”Nya rön ger hopp”

Av , 22 november, 2010 08:18

Idag på morgonen sände SVT ett reportage om Crohn-sjuka Hanna som nu har fått nytt hopp om nya läkemedel för Crohn eftersom några forskare på Karolinska Institutet har upptäckt 17 nya gener som kan vara orsaken till sjukdomen. Superbra. Men varför kan de inte göra en ordentlig studie på hur kosten kan hjälpa oss sjuka att må bättre när de ändå håller på att forska? Eller hur tillförseln av tarmbakterier kan göra våra tarmar bättre? Eller bara ta ett helhetsperspektiv på sjukdomen och ta två grupper och ge den ena gruppen Crohn-sjuka massor av antibiotika, kortison och vanlig sjukhusmat (full med tillsatser) och låta dem äta vad de känner för (med grundinställningen att de ändå alltid kommer att vara sjuka!). Den andra gruppen skulle få äta en mjölk- och glutenfri diet, ta bort socker i dieten, testa Specific Carbohydrate Diet som ju ändå verkar fungera för 80% av de sjuka, sluta röka, tillföras tarmbakterier enligt konstens regler, få gå i terapi hos duktiga leg psykoterapeuter och kanske få parasitmedicin av typen vild oregano eller annan naturmedicin som Hulda Clark rekommenderar (läs mitt tidigare inlägg här). Kör kontrollgrupperna i ett år och se vad som händer.

Det hade varit MYCKET INTRESSANT att få lite vetenskaplig evidensbaserad forskning på ett helhetsangrepp på oss med Crohn och UC och inte bara på små detaljer, som säkert är nog så viktiga. Tyvärr är väl helhetssynen inte lika cool som att forska på gener, biologiska mediciner och cellgifter, vilket är mer high tech än vanliga stenålderstarmbakterier och stenålderskost… Varför blir jag alltid så beklämd när jag ser personer som Hanna som är så sjuka och inte blivit upplysta om hur man kan hålla sig frisk? Samtidigt är den här typen av reportage just den drivkraften jag själv har för att driva den här bloggen och varje person som lär sig sköta sin Crohn eller UC genom mina erfarenheter är jag glad för.

4 svar på “”Nya rön ger hopp””

 1. Ronja skriver:

  Hej!
  Jag har tittat runt lite på din site och märker att du verkar veta vad du pratar om! Jag var fram tills för någon månad sedan beroende av laxermedel av och till i ungefär 2 månader och fick till följd utav detta (antar jag) en väldigt svullen mage. Blev av med beroendet genom att börja äta enligt LCHF och lite kosttillskott. Har gjort spott-test som visar att jag har candidaöverväxt, så jag äter nu enligt en candida-diet samt olika kosttillskott för att bli av med denna. Men magen är fortfarande svullen! Kan svullnaden bero på att jag störde tarmfloran då jag var beroende av laxermedel, och att dåliga bakterier och candida fått fäste pga detta? Har precis beställt Rubicon probiotika som du tipsade om. Har provat andra probiotika som Probi Mage men har inte märkt någonting. Hur lång tid kan det ta för svullnaden att lägga sig? Börjar tröttna på att se gravid ut..
  Tack för en mycket bra sida!

 2. admin skriver:

  Hej,
  Tack för att du besöker min sida!

  Spottprovet för candida helt ovetenskapligt eftersom allt spott sjunker till botten på glaset, i alla fall enligt vad jag läst. Läs gärna mer om candida här. Oavsett vad så tror jag att det kan vara bra att köra en anti-candidakur i form av att man tar bort de kolhydrater candida gillar. Det verkar ju som om vi ska ha en lagom balans av candida i tarmen. Udo’s Choice är tydligen effektivt mot candida. Själv blev jag av med min ballongmage när jag skippade gluten, men den kan återuppstå om jag äter potatis.

  Det låter mycket troligt att du har fått en störd tarmflora av att ha blivit beroende av laxermedel. Vår tarmbakterieflora är ömtålig så det är inte alls konstigt att man reagerar på störningar. Probi Mage tycker jag inte alls verkar bra för den innehåller en massa konstiga tillsatser såg jag när jag kollade på den i hälsokostbutiken, och det är inte otänkbart att din tarm reagerat på dessa tillsatser, t ex potatisstärkelse. Rubicon innehåller tre olika sorters bakterier och inte bara en som Probi Mage gör. När du börjar ta probiotika så ta det lite försiktigt i början så att du inte blir för gasig. Börja med 1 tablett per dag och öka sakta till den nivå som känns bra för dig (kanske räcker det med 4 tabletter om dagen). Samtidigt ska du nog försöka gasa på så mycket du kan så att gaserna kommer ut. Men mitt tips är att det är en störd tarmflora som orsakar ballongmagen. Om du äter LCHF så är min rekommendation att du även tar bort mjölkprodukterna ur kosten. Mjölk kan nämligen också orsaka gasighet/ballongmage.

  Så fortsätt köra LCHF, undvik potatis, gluten, socker, mjölk, jäst och tillsatser, och tillför prebiotika, dvs fibrer i form av grönsaker, frukt och psylliumfrön (om du klarar dem). Testa även färskpressad vitkålssaft och/eller färskpressad morotssaft. Läs noga på innehållsförteckningarna så att du inte får i dig jäst av misstag, t ex via buljong eller någon kryddmix. Det låter som om du har kvar en ”jäst”-attack i tarmen av någon anledning (kanske till följd av förstoppning om du laxerade mycket?). Det kan ta tid, men hav tålamod och gå till en näringsterapeut om du inte blir bättre om någon månad. Var försiktig med julmatens sötsaker också eftersom den kan jäsa upp din mage också.

  Lycka till!
  /Tina

 3. Johanna Nygren skriver:

  Skulle verkligen varit kul om sjukvården ville testa dessa två grupper !!!
  Hur kan vi få dem till att göra det ? Ska vi dra igång något ?
  /Johanna

 4. admin skriver:

  Ja, visst hade det varit kul eller hur? Jag har faktiskt funderat på att göra en egen liten studie via Google Research där ni läsare får fylla i hur ni äter och hur bra/dåligt ni mår. Samt även hur länge man ätit på den diet man äter på osv. Vi får se när jag får ork att göra det. Kanske skulle RMT kunna driva det om de själva gör en studie på sina medlemmar. Tyvärr lär väl alla skolmedicinare förkasta en sådan studie som ovetenskaplig eftersom den inte görs på ett skolmedicinskt sjukhus. Men som gammal market researcher skulle jag nog kunna göra ett bra frågeformulär åtminstone. Och vem vet, en dag kanske de vaknar upp och inser att världen inte är platt som en pannkaka och att vi består mer av energi än av materia…
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy