Fisk – bra för magen!

Av , 19 oktober, 2010 19:52

Fisk är väldigt bra för våra magar att äta och det finns en anledning till varför många av oss serverats kokt fisk när vi var kassa i magen. Kokt fisk kanske låter trist och många har säkert fått sin fiskaptit förstörd genom skolmatsalens sönderkokta fiskrätter och gammal fisk i affärernas fiskdiskar långt från havet. Själv har jag haft turen att tillbringa mycket tid på Västkusten och i Roslagen i min barndom och blivit bortskämd med färsk fisk och tycker mycket om fisk.

Varför är då fisk bra för våra magar? Först och främst är fisk är lättsmält och dessutom innehåller det fullvärdigt protein. Det gör att det är bra mat för oss tarmsjuka, särskilt för de som är undernärda.

Feta fiskar, som lax, strömming, sill, makrill, ål, forell och sardiner innehåller dessutom omega-3, vilket också är bra för våra magar eftersom omega-3 anses vara inflammationsdämpande (se mer om detta i mitt tidigare inlägg om fett). Omega-3 är ju även nyttigt för våra hjärnor och kanske var det därför min mamma brukade säga till mig att man blir smart av att äta fisk – jag åt glupskt mer i förhoppningen att detta skulle höja mina betyg dramatiskt. För oss som har kroniska tarmsjukdomar är det extra viktigt att äta just feta fiskar ofta, helst minst tre gånger i veckan, eftersom vi inte får äta omega-3 tabletter, då de kan irritera tarmen och göra oss sämre i magen.

En del av oss kan dock ha problem med makrill och konserverad fisk som tonfisk eftersom dessa kan innehålla histamin, vilket kan vara retande för tarmen. Läs mer om histamin i bl a makrill här.

Hur lyckas man då med fisk på bästa sätt? Det allra bästa är att försäkra sig om att fisken är verkligt färsk genom att köpa den i en öppen fiskdisk. Större mataffärer brukar ha en bemannad fiskdisk (eller ibland en fiskbil utanför) och där kan man fråga vilken fisk som är färskast. Tyvärr tappar fisk snabbt i både smak och form och vissa fiskar är mer känsliga än andra. Exempelvis blir sej grå i köttet ganska snabbt efter fångst, vilket ser trist ut när man ska äta den. Däremot är den vit och fin när den är nyfångad. Strömming tenderar att inte smaka så gott om den inte är helt färsk; själv avskydde jag strömming som liten, tills jag fångade min egen strömming och åt upp den ett par timmar efter fångst. Sedan dess älskar jag färsk strömming.

När man tillagar fisk är det viktigt att fisken blir genomlagad, dvs att det vita fiskköttet är helt vitt och inte genomskinligt när man ska servera fisken. Här är det vanligt att göra fel och koka fisken för länge, och då blir den seg och trist och påminner om skolmatsalens fisk. Därför ska man helst tillaga fisk så att den är NÄSTAN klar när man tar den ur ugnen eller av spisen. Fiskens kött fortsätter nämligen att koagulera och kokar färdigt flera minuter efter att man tagit fisken från plattan/ugnen. Detta är också anledningen till att en del kockar anser att fisken ska stå ett par minuter innan man serverar den.

Strömmingsflundror i stekpannan.

Hur ska man då tillaga fisk på bästa sätt? Jag brukar variera mig genom att koka fisk, steka fisk och laga fisk i ugnen. Ibland gör jag fiskgrytor, och de brukar bli bäst i traktörpanna. Kokt fisk är nog något av de mildaste man kan ge sin mage efter eller under ett återfall. Att laga fisk i ugnen lämpar sig framför allt för hela fiskar som lax, men även andra fiskar går utmärkt att koka i ugnen. Det är enkelt och lätt att laga fisk i ugn och allra bäst blir det om fisken har kvar sitt skinn när man stoppar in den i ugnen.

