Läckande tarm

Av , 20 augusti, 2013 19:55

Nyligen spreds denna artikel om gluten och läckande tarm på Facebook så jag tänkte att jag sprider den väl här med. Läckande tarm är när tarmslemhinnan är trasig och substanser som vi äter kan ta sig in i vårt blodsystem via den läckande tarmen. Jag har tidigare skrivit om läckande tarm i samband med att jag skrev om följdsjukdomar här. En del forskning tyder på att många sjukdomar som egentligen inte alls ser ut att ha med dåliga magar att göra faktiskt har det, exempelvis olika neuropsykiatriska diagnoser som autism, ADHD, men även hudproblem som eksem, akne och psoriasis.

Det är betydligt vanligare med läckande tarm än vad man tror och om det är som artikeln ovan menar, dvs att gluten är det som orsakar den läckande tarmen, så har Micke Skribent, som skrivit boken ”Gluten och mjölk – orsaken till vår tids moderna sjukdomar”, helt rätt eftersom han radar upp en lång lista på olika sjukdomar som har orsakssamband med just glutenöverkänslighet. Ibland kan jag tycka att Mickes listor över sjukdomar är lite för lång, som när han skriver att glutenintolerans kan orsaka Alzheimer, MS, koloncancer och en mängd andra sjukdomar, men varför inte? Det kan ju vara som med min Crohn: det är en av flera komponenter som utlöser sjukdomen. Om man går runt med en läckande tarm så ökar ju också risken för att gifter ska komma in i kroppen och göra oss sjuka. För den som vill läsa mer kan ni beställa böckerna om gluten och mjölk här. De är helt klart läsvärda för den som vill veta mer om gluten och mjölk och varför vi kan bli sjuka av dessa två vanliga livsmedel.

Dagens vete är ju så hårt förädlat att det innehåller mycket större mängd gluten än vad ”urvetet” gjorde, så är det inte så konstigt att vi blir sjuka av det. Våra magar har helt enkelt för svårt att smälta de stora mängder gluten som det innehåller. Dinkel är det närmaste urvete man kan komma, och en del personer klarar av att äta dinkel bättre än vanligt vete. Kanske är det så att man tål det till en viss gräns, sedan kollapsar magen helt och man slutar kunna tåla det? Så kändes det för mig i alla fall. Jag tror att jag blev glutenintolerant pga att jag åt imurel. Eftersom det ändå inte är så nyttigt att äta vitt bröd, kakor och pasta så måste jag erkänna att jag inte sörjer det så väldigt mycket. Jag har ju t o m lyckats experimentera fram en glutenfri pizza som blev god, eller i alla fall tillräckligt god för min smak, och varför äta gluten och bli sjuk, tänker jag.

Att bota läckande tarm är sannolikt lika komplicerat som att bli av med andra mag- och tarmproblem. Men om man slutar med gluten så går det sannolikt snabbare för tarmen att läka ihop och då kan man läka ihop hela kroppen. Det är många som talat om att deras ledvärk exempelvis försvunnit efter några månader när de slutat med gluten, vilket tyder på att gluten förvärrar och (som artikeln ovan hävdar) orsakar läckande tarm.

Slutligen: för egen del så verkar jag tåla vetestärkelse som finns i glutenfria fabriksmjöler, men det är många som inte gör det. Därför undviker jag det så mycket jag kan. Jag har en bekant med Ulcerös Colit som hävdar att hon blev frisk från sin UC genom att skippa vete. Det kan alltså vara värt att testa det om man lider av UC. Själv har jag blivit mer hard core och kör helt glutenfritt. Eftersom en gnutta gluten förstör ens tarmludd för sex månader framåt så känns det inte motiverat att ens fuska med gluten, och det är bättre att köra helt glutenfritt, resonerar jag.

5 svar på “Läckande tarm”

 1. Madeleine skriver:

  Hej!

  Ja det är mycket intressant att läsa. Hoppas att läkarna kan börja ta till sig detta om läckande tarm som orsak till sjukdomar och därmed börja behandla orsaken till sjukdomen istället för bara symtomen av sjukdomen.
  För en del kanske det räcker att ta bort gluten för att må bra.
  Medans andra måste hitta alla de mat allergier som läckande tarmen har orsakat.
  En snäll skonkost utan mjölk tror jag på. Sedan finns det ju en del saker man kan göra för att laga tarmen som du skriver om , probiotika, vitaminer och mineraler, L-glutamin, osv….
  När tarmen läker sig så kan man sedan tåla mera mat.

  läckande tarm:

  http://www.barnmedautism.se/fakta/tarm/lackande-tarm/
  http://lifeeducation.se/artikel-lackande-tarm-syndromet.shtml

  Ha det bra!
  kram från Madde

 2. Lizette skriver:

  Här är 2 bra böcker som tar upp ämnet i detalj. http://gluten-celiaki.blogspot.se/

 3. admin skriver:

  Tack Lizette. Om du läser min text ovan så ser du att jag redan länkat till Mikael Håkanssons böcker.
  /Tina

 4. admin skriver:

  Tack för bra länkar, Madde! När man läser Mikael Håkanssons böcker så blir man mörkrädd över alla sjukdomar som har kopplingar till läckande tarm pga gluten. Jag tror också att det är att läka ut den helt som är nyckeln till hälsa.
  Kram,
  Tina

 5. N skriver:

  ”Allt fler i Sverige blir sjuka av gluten” – Från P4 igår: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=493&artikel=5668746

  Som vanligt tack för all information som du delar på denna blogg, jag har nog fått mer hjälp här än vad jag fått från läkare som skall vara tarmspecialister.

Panorama Theme by Themocracy