Glöggtider – varning för sockerchock!

Av , 29 november, 2010 19:37

Igår var det första advent och julen närmar sig med skrämmande steg, för att travestera Factorys gamla låt ”Efter plugget” från 1970-talets slut. För mig och min mage är julen ingen höjdare. Maten är fet, söt och stabbig. Helst ska man äta så mycket att man känner sig som en stoppad korv efteråt. Snacka om att överlasta matsmältningssystemet! Jag undrar om ens bönderna på Emil i Lönnebergas tid mådde så bra av att äta all mat som Emils mamma hade gjort (fast han gav väl bort den till ett fattighus, om jag inte minns fel!).

För många svenskar är glögg och pepparkakor en höjdpunkt så här i juletider, men jag tål verkligen inte glögg, tyvärr. Inte ens en liten mugg glögg fungerar för mig. Jag testade igår för att vara artig. Kombinationen av söt alkohol var uppenbarligen inte bra för mig. Resultat: jätteont i magen och svullen ballongmage. Inte kul alls! Jag får hålla mig till osötat glöggte istället. För dem av er som har skadade tarmar är mandlarna man har i glöggen ingen höjdare heller, och den som har förträngningar bör också vara försiktig med alltför stor konsumtion av russin och nötter. Läs gärna mitt inlägg om nötter som jag skrev nyligen.

Pepparkakor gör oss snälla, men vet ni varför vi blir snälla av pepparkakor, förutom att de är goda och gör oss sockerhöga? Anledningen till att man blir ”snäll” av pepparkakor är helt enkelt för att vi svenskar har importerat uttrycket från tyskan där ”snäll” betyder ”snabb”. Dvs man blir snabb i magen av pepparkakor! Antagligen var det (sannolikt större mängd än idag) kryddorna i kakorna som satte fart på magen förr i tiden. Med andra ord: inget för sådana magar som min! Magen gillar förvisso kryddad mat, men inte sockret och mjölet i kakorna så jag skippar pepparkakor i år igen eftersom jag får ont i magen av dem.

När jag var yngre och sockervarg älskade jag att baka kakor inför julen. Jag gjorde egen pepparkaksdeg, lussekatter och frityrkokte klenäter med min mamma. Min mamma gjorde nötkakor, mandelmusslor och studenter och vi njöt av julens kakor med mormor och släkten. I år blir det inga julkakor för mig alls pga sockret och gluten, tyvärr. Men vad gör man inte för att hålla sig frisk?

För de av er som tål gluten och socker, dvs ni som inte är så sjuka och känsliga som jag uppenbarligen är, kan jag rekommendera att ni gör er egen pepparkaksdeg baserad på ghee eller mjölkfritt margarin (visst, det är inte nyttigt men ni bör nog ändå inte äta så mycket av det), och även använder ghee som bas i julkakor. Jag brukade använda vatten i mina lussekatter och mer smör i dem för att de skulle bli goda och ätliga för en mjölkallergiker som jag är. Det fungerar att ta vilket lussekattsrecept som helst och bara öka på smöret lite och häll i vatten istället för mjölk.

Jag kommer att återkomma med mer julspecial senare och berätta hur våra magar verkar gilla julmaten. Tyvärr brukar min mage inte gilla julmat så mycket så jag funderar seriöst på att äta en schysst lammentrecote på julafton med pojkvännen och skippa korvstoppandet helt.

2 svar på “Glöggtider – varning för sockerchock!”

  1. Anna skriver:

    Hej! Jag skippar oxå julmaten i år, men lutfisken går ju bra även om det inte är favoriten. Provade att baka lussekatter på bikarbonat och med rismjöl/majsmjöl och lite kokosmjöl (tog lite vad jag hade hemma) och kokosfett och rismjölk. Synd att kalla det lussekatt men det gick att äta i alla fall. Ischokladen blev däremot en hit! Mörk mjölkfri och glutenfri choklad med 70% kakaohalt 100 gram + 50 g kokosfett (från hälsokost) smälter man ner i vatten bad och sen rör du ner ett ägg. Räcker till 20 små formar. Ställ svalt. Man är ju inte bortskämd med godsaker numer och blir så väldans glad för det lilla;) Hej på dej!

  2. admin skriver:

    Hej!
    Tack för recept på ischoklad! Fast jag brukade använda kokosfett och mörk choklad bara när jag var liten (eller rättare sagt vi använde vedervärdiga blockchoklad som inte ens innehåller choklad!). Tackar och bockar! Ska testa ditt recept. Tänk att jag en gång var en duktig chokladpralinproducent vid julen som fick alla tanter att bli lyriska över små paket… /Tina fd Sockervarg

Panorama Theme by Themocracy