Skonkost när man är sjuk

Av , 5 november, 2010 10:59

För oss med kroniska tarmsjukdomar är ju en del av sjukdomen att vi får skov, dvs återfall, i våra sjukdomar. Ibland går det dock att mota Olle i grind och faktiskt vända ett återfall så att man mår bättre, ibland går det mindre bra. Allt beror på hur sjuk man hunnit bli innan man börjar mota Olle i grind, är min erfarenhet. Därför är det enormt viktigt att hela tiden vara på sin vakt hur man mår för ett återfall kommer sällan helt oväntat (såvida man inte som jag är överkänslig för vissa saker – jag kan bli jättesjuk av att äta tubkaviar och pulvermixar typ Ekströms chokladmousse). Ibland kan man ju dessutom bli akut sjuk som följd av matförgiftning, men regeln för detta är att det går över på 24 timmar. Om det inte går över så snabbt ska man vara lite vaksam. Eftersom jag misstänker att en del av er som besöker denna sida är sjuka i ett återfall, alternativt vill undvika att bli sjukare, har jag här satt samman hur jag gör när jag märker att jag håller på att bli sämre.

Old Delhi. Det var jätteroligt att vara i Indien, men shit vad sjuk jag blev…

Först och främst brukar jag fråga mig själv vad som kan ha orsakat att magen krånglar. Vad åt jag igår? Är mitt liv stressigt? Har jag fått någon skum tarmbakterie eller parasit utomlands eller genom något som jag ätit? Hur mår jag rent mentalt? Hur ser min tunga ut? Kan det vara en candida-attack igen? Om tungan är vit och svampig försöker jag att dra ner på allt som är sött och sådant som innehåller raffinerade kolhydrater – allt för att kväva candidan. Jag försöker också undvika potatis i stora mängder, även om det är svårt när det gäller mixade grönsakssoppor. Jag börjar också äta salovum eller SPC-flakes för att få diarréerna att upphöra. Samtidigt börjar jag servera min mage extra snäll mat och snälla drycker för att göra den gladare.

Om man misstänker parasiter kan den som vågar ge sig på en parasitkur, t ex vild oregano-olja (finns i tablettform i Sverige vad jag hittat), krossa en tesked kryddnejlikor och ät ev med lite vatten på kvällen innan sängdags, eller testa Hulda Clarks egen tinktur (googla – finns via olika hälsokostpostorder). Jag har dock själv blivit avrådd från att göra dessa parasitkurer när jag varit riktigt dålig, så jag vet inte hur de fungerar, men har hört att många blir bättre. Exempelvis vild oregano-olja sägs vara bra mot candida, så det kanske är en bra idé. Dock ska man inte glömma att ta sina tarmbakterier mellan parasitmedicineringen eftersom denna kan slå ut även de goda bakterierna. Vad jag också läst mig till är att man i början kan bli lite sämre i några dagar, men sedan vänder det.

När man håller på att bli sjuk är det allra viktigast att äta snäll mat, vilket innebär varm, lagad mat som ätes regelbundet. Dvs det är livsfarligt att slarva med maten när man håller på att bli sjuk. Har man diarréer är det extra viktigt att dricka lite mer än vanligt, men det är också bra att dricka varma saker eftersom det hjälper magen att hålla temperaturen.

Jag dricker gärna örtte som kamomillte, pepparmyntste och liknande, eller roiboste och grönt kinesiskt te (Pu Er är bäst för magen, säger Dr Yang). Min mage har också reagerat positivt på att jag druckit te med ingefära och lite brunt socker. Ibland har jag slängt i 5 kinesiska röda dadlar i mitt gröna te eftersom dessa dadlar anses vara värmande för kroppen. De brukar svälla i muggen efterhand och då brukar jag äta upp dem och spotta ut kärnorna. Hongcao finns i kinesiska butiker, se bild nedan. Svart indiskt te (typ Earl Grey, Lipton, English Breakfast osv) brukar jag undvika när jag är sämre eftersom jag märker att garvsyrorna som finns i téet inte uppskattas av min mage. Jag kan dock dricka lite svart te till frukost om det är svagt. Givetvis har jag inget socker eller mjölk i mitt te.