Det är väldigt lätt att ugnskoka en fisk: jag brukar helt sonika stoppa in hela fisken (rensad, men med skinnet kvar) i ugnen på 100 graders värme i en timme tills köttet inte är genomskinligt längre (denna tid gäller för hel lax). Det går givetvis utmärkt att använda andra fiskar i detta recept. Fördelen med att ugnsbaka en fisk hel med skinn på är att inga smakämnen eller andra nyttiga saker försvinner ut i kokvattnet från fisken utan stannar kvar i fisken istället. Dessutom kan man göra andra saker medan fisken kokar i ugnen.

Vill man att det ska gå extra fort kan jag rekommendera mikrovågsugnen, även om en del hälsofreaks hävdar att mikrad mat inte är så bra för att den ökar mängden fria radikaler och blir strålad osv. Här har jag själv gjort min egen bedömning att mikron är faktiskt bra för fisktillagning, särskilt om man har fryst fisk som ingrediens. När man använder fryst fisk, som jag gör ibland, är det dock viktigt att läsa på vad som står på förpackningen vad gäller tining och tillagning i mikron eftersom fabrikanten oftast vet bäst hur man ska göra för bästa resultat.

Eftersom jag tål fett ganska bra äter jag gärna stekt fisk ibland. Min mage har inga problem att smälta stekt fisk som är lite krispig, men jag vet att dietister ibland varnar våra magar för denna slags ”hårdsmälta” mat. För den som inte tål stekt fisk kan jag rekommendera grillad fisk. Det är smalt och blir ofta mycket gott med rätt tillbehör. Man kan grilla fisken både i ugnen och på utegrillar. Om man grillar ute är det bra att använda exempelvis lax med skinn (som läggs neråt mot grillkolen) eller helt sonika lägga fisken i ett foliepaket så att den garanterat inte går sönder. Vissa fiskar fungerar bättre som grillade, exempelvis lax, svärdfisk eller tonfisk, och dessa tre sorter brukar klara av att ligga på grillen utan aluminiumfolie under sig.

Ibland kör jag fisken i mixern och gör fiskbiffar av olika slag. För just den typen av mat brukar jag tycka att det är mindre viktigt att fisken är purfärsk, och ibland köper jag ”gammal” fisk på halva priset i min lokala ICA-butik för just detta ändamål.

Andra sätt att tillaga fisk är att grava den eller röka den. Gravad lax påstås inte vara så svårt att göra, men jag har inte själv lyckats så bra med det än. Det viktigaste med gravad fisk är att fisken ska ha legat i frysen i minst tre dygn så att alla eventuella parasiter i fisken (vanligt) dör.

När det gäller rökt fisk kan det ibland kännas som en utmaning för vissa magar, men själv tycker jag att det är helt OK att äta. Jag äter gärna rökt fisk, alltifrån rökt lax – nyrökt lax är fantastiskt gott – till rökt böckling eller rökt makrill. Det är vanligt att man vill servera olika gräddfilssåser till rökt fisk, men det kan jag ju inte äta eftersom det innehåller mjölk. Istället äter jag hellre stuvad spenat eller egna hoprörda majonäsröror med dill och ibland fiskrom i.

Slutligen: sushi och sashimi! Sushi (rå fisk på eller med marinerat sushi-ris) är väldigt gott tycker jag, men kinesiska läkare har varnat mig för sushi eftersom det är rå fisk och kall mat. Även om jag tycker att sushi är ett mycket bättre alternativ till lunch eller snabbmat än hamburgare så är jag ganska restriktiv i mitt ätande av sushi. Jag glömmer aldrig att dricka varmt te och misosoppa till min sushi, allt för att värma upp maten i magen. Sashimi, dvs rå fisk, är inte lika vanligt i Sverige men jag har ätit en hel del sashimi när jag varit i Japan. Samma regel gäller för sashimi som sushi: ät måttligt och glöm inte att äta varm soppa eller dricka varmt te till sashimin. Sashimi tycker jag personligen hör hemma i Japan och jag vågar inte riktigt äta det i andra länder än där.

Den som vill få inspiration till fiskrätter som är snälla mot magen kan gå in på receptlistan och se vilka fiskrätter som finns där. Jag lagar ganska mycket fisk och därför finns det ganska många recept på fisk där.

8 svar på “Fisk – bra för magen!”

 1. HA skriver:

  Hej Tina!

  På vilket sätt är Omega -3 kapslar dåliga för våra tarmar? (Har Crohn). Jag tycker tyvärr inte om fisk så jag äter inget från havet. Har verkligen svårt med att försöka lära mig att börja äta det, för det är ju så nyttigt och bra!

 2. admin skriver:

  Hej!
  Jag har förstått att Omega-3 kapslar är dåligt för tarmen för att det är för koncentrerat och kan irritera tarmen. Detta är vad sjuksköterskor och dietister har sagt till mig, men som du vet litar jag inte alltid på det och jag har en stark tro att vi alla är individuella och därför tål olika saker. Själv har jag nu börjat äta Udo’s Oil (Udo’s Choice) som innehåller en bra blandning av omega 3-6-9 och ska vara bra. T o m Jini Patel Thompson rekommenderar oss Crohns-sjuka att ta detta för omega 3 är ju bra för våra tarmar eftersom det stärker vårt immunförsvar. Så det kanske är snällare olja i den blandningen? Jag har blivit tillsagd att ta lite i början för att inte kroppen ska reagera för mycket. Därför började jag med en halv tesked om dagen och nu tar jag 1 tsk två gånger per dag. Målet är 1 msk två gånger per dag. Udo’s oil är tydligen bra mot candida också och en vän berättade att han blev jättesjuk när han tog en stor matsked av oljan första gången. Han låg och hade superont i magen, feber osv i ett dygn sen gick det över. Kanske Udo’s oil kan vara något för dig? Men börja i så fall väldigt försiktigt och känn efter. Om det inte fungerar sluta genast. Udo’s oil kan du hitta i hälsokostbutiker och på nätet till lägre pris.
  /Tina

 3. HA skriver:

  Tack så hjärtligt för tipset! Och för svaret överhuvudtaget:) Blir så glad när man får svar på de funderingar/frågor man har. Jag har haft diagnosen Crohn i ett år nu, men har haft problem med magen innan. Är 22år som sagt (nämn det i en kommentar innan). Tycker det är svårt att veta hur kroppen fungerar och reagerar då man har Crohn. Jag vet att alla har sjukdomen i olika grader. Men t.ex. hur kan resten av kroppen påverkas av Crohn? T.ex. tänderna, huden osv. Läkaren jag har ang. min Crohn verkar inte ha så stor koll på det. Jag vill dock veta så mycket som möjligt om Crohn och hur det kan påverka resten av min kropp. T.ex. har fått någon slags utslag/eksem vid hakan och runt munnen. De kommer och går mer eller mindre. Har aldrig haft problem med sådant innan. Kan det ha med Crohn att göra? Att jag t.ex. äter mat som innehåller gluten fastän jag vet att min mage inte tycker om gluten alltför mycket? Jag har som Du, tagit prover för celiaki/gluten dock utan något resultat. Jag känner dock själv av att jag inte klarar av gluten alltför mycket. Men slarvar med det ändå! Mjölkallergi har jag fått resultat av och det sköter jag så gott jag kan!

  Följer Din blogg dagligen, blir så glad då Du uppdaterar:)

 4. admin skriver:

  Tack för att du följer min blogg! Jag ska försöka uppdatera lite oftare – de senaste veckorna har varit fulla av annat så jag har inte hunnit lägga in nya alster där.

  Jag kommer att skriva om olika följdsjukdomar från Crohn och UC här som inlägg senare, men vad jag förstått så är det inte alls ovanligt att man får problem med främst reumatisk värk, leverproblem, hudproblem osv. På RMT:s forum verkar folk ha problem med sina tänder och RMT ska tydligen driva frågan så att personer med IBD (dvs UC och Crohn) ska få mer stöd till tandläkarkostnader än andra. Att folk får problem med tänderna vet jag inte orsaken till. Kanske beror det på att de ätit för mycket kortison eller helt enkelt för att vi är sockervargar (vilket ju är en orsak till sjukdomen)? Dessa följdsjukdomar verkar bero på tarmslemhinnan, som ju utgör över 70% av vårt immunförsvar, helt enkelt är skadad och därför släpper igenom gifter, bakterier och kanske t o m parasiter in i kroppen på ett sätt som normala tarmslemhinnor skyddar kroppen mot. Därför är det inte alls otroligt att dina utslag beror på din Mb Crohn. Kanske kan det vara värt att testa att öka dosen D-vitamin (se mitt senaste inlägg) eftersom D-vitamin borde ha god effekt på eksem. Det är ju många med eksem och psoriasis som mår bättre av att åka till solen och bada i salta hav, vilket kanske beror på att huden får i sig D-vitamin genom solen.

  Vad jag har förstått så försvinner många av de här följdsjukdomarna om man lyckas reparera sin tarmslemhinna. En vän till mig visade sig ha glutenallergi och hon blev genast bra i magen när hon skippade gluten, och sex månader senare hade hon inte längre värk i lederna, vilket hon haft tidigare, sannolikt som följd av taskig tarmslemhinna.

  Slutligen när det gäller gluten. Det är svårt att skippa det men kanske värt ändå att skippa t ex bröd, pasta, pajer, kakor, couscous och annat som innehåller gluten. Eftersom vi uppenbarligen inte är officiellt glutenallergiker så kan vi kanske tåla lite ibland (som i ostronsås), men det kan ju också vara så att det vi reagerar mot är raffinerade produkter som inte innehåller tillräckligt mycket prebiotika (dvs fibrer som våra tarmbakterier äter) och på så sätt gör dessa produkter att vi får sämre tarmflora, candida växer till och vi blir sämre i magen. Testa att vara utan gluten några månader – det är inte så svårt som det verkar faktiskt. Och resultatet för min egen del är att magen mår såååå mycket bättre. Det blir billigare i längden och framför allt mår man bättre. Glöm dock inte att tillföra tarmbakterier eftersom de har gynnsam effekt på tarmhälsan för oss med Crohn och UC.

  Lycka till!
  /Tina

 5. BM skriver:

  Hej Tina, jag undrar vad du känner till om gurkmeja och dess inverkan på UC?

 6. admin skriver:

  Hej BM,
  Jag kan inte svara på den exakta inverkan av gurkmeja på UC men här är ett inlägg jag skrivit tidigare om gurkmeja. Du kan också klicka på etiketterna vid sidan om här och hitta fler blogginlägg där gurkmeja ingår.
  /Tina

 7. Patrik skriver:

  Vilka fiskar är lättsmälta och vilka är mindre lättsmälta för magen?

 8. admin skriver:

  Lättsmälta fiskar är de som är färska/frysta och inte innehåller så mycket fett, typ vita fiskar som torsk, kolja, sej, osv. Undvik Östersjöfisk eftersom den är så förgiftad (blir svårare för kroppen att hantera, den är ju redan under tryck av sjukdomen så undvik ännu mer gift) och undvik också den nya populära fisken pangasius från Vietnam. Den är förvisso god men odlas under omständigheter som gör att den knappast kan anses vara särskilt nyttig plus att den gör stor skada på miljön.

  Fisk som är svårare att smälta är rökt fisk och även fisk som är lite fetare som makrill och lax när man är i akut skov och kan ha svårt med fett. Men lax brukar gå bra för mig i alla fall.

  /Tina

Panorama Theme by Themocracy