Efter middag ligg och vil

Av , 22 oktober, 2010 14:45

Före middag spring en mil, efter middag ligg och vil” stod det på en broderad kudde som kom från min mormors föräldrahem och visst ligger det en hel del i det. Faktum är att när jag var yngre brukade min mamma tvinga mig att ligga ner efter maten åtminstone en halvtimme för att smälta maten långsamt och ge magen en chans. Än idag brukar jag försöka lägga mig ner och vila middag efter en måltid eftersom jag märker att det påverkar min magstatus positivt.

I dagens samhälle stressar vi mycket och jag är övertygad om att många av oss inte har tid att ligga ner och vila efter maten, allra minst efter lunchen på jobbet. För hur många av oss har en madrass under skrivbordet för att kunna ligga ner och sova middag? (Det hade de faktiskt på ett kinesiskt företag jag besökte – jättegulligt!) Men vila efter maten är verkligen underskattat.

Låt maten se vacker ut – det hjälper aptiten! Här fetaost och tomater med olivolja.

Överhuvudtaget tror jag att det är viktigt att ägna måltiden mer tid än vad vi ofta gör idag. Många av oss som har drabbats av kroniska mag- och tarmsjukdomar har tyvärr en historia där vi ätit för mycket snabbmat, färdigmat och slarvat med maten generellt. När man får sin diagnos är det därför extremt viktigt att låta maten ta sin tid, inte minst för att vi inte längre kan äta snabbt och slarvigt utan att det påverkar våra magar. Själv får jag problem med magen som ett brev på posten när jag slarvar med maten bara lite grann.

Alltså är det viktigt att både laga ordentlig mat och äta den sakta och lugnt och låta måltiderna bli en glädjestund snarare än något onödigt. Exempelvis är det kanske inte så bra att starta dagen med en kopp kaffe och en huvudvärkstablett eller låta frukosten bestå av en ”Enomdan”-vitamintablett… Det säger sig själv att magen inte blir glad för den typen av måltid. Själv ser jag till att äta en portion gröt till frukost, gärna med lite skivad mogen banan, eller så gör jag en äggomelett som jag äter med lite glutenfritt bröd (majsbröd eller glutenfritt havreknäcke). Men jag behöver ha en ordentlig start på morgonen och jag vill helst inte stressa. Därför försöker jag se till att gå och lägga mig ganska tidigt på kvällen för att orka gå upp vid halv sju på morgonen därpå när min inre tupp brukar väcka mig. Vi som har kroniska tarmsjukdomar behöver nämligen sova mer än andra – själv är jag värsta murmeldjuret och somnar gärna före tio, något som var otänkbart när jag var student och gärna gick till sängs efter midnatt.

Eftersom en lugn måltid med näringsriktig mat är viktigt för oss för att våra magar ska fungera brukar jag redan i tanken börja måltiden när jag sätter i gång med matlagningen. En del mat går snabbt att göra, som wokad asiatisk mat, medan mycket av det våra magar gillar är mat som kokats ganska länge så att det blir lättare smält i magen. Tänk gärna slow food, ett koncept som dök upp på 1990-talet som en motreaktion till fast food, och handlar om att maten ska få lov att ta tid att både tillaga och äta. Och finns det något bättre än att sitta och njuta av god mat i allsköns ro?

Om maten blir en lugn och glädjefylld stund släpper man ofta oron kring annat och fokuserar på maten, vilket är bra för våra magar. Är man inte stressad och inte heller vrålhungrig (vrålhungrig är ju inte bra för då äter man ju snabbt som en hund – glufs och så är skålen tom!), har man mer tid åt att smaka, njuta och framför allt tugga maten väl. För vikten av att tugga maten länge kan inte betonas nog. Om vi tuggar maten väl blir magen gladare eftersom vi gjort den en stor tjänst. Vältuggad mat är lättare att smälta för magen. Ibland glömmer vi bort det, men kom ihåg att tugga maten väl.

Välj grönsaker med omsorg – ju färggladare ju mer anti-oxidanter!

När jag har återfall brukar jag se till att äta snäll, lättsmält mat, exempelvis mixad soppa, grönsaksgrytor eller kokt fisk, och tugga väl. När det gäller soppan är den ju ofta mixad och därmed lättare att smälta för magen. Det är inte fel att mosa potatis och kokt fisk och därefter tugga väl. Undvik svårsmält mat som bönor, salladsblad och nötter när magen är kass. Tänk på att vassa saker kan riva upp sår i tarmen. Ju mer puréigt det är desto bättre!

Ett vanligt kardinalfel vi gör när vi äter är att vi dels är vrålhungriga, dels sköljer vi ner maten med drycker av allehanda slag. Jag brukar dricka vanligt kranvatten, gärna med lite lime eller citron dock utan isbitar, till maten men försöker att se upp så att jag inte sköljer ner maten. Experterna säger att man egentligen helst ska dricka vatten som ”efterrätt” istället, eller dricka lite innan maten, men inte under måltiden eftersom det kan påverka matsmältningen negativt. Ljummet vatten är dessutom bättre att dricka än iskallt vatten. Kineserna dricker gärna te eller bara kokt varmt vatten till sin mat, vilket jag också märkt att magen uppskattar. En annan intressant notering är att kineserna ofta avslutar sin måltid med soppa.

Efter maten är det så dags att ”ligg och vil”. Anledningen till att det är bra att ligga och vila efter maten är för att man ger kroppen möjlighet att fokusera på att smälta maten genom att låta blodet strömma till magen i första hand. Det är säkert därför jag och många andra i vår barndom inte fick bada direkt efter maten när man var på stranden för om man badade direkt efter maten skulle man få kramp och drunkna, sa våra föräldrar. Och egentligen är det helt logiskt: vem skulle få för sig att springa en mil direkt efter en måltid? Eller tänk på alla djur som ligger och sover efter maten. När lejonen på savannen har ätit upp sin zebra drar de ju knappast iväg för att jaga fler zebror utan lägger sig under något träd och sover middag ett tag.

En annan sak som är viktig för oss mag- och tarmsjuka, och där vi skiljer oss från andra friska, är att det är viktigt att äta flera mål mat, gärna mindre portioner, varje dag. Anaconda-diet är alltså inget för oss, dvs att man bara äter ett gigantiskt mål mat om dagen. Min mage klarar inte alltför mycket mat på en gång utan vill hellre ha mat i omgångar om den ska bli glad. Det är viktigt att tänka på när man behöver gå upp i vikt efter ett återfall.

Alltså: låt matstunden vara en glädjestund, tugga maten väl och njut av den. Och efter middag ligg och vil!

Ett svar på “Efter middag ligg och vil”

  1. Patrik skriver:

    Tack för en välskriven och mycket intressant artikel Tina!

Panorama Theme by Themocracy