Alternativ medicin II: Zonterapi/reflexologi

Av , 10 juli, 2011 05:35

Zonterapi, eller reflexologi som det också kan kallas (engelska reflexology), är en urgammal behandlingsmetod. Redan de gamla egyptierna använde detta för över tvåtusen år sedan, och man har funnit bilder på hur zonterapi gick till på den tiden i gamla egyptiska gravkammare. Zonterapi har även använts länge i Indien, Kina, Kenya och vissa indianstammar, bland annat Maya-indianer, för att behandla sjukdomar. Den form av zonterapi som utövas i Sverige kom hit på 1970-talet.

 

Enligt hieroglyferna säger patienten ”Gör mig inte illa” och läkaren svarar ”Jag ska behandla dig så att du lovprisar mig”. Målning från en gravkammare  Saqqara, Egypten som troligen är från 2300 f Kr.

 

Idag är zonterapi givetvis inte en ”erkänd” behandlingsform i Sverige, vilket innebär att man får betala för behandlingen ur egen ficka. Men det betyder inte att det är en behandlingsform som inte fungerar. Många av oss som provat det har definitivt märkt effekt av det och jag har själv fått zonterapi i kombination med homeopati, vilket hjälpt mig att hålla mig frisk.

Teorin bakom zonterapi är att olika delar av våra fötter, främst undersidan, men även ovanpå och på sidan, motsvarar olika kroppsorgan och genom att massera eller trycka på olika punkter kan man stimulera dessa organ att avgifta sig och sedan sätta igång en läkningsprocess. De zoner på fötterna som motsvarar de organ som är dåliga gör ofta mycket ont att massera eller trycka på, men även här gäller teorin ”ont ska med ont fördrivas”. De olika zonerna ska behandlas i en viss ordning för att maximal effekt ska uppnås.

De olika zonerna under fötterna

Även om det självklart är bäst att gå till en erfaren och utbildad zonterapeut så kan man massera sig själv försiktigt under fötterna. Jag brukar få ont i hålfötterna där tarmsystemet sitter och ibland masserar jag mig där väldigt försiktigt. Vill man få effekt av behandlingen så är det dock bättre att gå till en zonterapeut som till skillnad från en själv vet vad han eller hon gör.

Och zonerna ovanpå fötterna!

Det finns många olika teorier om hur zonterapi fungerar, och givetvis är de ännu inte vetenskapligt bevisade vilket gör att zonterapi är förpassat till alternativ medicin-hörnan och inte anses vara rumsrent av våra skolmedicinska läkare. En teori om varför det fungerar är att giftiga ämnen som inte kroppen klarat av att hantera har lagrats i kroppen, med fokus på fötternas nervändar. Till slut bildas det kännbara kristaller som förhindrar normal cirkulation av blod, lymfa och energi på fötternas nervändar och när man masserar dessa så bryts kristallerna ner, kommer ut i systemet och spolas ut genom urin och avföring (därför är det viktigt att dricka mycket vatten efter behandling för att underlätta utrensningen) och cirkulationen blir normal igen. Kanske är de dessa kännbara kristallansamlingar som gör att jag ibland när jag masserar mina hålfötter kan känna att det är lite knöligt där.

En annan teori är att behandlingen orsakar fysiska och kemiska förändringar kring de nervändar från det autonoma nervsystemet som slutar fritt i vävnadsvätskan. På så sätt kommer substanser som bidrar till att återställa den normala funktionen in i systemet och balans återuppstår.

Ytterligare en teori har mer med kinesisk traditionell medicin att göra då den handlar om att det finns meridianer över hela kroppen och genom dessa finns det förbindelser mellan olika punkter på fötterna och olika organ. Om dessa meridianer är blockerade hindras energiflödet och man blir sjuk. Ofta är det fel i energiflödet som orsakar själva sjukdomen som helt enkelt ger sig på den del av kroppen som är försvagad. Om man stimulerar zonerna under fötterna kan dessa blockeringar minska och energin flöda fritt, vilket gör att vi blir friska igen.

När jag fick zonterapi första gången blev jag rätt dålig i ungefär en vecka, sedan blev magen bättre och alla sa att jag såg mycket friskare ut, vilket jag också kände mig. Om jag inte har gjort zonterapi på länge kan jag få liknande effekt och det är väldigt viktigt att dricka mycket vatten efter att man fått en behandling och inte heller bli rädd för utdrivningen som sker. Om man är väldigt dålig i magen så rekommenderar jag inte att man gör zonterapi, såvida man inte är väldigt cool och orädd. Jag gjorde zonterapi julen 2009 när jag var väldigt sjuk och det satte i gång en så stor utrensningsprocess i min kropp via tarmen att jag blev så dålig att jag till slut kände mig tvungen att checka in på sjukhuset där jag blev kvar i 16 dagar och fick min första remicade-infusion.

Det finns även zonterapi-tofflor att köpa i exempelvis kinesiska butiker, hälsokostbutiker och på Internet. Jag skulle dock vilja utfärda en liten varning om dessa för oss med kroniska tarmsjukdomar. Att vandra runt i sådana skor en längre tid kan säkert ha god effekt, men jag skulle inte göra det själv utan att ha fått rekommendationen av en zonterapeut att göra det. Eftersom zonterapi kan dra i gång en massa utrensningsprocesser i kroppen så rekommenderar jag att man till en början bara gör zonterapi hos en duktig zonterapeut och inte leker med det själv därhemma. Det är helt OK att massera sina fötter lite lätt någon minut, men sitt inte och massera fötterna längre stunder utan att ha gått till en duktig zonterapeut först.

Hur hittar man då en bra zonterapeut? Återigen, eftersom detta inte är en titel som skyddas av socialstyrelsen så är det fritt fram för vem som helst att kalla sig zonterapeut och återigen finns det garanterat en massa skummisar i branschen. Precis som med homeopater så är det viktigt att kolla upp om zonterapeuten du kontaktar är med i någon slags sammanslutning som borgar för att personen är seriös. Exempelvis finns det Svenska Fotzonterapi – Reflexologiförbundet som verkar organisera svenska zonterapeuter. De har även listor på sina medlemmar. Man bör även ta reda på hur länge de arbetat som zonterapeuter och vad de har för utbildning (från t ex Axelssons).

Min erfarenhet av zonterapi är mestadels positiv. Jag har negativ erfarenhet då jag fått zonterapi när jag varit för sjuk. En gång fick jag zonterapi av en kinesisk blind massör (de är ofta blinda i Kina – blinda kineser verkar kunna ha två yrken: musiker eller massörer, snacka om trist liv!) som tryckte till mig rejält länge och mycket trots att jag var väldigt dålig. Givetvis blev jag mycket sämre av hans behandling och jag lyckades aldrig återhämta mig ordentligt efteråt så då hjälpte det inte. Han blev mycket upprörd när jag andra gången bad att bara få zonterapi i en kvart lite lätt och inte en timme som förra gången och till slut förhandlade jag fram zonterapi i 20 minuter och sen nackmassage i 20 minuter, vilket dock kändes som om han försökte strypa mig så jag gick aldrig dit igen.

Marie, min homeopat, använder sig av zonterapi som en del i behandlingen och hon har alltid vetat vad hon gör med mig så hos henne har jag bara goda erfarenheter av zonterapi även om jag ibland kan få vidriga utrensningar som gör mig supersjuk flera dagar, men jag brukar bli bättre sedan. Jag tror att det är väldigt viktigt att man har en bra dialog med den som ska ge en zonterapi och jag gillar att Marie kombinerar just zonterapi med homeopati eftersom det för mig känns som om hon då ökar mina chanser till att bli frisk.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy