och mina verktyg är kundaliniyoga, akupunktur och strikt kosthållning. =)
  Ha det fint!

 4. admin skriver:

  Hej Jessica!
  Tack för att du tycker om min blogg! Tack för tipset om Frisk.n.nu som jag lagt till i mina länkar. Jag har inte testat levande föda eftersom jag är lite rädd att min mage inte tål alltför kall mat och inte heller klarar av för mycket fibrer. Jag undviker sallad så mycket jag kan t ex. Kanske har jag köpt det kinesiska synsättet alltför mycket (de anser ju att jag är sjuk pga för mycket yin i mig, dvs för mycket kallt, och om jag håller mig varm så mår jag genast bättre) och försöker hålla mig varm och äta varm mat i första hand. Men jag har förstått att många mår bättre av just raw food. Intressant berättelse om Jakob som kurerade sig från sin Mb Crohn på sidan du tipsar om här. Påminner mig om Lilly Johansson och Föllingegården som ägnade sig åt liknande saker. Jag har en vän som ägnar sig åt smoothies, men jag har inte vågat mig på det än.
  Tack för tipsen och krya på dig! Har du testat att ta probiotika för tarmen?
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 5. Jessica skriver:

  Hej igen!
  Tack och jättebra att du länkar till den bloggen! Goda saker skall spridas =)
  Jag har under en längre tid varit väldigt influerad av Ayurveda så att äta råkost kändes väldigt långt borta även för mig. Dock är det, som jag ser det, en väsentlig skillnad mellan Levande Föda och Raw Food. Inom Levande föda är man väldigt noga med att poängtera att maten skall vara lättsmält. Det innebär att man i princip bara äter ovanjordsgrönsaker. Andra typer fermenteras alltid. T ex vitkål fermenteras till surkål. Man äter inte alls nötter i den stora utsträckning som man gör inom Raw Food. (Jag var på en efterrättskurs i Raw Food innan jul och var helt kass i magen i 3 dagar efter det (de har såååå mycket nötter i sin mat;)Jag var på Living Food(http://www.livingfood.nu/) i Valdemarsvik i 12 dagar i september förra året och lärde mig massor. Om du vill ha inspiration rekommenderar jag varmt Ann Wigmores bok om Levande föda. Har du tur finns den på ett bibliotek nära dig. Jag har groddat en hel del efter detta men jag äter inte 100% levande föda. Jag äter åtminstone ett lagat mål om dagen.
  Efter detta har jag tagit IgG/IgA prov och jag är överkänslig mot en rad ämnen, närmare bestämt 26 stycken… Dessa har jag uteslutit i över en månad nu. Probiotika har jag ätit i ett år nu, just nu äter jag även Cellenzym från Holistic. Såg förresten att du testat Aloe Vera från samma märke. Har det fungerat bra?
  Ha en fin dag!

 6. admin skriver:

  Tack för alla bra tips! Jag är uppenbarligen inte så bra på levande föda och raw food… Jag får ta och läsa Ann Wigmore så småningom och lära mig mer.
  Aloe Veran fungerade sådär tyvärr. Den var inte lika illa som den andra som jag testade och fick rännaspraka av direkt, men jag blev lite väl lös i magen av även Holistics Aloe Vera. Men den står där i skafferiet och ska drickas upp så sakta. Om jag bara kör 10 ml per dag verkar det fungera, under förutsättning att magen är rätt bra redan.
  Fungerar Cellenzym från Holistic bra?
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 7. Ingegärd skriver:

  Själv fick jag biverkningar av Asacol, den antiinflammatoriska medicin jag skulle äta resten av livet för att förebygga skov av Crohns. Tarmarna bliv irriterade, men inte såriga, och så fick jag en våldsam reaktion i ansiktshuden. Allt detta försvann när jag slutade med Asacolen. Nu äter jag inga mediciner, men behandlar mig själv med probiotika och annat. Får se hur det går. Tack för jättefin information och inspiration!

 8. admin skriver:

  Tack! Jag har läst om andra som fått biverkningar av Asacol och själv undrar jag egentligen hur effektivt imurel är mot min mage. Sedan jag började äta det har jag nämligen bara blivit ännu mer känslig mot olika slags mat (t ex gluten) och måste sköta min kost extremt noggrant. Jag har ju redan försökt sluta med imurel en gång men det gick inte så bra. Eftersom jag vet att imurel kan sluta fungera inväntar jag den dagen och hoppas att jag kan slå tillbaka Crohnen ordentligt med alternativa metoder då.
  Har f ö läst att Asacol av vissa amerikaner (tema hälsokost) anses göra tarmen ännu känsligare så jag är inte förvånad.
  /Tina

 9. HA skriver:

  Hej Tina!

  Även jag äter imurel dagligen och det jag har hört av min läkare är att enda biverkningen är mestadels att huden blir mer känslig… Detta har jag lagt märke till, men du verkar inte förespråka imurel? Jag vet inte vad jag ska säga om imurel, för jag har ofta haft ont i magen, dock har jag märkt att det beror tillstor del på kosten. Så jag undviker t.ex. gluten. Läkaren sa att imurel verkar fungera då jag inte har någon inflammation i tarmarna.. DOCK så har min mage varit knas i cirka en vecka. Den känns helt uppkörd, jag är inte hård i magen men det är inte mycket som kommer ut, istället är det slem och gaser. Igår kom det även lite blod med avföringen. För ca ett år sedan och bakåt så var blod i avföringen ”en vardag” för mig, men nu har jag verkligen inte haft det på jättelänge.

  Är det en skov? Eller vad tror du det beror på? (Vet att du inte är en läkare)…
  Att äta gör inte magen bättre, då blir den bara uppsvullen & hård och tarmarna kör sitt eget rejs…

  Hur vet man om man har ett skov och att det inte handlar om att man har ont i magen pga kosten? Varför får man skov? Och vad gör man åt det?

  Tack på förhand!

 10. admin skriver:

  Hej HA,

  Nej, jag gillar inte alls att äta imurel även om det håller mig frisk. Jag känner flera andra som älskar denna medicin eftersom den håller dem friska. Läkarna älskar också imurel eftersom det fungerar bra på många sjuka, dock inte alla. 7-8% av alla svenskar saknar enzymet som man måste ha för att kunna bryta ner imurel och då blir imurel ett rent gift för dem. Själv kan jag bara äta halv dos av imurel.

  I min värld är imurel ett svagt cellgift som ingen vet hur mycket den förkortar mitt liv. Den trycker tillbaka inflammationen mycket kraftigt, men så fort du slutar med imurel står du på ruta ett. Eller i alla fall får över 50% av dem som äter imurel återfall direkt när de slutar med imurel. Dessutom kan man bli immun mot den (och då får man återfall igen). Dessutom gillar jag inte alls vetskapen att min lever, bukspottskörtel och benmärgsproduktion måste kollas var tredje månad för att se att dessa funktioner inte slagits ut av medicinen. En annan sak: om nu imurel är så himla bra, varför tål jag inte längre gluten och blir mer och mer känslig mot olika saker i min kost? Om jag inte tillför probiotika (typ dubbel dos mot vad jag tog innan imurel) så är magen genast kass. Alltså är jag skeptisk till imurels verkan på min tarm. Men eftersom min doktor hävdar att den är jättebra för mig så har jag inget val. Jag väntar på att den ska sluta verka, vilket kanske händer om tio år, så att jag slipper äta detta gift.

  När jag slutade med imurel för två år sedan var jag faktiskt frisk i 8 månader. Sedan åkte jag till först Ryssland och sen Indien, och min mage klarade inte av dessa länder som den klarat tidigare. Jag tror att imurel dels inte hade botat min inflammation som istället låg och väntade på att få blossa upp (och det gjorde den med råge!), dels hade imurel gjort att min tarmslemhinna var extra känslig så när jag tog min vanliga antibiotika mot turistdiarré som hjälpt mig MÅNGA gånger förut så började mina tarmar blöda istället.

  Angående din tarmstatus är det svårt för mig att svara på din fråga. Min mage uppför sig så också när den är på väg att bli krånglig. Att det kommer blod med vanlig avföring någon gång ibland tror jag inte är så farligt dock, men om jag vore du så skulle jag försöka äta snäll mat (burmesisk fisk, kokt ris, havrevälling på ren havre, soppa med kokosmjölk, ingefära med brunt socker, färskpressad vitkålssaft, morotssaft osv) och försöka stressa ner så mycket det går. Kanske blir magen bättre då? Just nu håller jag på att testa drycken Vita Biosa som någon tipsade om och den har faktiskt fått min mage att skärpa sig (den började bli sämre pga stress). Jag kan verkligen rekommendera denna dryck trots att jag bara druckit den sen i måndagskväll. Skriver ett inlägg om detta ikväll.

  Ang skov. Bra fråga. En del verkar tycka att en dags diarré är ett skov. För mig är ett skov när jag springer på toa en gång i timmen, maten rinner igenom mig på en timme och jag blir inlagd på sjukhus med dropp i ett par veckor. Det är kanske ett bra tema på ett framtida inlägg, tack! Vad man gör åt skov har jag skrivit under rubriken skonkost.

  Krya på dig och hoppas du mår bättre nu!
  /Tina

 11. Gunilla skriver:

  Jag har ätit Alvedon 665mg 2st ggr 3, alltså 6 tabl per dag, i flera år. Detta mot en nervsmärta i benet. Nu slutat med Alvedon, då jag får smärta och rejäla, saffransgula diarréer. Enligt läkare kan man inte få biverkningar av Alvedon. Fler som råkat ut för detta?

 12. admin skriver:

  Hej Gunilla,
  Alvedon kan ju påverka levern och dina gula diarréer tyder på att det är något fel på levern. Kanske värt att kolla upp det? Posta gärna din fråga på RMTs forum (Riksförbundet för mag- och tarmsjuka), det kanske är fler som läser det där? Kanske kan det vara så att levern rensar ut alvedonen och därför får du problem, men kolla upp det eftersom det inte låter särskilt bra. Mina läkarvänner säger att om man tar fler än 10 Alvedon 500 mg/styck kan man efter några dagar gå in i leverkoma så alvedon är riktigt farligt för levern. Därför får man inte sälja fler än 10 Alvedon i Storbritannien längre.
  Lycka till och hoppas du snart blir frisk!
  /Kristina

Panorama Theme by Themocracy