Hongcao – kinesiska små röda dadlar som är stärkande för värmen i kroppen och bra för magen.

Andra saker som magen tycker mycket om när den är känslig och håller på att bli sämre är avkok på ris eller havregryn (helst rent havre utan gluten). När det gäller avkok på ris och havregryn så är det två fantastiska ”drycker” för min mage. Jag har vid flera tillfällen lyckats mota bort ett begynnande återfall genom att dricka detta. I Kina brukar man servera risgröt till frukost, vilket magen också uppskattar.

Magen tycker också om mixade grönsakssoppor, t ex broccolisoppa, som är lättare för tarmen att absorbera och låta passera förbi. Jag äter dock inte bröd till soppan eftersom jag ju inte tål gluten så bra och magen blir alltid extra känslig när jag har ett återfall, vilket gör att jag måste vara extra noga med vad jag stoppar i mig. Kokta passerade eller mixade morötter med lite smör/ghee i är också snällt mot magen. Ibland dricker jag vanlig grönsaksbuljong utan jäst och MSG för att salta ner magen. När man har diarréer kan kroppen avlakas på just salt så det är viktigt att tillföra lite extra i form av buljong.

Mixad zucchinisoppa är snällt för magen.

Jag försöker äta så gott det går när jag är sjuk, men ofta orkar jag inte äta så mycket åt gången. Det är därför bättre att äta lite i taget och sedan äta ett par timmar senare igen. Ofta blir det kokt fisk, burmesisk fisk eller äggröra (se recept i Engelsk frukost – skippa baconet), som är snällt för tarmen. Generellt undviker jag starkt kryddad mat när jag mår sämre eftersom det verkar reta tarmarna. Jag undviker också stekt mat och äter hellre grytor av olika slag, liksom kokt mat. Mat med kokosmjölk och gurkmeja försöker jag dock få i mig mer av. Se i min receptlista för andra förslag på maträtter.

Kalla drycker som är snälla mot magen, men bör drickas med försiktighet, kanske bara 1 dl åt gången, är färskpressad vitkålssaft, osötad blåbärsråsaft och färskpressad morotssaft. Läs mer om dem på respektive länk.

Jag har tidigare fått frågan om vilka drycker jag använder som näringsdryck. De dryckerna är sådana som jag endast dricker när jag är sjuk på riktigt och två av dem skrivs ut av dietister så att jag får dem subventionerat. Min standarddryck som näringsdryck är ProvideXtra med svart vinbärssmak (den smakar lite mindre sött än körsbär) som, till skillnad från majoriteten av näringsdryckerna här i Sverige, inte innehåller mjölkprotein utan är baserat på ärtprotein, vilket min mage tål bättre. Det är viktigt att inte ge efter för dietisterna i detta fall eftersom en del av dem inte respekterar att vi inte tål mjölkprotein utan tycker att vi visst gör det och därför ska ta näringsdrycker med mjölkprotein i. Det är säkert så att mjölkprotein är ett bättre protein än ärtprotein, men för mig spelar det ingen roll eftersom jag ju inte tål mjölkprotein. Jag har även haft denna diskussion med annan vårdpersonal som tyvärr inte verkar förstå skillnaden mellan laktos och mjölkprotein utan säger till patienter att näringsdrycker med mjölkprotein är mjölkfria för att de inte innehåller laktos. Snacka om äpplen och päron!

En annan näringsdryck som jag druckit som sjuk är Isosource (Isosource® MCT), och som är utmärkt bra för våra tarmar. Den utvecklades ursprungligen för astronauter för att de inte skulle behöva bajsa så mycket i rymden och idag gör den underverk för tjocktarmar som behöver vila. Isosource består av proteiner som slagits sönder till aminosyror, vilket gör att den är lätt att absorbera för tarmarna. Man ska äta en påse per 10 kg kroppsvikt. Tyvärr finns den endast i sötsliskiga varianter, vilket jag tycker är väldigt synd eftersom jag anser att socker gör mina tarmar sjukare. Därför är det bra att komplettera Isosource-drickande med buljong eller vanlig Ramlösa som är lite salt och gör att candida trivs lite mindre bra i tarmarna.

Jag har också blivit tipsad om att vi som är tarmsjuka ska dricka Ultra Clear Sustain tillsammans med tarmbakterier. Jag fick detta tips av en näringsterapeut som ordinerade mig detta i kombination med Ultra Flora Max, som är kapslar med tarmbakterier, som jag skulle hälla i mixen innan jag drack det (två kapslar per omgång dryck). När jag har mått sämre har jag testat detta och magen verkar tycka att den är OK. Ultra Clear Sustain är baserat på ris och innehåller inget som kan framkalla allergier utan istället massor av vitaminer, mineraler och spårämnen som är särskilt bra för oss med krångliga tarmar. Enligt vissa källor innehåller den dock för mycket A-vitamin (i form av betakaroten dock, så det är inte riktiga A-vitaminer) så man ska inte överdosera den (max 3,5 skopa per dag) och jag brukar skippa vitamintabletter den dagen jag dricker Ultra Clear Sustain.

Det är också viktigt att komma ihåg att tillföra tarmbakterier när man är sjuk. Om man inte äter tarmbakterier idag måste man dock börja försiktigt eftersom magen kan reagera på tarmbakterierna om man har för mycket dåliga bakterier i tarmarna. Vissa personer får problem med gaser och andra med diarréer om de ”överdoserar” med nyttiga tarmbakterier. Diarréerna verkar dock bero på att de goda bakterierna slår ut de onda och ”the bad guys” åker helt enkelt ut som diarré. Läs mer om tarmbakterier här. Enligt vad jag har läst på andra sidor, och också funderat över själv, borde det inte vara helt fel att tillsätta tarmbakterier i lavemang (alltså inte i form av faecus-lavemang utan tarmbakterier i mix med vatten) när tjocktarmen krånglar, men jag har inte testat detta själv än så jag får återkomma om det. Läs gärna Crohn’s Boys erfarenhet av detta här. Problemet är att jag i dagsläget inte vet vilka tarmbakterier det är som man i så fall ska tillföra, eller hur. Kanske finns det någon klok homeopat eller biomedicinsk forskare därute som kan upplysa oss om det? Jag får helt enkelt återkomma i frågan.

Glöm inte att tillföra tarmbakterier! De är en förutsättning för att bli frisk.

Slutligen: ibland fungerar inget alls när man är sjuk. Vad gör man då? Själv har jag vid två tillfällen hamnat på sjukhus pga rejäla återfall och varit hotad av operation, men undkommit med hjälp av medicinering (imurel och Remicade). Det är viktigt att vara medveten om att riktigt taskiga tarmar faktiskt kan gå sönder och då är det bra att vara på sjukhus så att de kan operera bort den spruckna tarmen. Det finns också tillstånd då tjocktarmen kan bli toxisk och jag vet inte om det går att vända på det tillståndet. Min egen riktlinje är att jag kontaktar sjukhuset för inläggning när jag springer på toa typ varje timme och börjar få feber. Feber kan nämligen vara ett symptom på ”pyspunka” på tarmen, vilket kan vara ett dödligt tillstånd.

För egen del anser jag inte att blod i avföringen utgör en anledning till sjukhusvistelse, men det är så klart under förutsättning att man i övrigt mår bra och vet att det inte är cancer. I min tonår hade jag blodiga avföringar i långa perioder och jag lever än. De försvann helt när jag slutade med mjölkprodukter och min homeopat har också hjälpt mig att hålla blodiga avföringar borta genom homeopatmedicin i form av stolpiller, vilket fungerade fantastiskt bra. Men det är något som jag inte rekommenderar att ni testar själva hemma utan gör i samråd med en duktig homeopat.

