SPC-flakes: min erfarenhet

Av , 7 november, 2010 14:17

För några veckor sedan blev min mage dramatiskt sämre i samband med stressiga, otrevliga händelser i mitt liv. Jag märkte först att magen blev helt spänd och jag fick fruktansvärt ont i den. Det enda som hjälpte var att lägga sig ner och försöka slappna av, och hur gör man det på en vanlig arbetsplats? Efter att magen hade gjort ont några dagar kom diarrén som ett brev på posten och jag insåg att jag måste göra något akut åt saken. Jag ställde mig de vanliga frågorna om varför jag mådde dåligt och kom fram till olika psykiska anledningar som jag försökte rätta till. Men jag satsade ännu mer än vanligt på snäll mat, generell skonkost, drack Ultra Clear Sustain, tillförde extra probiotika/tarmbakterier och började ruinera mig på Salovum. Magen blev mycket, mycket långsamt bättre. Jag började ärligt fundera på att ringa sjukhuset för att be om att få Remicade igen.

Sen åkte pojkvännen och jag på semester till Kreta och inför resan gick jag till apoteket för att beställa mer salovum. Tyvärr hann den inte komma dit innan jag åkte så jag fick ta med nödlösningen: SPC-flakes. SPC-flakes, ett slags särskilt preparerade havreflingor, har ju en liknande funktion som salovum då de innehåller saker som stimulerar kroppens egen produktion av anti sekretorisk faktor, AF-protein. Jag har egentligen aldrig testat SPC-flakes så mycket på riktigt eftersom jag tyckt att de var hårda att äta när jag kokat gröt på dem och de har helt enkelt känns som om de vore alltför fiberrika för min stackars mage. Nåväl, när vi kom till Kreta upptäckte vi att de hade världens godaste lokalproducerade fåryoghurt som jag testade att hälla SPC-flakes i och åt dem därefter.

Frukost på Kreta med äggröra, majsbröd, färskpressad apelsinjuice med vatten i, te och fåryoghurt med SPC-flakes.

Efter ett par dagar var min mage världens snällaste, om än i ballongform. Det kändes som om tarmarna fått blodtillförsel igen och därför svullnade den upp, men kanske var det också så att den var lite förstoppad eftersom jag inte längre hade diarréer, som jag haft innan jag åkte iväg. Jag vet inte varför det blev så här: sannolikt var det en kombination av flera saker som minskad stress, god, vällagad mat med mycket vegetariskt närodlade grönsaker tillsammans med god probiotika i den kretanska fåryoghurten och SPC-flakes. Hursomhelst så vågar jag inte längre vara utan SPC-flakes för tillfället. Jag har istället börjat blanda den med Alpro Sojas yoghurt, helst dagen innan jag äter av den på morgonen, och äter nu detta till frukost med lite skivade bananer samt äggröra som komplement så att jag ska bli mätt. (Känns ju lite konstigt att äta både gröt OCH yoghurt på morgonen, tycker jag.)

För den som vill läsa mer om SPC-flakes och AF-protein rekommenderar jag att ni går in och läser mitt tidigare inlägg om detta.

SPC-flakes finns att beställa på apoteken och kostar runt 110 kr där. Jag har också hittat SPC-flakes i en av mina hälsobutiker. Enligt instruktionen ska man äta 1 g SPC-flakes per kg kroppsvikt, vilket för mig innebär att jag bör äta motsvarande runt 50-60 g SPC-flakes per dag. 1 dl SPC-flakes motsvarar 50 g. De rekommenderar att man äter det som gröt, men jag måste säga att det fungerar bättre som müsli i yogurt. Tyvärr finns det ju inte så bra fåryoghurt i Sverige (jag misstänker att den kretanska säkert innehöll en massa bra probiotika för min mage också), men jag tycker ju att Alpro Sojas yoghurt med naturell smak är god så jag blandar runt 8 matskedar SPC-flakes i burken (0,5 l) och låter den stå över natten så att grynen kan suga åt sig ordentligt av vätskan. En burk räcker till 2-3 frukostar för mig, men det här är självklart individuellt givet er egen vikt. Och om man blir förstoppad så får man ju helt enkelt minska dosen lite för att se var ens ”break even point” går.

Även om SPC-flakes inte är glutenfria så verkar de fungera på mig ändå. Kanske är det så att de innehåller så lite gluten att jag som egentligen mer är glutenintolerant än en äkta celiaki-allergiker faktiskt klarar av att äta dem eftersom de innehåller så mycket annat bra (=AF-protein)? Hursomhelst så kan jag verkligen rekommendera er att testa SPC-flakes: det är billigare än salovum och hade snabbare effekt på min mage än salovum.

P.S. Om någon vet var man kan hitta god fåryoghurt får ni gärna höra av er och tipsa om det för det var verkligen gott.

3 svar på “SPC-flakes: min erfarenhet”

 1. Mia skriver:

  Tror Gryningen har fåryoghurt, har inte provat den då jag inte vågar några mjölkprodukter just nu.

 2. admin skriver:

  Tack! Jag har hittat får- och getyoghurt på Ekoaffären på Tegnérgatan. Går dit och köper en gång i veckan. De får in den på onsdagar.

 3. slingshot skriver:

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1845668/pdf/brmedj02585-0017.pdf
  Intressant läsning om mjölk och UC
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9585029?dopt=Abstract
  Choklad + läsk = dåligt
  Citrus = Bra
  http://gut.bmj.com/content/53/10/1399.full
  Mainly exogenous sources contribute to the colonic pool of sulphur, such as red meat, cheese, milk, fish, nuts, and eggs, and as preservatives found in commercial breads, beers, many alcoholic drinks, sausages, and dried fruits.
  Intressant eftersom detta har med syra och bas balans att göra, all den mat som beskrivs här är mycket sur, citrus är basiskt (trots att det smakar surt)
  Också intressant:
  Administration of oat bran over three months to UC patients in remission (corresponding to 20 g dietary fibre) has recently been shown to result in increased faecal butyrate levels and in this pilot study no relapses were observed.
  Oatbran är havrekli
  Jag äter SPC-flakes som är obehandlat havre som jag kan rekommendera starkt.
  Denna artikel tycker också att man bör tillföra lactobaciller. Detta gör jag genom bla surkål och kapslar med probiotika.

Panorama Theme by Themocracy