Äkta vara – ny bok om tillsatser i restaurangmaten

Av , 28 augusti, 2013 20:25

Numera äter jag nästan uteslutande mat jag tagit med mig hemifrån på jobbet. Det blir säkrast så. Att äta gluten- och mjölkfri kost utan potatis är en utmaning på stan här i Stockholm och jag är ofta förvisad till asiatiska restauranger. Tyvärr kan asiatiska restauranger vara rena rama parasithålen och jag blev ju jättesjuk av att äta ute för två år sedan så det gäller att kunna sina asiater. Sushi äter jag aldrig numera eftersom jag är rädd att få parasiter av den råa fisken. Dessutom är jag skeptisk till att det är nästan bara kineser som driver sushi-restauranger i Stockholm (kineser i Kina skyr rå fisk som pesten och jag undrar om de i Sverige kan hantera den rätt alltid) och ännu fler varningssignaler går igång för mig när restauranger har både sushi OCH thai samtidigt… Something is fishy here!

De senaste veckorna har Mats-Eric Nilsson, författare till Äkta vara som handlar om tillsatser i maten och fusket på restaurangerna, susat runt i media. Han har skrivit en ny bok som handlar om tillsatser i restaurangmaten: ”Saltad nota”. Enligt Mats-Eric Nilsson är det vanligt med fusk inom restaurangbranschen, något jag misstänkt länge eftersom viss mat alltid smakar likadant, men också för att jag under den tid jag begåvades med Rikskuponger av min arbetsgivare och åt ute på stan så blev jag ofta knasig i magen. Jag var inte akut sjuk, men jag mådde helt enkelt inte prima. Värst var det dock på min förra arbetsplats där tjocke Micke drev ett kök där en maträtt skulle kosta 69 kr. Han erkände helt frankt att det fanns inte en chans i universum att han skulle ha råd med äkta majonäs, så han köpte en färdig historia i stora hinkar som givetvis innehöll mjölk och tillsatser för att ”få rätt konsistens”. Nästan varje gång jag åt i hans matsal så fick jag ont i magen så till slut började jag äta medhavd mat. Det var lättare så.

Mats-Eric Nilssons bok, som jag inte har läst men jag har läst en hel del om den här t ex, beskriver hur restauranger köper ”såsbas”, som innehåller tillsatser och en massa skit, och inte ens den goda scrambled eggs som man kan få på hotellfrukostarna innehåller bara ägg utan även stabiliseringsmedel och den likt såsbasen kommer på dunk. Men det här vet vi inte alltid om när vi går ut på restaurang och ska äta gott. Inte konstigt att folk blir sjuka!

På mitt nuvarande jobb har vi kylskåp och frys där man kan köpa mat med kort. En av dem är Svarta Lådan, som marknadsför sig som så otroligt nyttiga. Jag har kollat på deras innehållsförteckningar och kan konstatera att deras mat innehåller en massa tillsatser, många helt i onödan, framför allt för att de använder sig av laktosfria mjölkprodukter, som ju innehåller massor av skit (ytterligare en anledning till att skippa mjölken helt!) och tillsatser för att se ut som vanliga mjölkprodukter. De använder sig också av vanlig buljong som innehåller massor av tillsatser. Så även om jag först blev glad över att Svarta Lådan kom till min arbetsplats så kan jag inte äta någon av deras lådor eftersom de är fulla av tillsatser.

Tyvärr är det inte alls ovanligt att det som påstås vara så nyttigt och är nyckelhålsmärkt inte alls är så bra som det låter. Nyckelhålsmärkt betyder ju att det innehåller mycket fibrer (=superdåligt för kassa magar) och ofta lite fett, något som kompenseras med massor av socker istället. Alltså har jag bestämt mig för att undvika nyckelhålsmärkta matvaror för de är helt enkelt dåliga för mig.

Ett annat skojarföretag är Hälsans kök som gör reklam för sin fina, nyttiga vegetariska mat. Men när man tittar på vad deras färdigrätter innehåller så är det massor av E-nummer av olika slag i form av stabiliseringsmedel och smaker. Inte så konstigt egentligen när man baserar mycket av sina maträtter på quorn och soja. Och soja är inte så bra för oss att äta heller, som ni kanske minns, eftersom det kan ha hormonell påverkan på oss.

Det finns säkert massor av andra liknande företag därute som fuskar, och jag kan bara säga att jag är tacksam för att ha fått en känslig mage som gör att jag inte längre kan äta pizza bakad på pizzeria eftersom osten där inte verkar vara så mycket ost. Tyvärr är det ändå lite ost i den så jag kan inte äta den alls, men hur mysigt är det med ost som inte är ost? Urk, säger jag bara! Nej, tacka vet jag min hemlagade mat som jag släpar med till jobbet varje dag. Den vet jag vad den innehåller!

Till er som undrar varför man inte ska äta tillsatser så kan jag rekommendera att ni läser vad jag skrivit tidigare här och här. Att leva utan tillsatser är svårt, men det går. Genom att laga maten från grunden själv slipper man tillsatser och vill man så kan man ju göra sin egen buljong och röror som man kan smeta på maten för att den ska få mer smak. Visst, det tar lite längre tid att stå i köket och laga mat än att mikra en färdigrätt proppad med tillsatser och smakförstärkare, men det är så värt att slippa vara sjuk! ”Better spend time in the kitchen than in the bathroom” (bättre att spendera tid i köket än i badrummet) för att citera Elaine Gottschall, SCD:arnas urmoder. Kolla gärna igenom mina recept om ni behöver inspiration för nya maträtter utan tillsatser!

Slutligen, det finns färdig mat utan tillsatser, och det finns majonäs utan tillsatser. Den enda buljongen jag hittat utan tillsatser (dvs jäst, som vi inte heller ska äta) är Biofoods vegetabiliska buljong utan jäst och socker. Att den dessutom är väldigt god är ett extra plus. För att undvika tillsatser måste man läsa på alla innehållsartiklar, något som är en skrämmande läsning när man inser hur mycket tillsatser det faktiskt finns.

4 svar på “Äkta vara – ny bok om tillsatser i restaurangmaten”

 1. mood skriver:

  Har du prövat att äta på taco bar? Jag tycker att dom håller stilen, har även jobbat där (enbart i två dagar dock hehe) och undersökt maten och dess ingridientser och det finns i princip inga e-nummer förutom i cheddarsåsen som man ändå håller sig borta från i och med att cheddar är ondska. Sojafärsen överraskade mig mest, den är helt naturlig och så. Gå in på deras hemsida så kan du se att deras råvaror har en trevlig bakgrund.

 2. admin skriver:

  Tack för tipset, mood! Jag äter inte så ofta ute men ibland har jag faktiskt ätit på en taco-restaurang i en food court där jag köper fetaost av greken och sen nachos med feta och köttfärs av typ Taco bar! Sojafärs är inte för mig eftersom jag inte gillar den hormonella påverkan soja har på min kropp.
  /Tina

 3. Fia skriver:

  Tina! Du måste skämta. Att såga ett företag såsom Svarta Lådan fick mig att from nu att sluta läsa din blogg. Tillsatserna i buljong må så vara men i vilka mängder används detta. Är det ens en promille? Laktosfria produkter är väl ändå ett steg i rätt riktning. Förmodligen vågar du inte publicera detta då det bevisar din okunskap. Lycka till med bloggen! PINSAMT!

 4. admin skriver:

  Fia! Jag skämtar absolut inte! Har du läst vad som finns i Svarta Lådans mat? Även små mängder jäst och MSG som finns i buljong kan skada våra känsliga tarmar, ungefär på samma sätt som gluten, där det räcker med mikroskopiska mängder för att tarmluddet ska brytas ner och inte läkas på sex månader (en anledning till varför man inte kan fuska med gluten om man är glutenallergiker). Om man inte har en inflammatorisk tarmsjukdom är det säkert bättre att äta Svarta Lådan än många andra kartongmaträtter, men den här bloggen riktar sig till folk med Crohn och Ulcerös Colit, det får du faktiskt respektera. Må så vara att buljongtärningarna Svarta Lådan använder inte skadar dig, men de skadar mig. Det finns läsare med UC som berättat att de reagerar mycket på MSG och jäst, även i små mängder. De kan t ex inte äta butiksgrillad kyckling för att det är grillkrydda på den. En person som har en frisk tarm kan det, men det kan inte vi.

  När det gäller laktosfria mjölkprodukter tycker jag att de är hemska därför att de faktiskt innehåller massor av tillsatser för att de ska se ut som vanliga mjölkprodukter. Framför allt är det jag vänder mig mot det faktum att Svarta Lådan försöker vara nyttiga genom att bara använda laktosfria saker, men de har inte tänkt på att dessa innehåller massor av tillsatser och det är absolut inte ett steg i rätt riktning. Jag har själv stått och räknat tillsatser i Svarta Lådan och tycker att det är alldeles för många för att kunna kalla sig ”fria från tillsatser”, vilket jag tycker är väldigt tråkigt. Om de hade skippat laktosfritt och mjölk helt så hade deras mat varit betydligt bättre. Jag har också sagt till dem att jag tycker att deras mat innehåller för mycket tillsatser för mig och att jag tycker att de borde laga mat utan mjölkprodukter, men de har inte blivit så innovativa än. Tydligen är det så att laktosintolerans kan vara en dold signal om att man är glutenintolerant också och om man läker ihop tarmen med glutenfri kost så kan man börja inta vanliga mjölkprodukter. Det är tyvärr väldigt mycket tillsatser i många mjölkprodukter idag, särskilt lättprodukterna. Vem vill äta yoghurt med gelatin i t ex?

  Slutligen: jag skriver på denna blogg för att hjälpa andra, inte för att bli påhoppad. Jag förtjänar inte att bli kallad för pinsam, det kan du vara själv. Läs själv på deras innehållsförteckningar, tänk att du inte tål tillsatser hur lite de än verkar vara så förstår du att jag inte skämtar. Vi är rätt många som har de här problemen och ibland skrivs inte ens alla tillsatser ut. En läsare berättade hur han upptäckt att han fick svår Crohn av majsstärkelse och det finns t o m i tandkräm. Bara han fick i sig lite majsstärkelse så ballade hans tarm ut, precis som många med SCD erfarit när de fått i sig lite lite stärkelse. Det kan synas ologiskt för en frisk person, men våra magar talar för sig själva.

  /Tina

Panorama Theme by Themocracy