3 svar på “Skonkost när man är sjuk”

 1. klaus hansen skriver:

  Vet du att Ghandi drack en kopp Neem-te varje morgon.
  Neem botar alla magsjukdomar, även tyfos.
  Gå in på Neem-foundation, där får du all information

 2. rebecca skriver:

  hejsan!

  Vilken utomurdentligt utförlig information! lider själv av cronhs sjukdom sen 14 års ålder, med inl’ggningar ungefär varje år/vartannat år, är nu 26 och 6 månader tillbaks såg det riktigt illa ut för mig, fr o med november – april var jag inlagd totalt 7 ggr ca en vecka varje gång, sista inläggningen blev 3 veckor l¨ång och de började prata om operation, eftersom inte humira och imurel som jkag tidigare fått fungerade, eller alla andra medeciner jag testat..nu får jag humira samt imurel och sen dess har jag inte varit inlags, snart 4 månader sen, tarmen är dock extremt känslig och reagerar på allt, mens, alla typer av infektioner, medeciner som kan diareer som biverkningar, min sjukdom har begränsat mitt liv otroligt mycket då jag ej kunnat gå klart skolan eller kunnat skaffa något jobb pg av den, dels också pg av social fobi som jag utvecklade under skoltiden med långa skov.. hoppas nu på att bli långtidssjukskriven, har precis blivit diagnostiserad med adhd och social fobi sedan utredning så iomed det är jag konstant stressad och orolig för allt, vilket påverkar 80% av alla med cronhs negativt och förvärrar symptomen så det är en olycklig blandning diagnoser.. skulle gärna vilja verkligen ta tag i hälsan och äta allt som är nyttigt och följa alla kostråd, men det är väldigt svårt när man har adhd och inte kan fokusera på sina mål.. var hos läkare idag efter att ha haft blodiga diareer sen i torsdags efter att ha fått en tarminfektion, har i princip fastat sen dess och bara druckit ett par fortimel näringsdrycker om dagen, drycker samt nån liten portion mixad soppa då och då..efter några dagar lugnade magen ner sig.. glada nyheter, det såg inte så illa ut så inläggning krävdes inte.. dock behövdes antibiotika och järninfusion som jag ska få i veckan.. tror det beror på att jag i i princip haft tarmvila i en vecka med mycket lätta måltider då och då.. är inte bitter men funderar ibland på hur livet skulle vara om man inte blev sjuk..

 3. admin skriver:

  Hej Rebecca,
  Det låter verkligen jobbigt med din sjukdom. Har du testat att leva UTAN mjölk och gluten? Den näringsdryck du dricker innehåller nämligen mjölkprotein som du kan vara överkänslig mot. Testa även att skippa potatis, det är inte alls bra för magen.

  Om jag vore du så skulle jag ge SCD en rejäl chans eftersom det finns en stark länk mellan psykiska diagnoser och läckande tarm. En man som hade magproblem och schizofreni blev t ex besvärsfri ganska omgående i Elaine Gottschalls bok. Vem vet, men din ADHD kan sannolikt bli bättre om du får en bättre tarm. Stress är otroligt jobbigt för magen och mitt enda tips på det är att du försöker slappna av och t ex göra mindfulness (finns massor av varianter på nätet).

  Ett förslag på hur du ska göra (har en nära släkting med ADHD som berättat om hur det är) är att du gör en plan – kanske någon vän eller familjemedlem kan hjälpa dig med att sätta upp planen. Utgå från SCD Lifestyles handgripliga förslag på hur man ska ge sig på SCD och följ det till punkt och pricka. Se till att du får psykologhjälp, t ex KBT eller vanlig klassisk psykodynamisk terapi, så att du kan bli av med din sociala fobi. Visualisera hur du blir frisk dagligen (kanske bra att sätta mobilen på påminnelse om detta – det är vad min släkting säger sig vilja göra).

  Lycka till och kämpa på! Hoppas att du kan få stöd med ett program om hur du ska äta bättre utan mjölk och gluten och allra helst med SCD (se bland mina länkar efter SCD Lifestyle – sätt på Google translate om engelskan blir för krånglig).

  Vänliga hälsningar,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy