Syra-basbalans

Av , 5 oktober, 2011 13:57

På 1970- och 80-talet talades det om syra-basbalans i hälsokretsar och jag minns hur min hälsomedvetna moster bjöd oss på citronvatten för att det skulle göra oss mer basiska, vilket vi barn tyckte var helknasigt eftersom citron ju var surt. Men kloka moster hade som vanligt rätt i detta. När jag kom till min homeopat första gången i början av 1990-talet fick jag göra ett urinprov som visade att jag var starkt försurad och första åtgärden var att dricka avkok på björkaska uppblandat med kalk för att göra min kropp mer basisk. Jag minns inte hur länge jag höll på med denna kur, men det var nog några månader och avkoket på björkaska har definitivt gjort mig mindre känslig för vad som är äckligt – måste man så måste man och det var INTE gott…

Vad är då syra-basbalans? En pionjär inom syra-basbalansforskningen var tysken Ragnar Berg som redan på 1930-talet forskade inom området. Även Lilly Johansson med anhängare på Föllingegården ägnade sig åt denna teori genom att förespråka basisk vegankost och de var uppenbarligen lyckosamma då de fick många kroniskt sjuka, framför allt reumatiker men även personer med inflammatoriska tarmsjukdomar, friskare. Själv läkte ju Lilly Johansson sig från att ligga nästan förlamad i sin sjuksäng till att bli en mycket hälsosam person genom att äta mycket råkost och lägga om sin diet totalt.

Sura citroner är basiska för kroppen!

Syra-basbalansteorin går ut på att hela kroppen och framför allt enzymsystemets funktion är beroende av att kroppens pH-värde är svagt basiskt på 7,35. Om det är 7,0 anses det vara neutralt, men är det lägre så är man försurad och då kan det påverka vår kropp så att den blir sjuk. Överskott på syra visar sig som vätskesvullnader, onormalt lågt blodtryck, sömnlöshet, hård avföring blandat med diarré som luktar surt och illa, inflammationer av olika slag, reumatism, gikt,  samt att tänderna är känsliga för sura frukter och vinäger. Candida och parasiter får också ökat utrymme om man är försurad och vårt immunförsvar blir sämre generellt av en sur kropp. På längre sikt kan man åldras snabbare och drabbas av både hjärt-och kärlsjukdomar och diabetes om man har en starkt försurad kropp. Det verkar också som om en försurad kropp påskyndar frigörandet av fria radikaler i våra kroppar, vilket inte alls är bra eftersom dessa kan orsaka sjukdomar och cancer. (För den som glömt det där med fria radikaler och antioxidanter rekommenderar jag vad jag tidigare skrivit om detta här.)

Våra kroppar reglerar pH-värdet genom att utsöndra överskottssyrorna via lungor, hud och njurar, men när vi blir för försurade så påverkas våra kroppsorgan negativt och syrorna lagras upp i kroppen, framför allt i bindväven men även i lederna. Om man har för mycket syror i kroppen kan skelettet urkalkas eftersom kroppen då använder skelettets kalk för att neutralisera pH-värdet. Kroppen tar också bikarbonat från vårt blod om vi är sura i kroppen för att neutralisera. När kroppen blir för sur kan inte enzymerna arbeta som de ska och vår ämnesomsättning, och matsmältning, försämras.

Varför blir vi då sura i kroppen? Anledningen är främst för att vi äter alltför mycket syrabildande mat, som exempelvis kött, pasta, vitt bröd, margarin, godis, läsk, kaffe, svart te och alkohol. Helt enkelt den typ av mat som våra magar inte tål så bra. Basbildande mat är framför allt mat som grönsaker (gärna ekologiska), frukt, hirs, alger och bär. Om man ska ha en bra balans mellan syra och bas i kroppen ska man helst äta 75-80% basbildande mat och resten får vara basbildande mat. I dagens moderna samhälle med all snabbmat får vi i oss mycket mer syrabildande mat än basbildande mat och detta kan vara en orsak till att vi drabbas av s k välfärdssjukdomar. För den som är intresserad finns en lista över olika livsmedels syra-basbalans längre ner på sidan här (en blogg som drivs av en person som lever på anti-inflammatorisk kost pga borrelia) samt de två sista sidorna i ett pdf-dokument längst ner på sidan här. En intressant notering är att många av de livsmedel som står på minuslistan (dvs är försurande) också är samma livsmedel som pekas ut som inflammationsdrivande i andra typer av tabeller, som exempelvis inom IFD-dieten, dvs den inflammationsdämpandade dieten, som Sanna Ehdin skrivit mycket om, se här.

Roten till allt ont…

Men man kan även bli sur i kroppen av känslor, som stress, negativa tankar, ilska, rädsla och ångest samt hårdträning. Likaså kan försurningen bero på att de organ som ska ta bort syrorna ur vår kropp inte fungerar optimalt, vilket gäller främst lever, njurar och binjurar. Eftersom dessa organ påverkas av syrorna kan det bli en ond cirkel där vår försurade kropp gör att våra njurar t ex inte fungerar optimalt och då blir vi ännu mer försurade. Likaså kan kallt väder göra oss mer försurade, medan varmt väder gör oss mer basiska.

Här en liten Youtube video om Crohns och syra-basbalansen (på engelska): del 1 och del 2. Del 2 påminner om en kemilektion.

Men, säger den ifrågasättande, som minns sina kemi-lektioner, vi har ju saltsyra i vår magsäck och där är vi ju sura? Det är helt rätt att olika delar av kroppen har olika surhetsgrad. I magsäcken är vi sura, där ger saltsyran oss ett pH-värde på 1,7, men i tunntarmen ska vi vara mer basiska och ha ett pH-värde på runt 7 för att smälta maten optimalt.

Hur vet man då om man är försurad? Det allra enklaste sättet är köpa lackmuspapper och testa sig själv genom ett urinprov på morgonen (dvs första toalettbesöket) och/eller genom att samtidigt testa sin saliv på morgonen. Säkert har ni alla gjort lackmustest på kemilektionerna på högstadiet och vet att man kan stoppa ner lackmuspapper i olika vätskor för att sedan matcha med en färgkod som talar om pH-värdet i vätskan. Jag har köpt lackmuspapper från pH-balans och man kan utan problem klippa sönder dem i tunnare testpapper så räcker de längre. Man kan tydligen också få tag på liknande stickor på apoteken. Alla värden under 7 är dåliga då de innebär att våra kroppar är försurade.

När jag gjorde ett sådant test senast fick jag värdet 5.7 och jag är alltså rejält försurad i kroppen. Sannolikt gör även de läkemedel som jag stoppar i mig för närvarande, som kortison, att min kropp försuras ytterligare.

Vad kan man då göra åt sin försurade kropp när det redan är ett faktum att man är försurad? Förutom att ändra sin kost så att man får i sig mindre mängder syrabildande livsmedel som socker och raffinerade saker och äta mer råa grönsaker (tyvärr gör man grönsaker sura om man kokar dem och egentligen borde man dricka upp vattnet istället för att äta de kokta grönsakerna) så kan man förbättra på sitt pH-värde genom att tillföra kalk och andra basiska saker, exempelvis björkaskavkok som jag nämnde i början av inlägget. pH-balans (nej, jag är inte sponsrad) säljer utmärkta saker för detta och man kan även hitta liknande eller samma produkter i sin lokala välsorterade hälsokostbutik. pH-balans har för övrigt också mycket intressant information om syra-basbalansen på sin hemsida för den som är intresserad.

För oss som har kroniska tarmsjukdomar skulle jag dock vilja rekommendera att man gör en sådan här avsurning av sin kropp antingen när man mår ganska bra i tarmen eller att man gör det under någon duktig alternativmedicinares översyn. Trots att jag är så sur i kroppen nu får jag t ex inte ge mig på en sådan kur än för min homeopat eftersom hon vill att jag ska bli ännu mer stabil i tarmen först. Dessa avsurningsmedel kan uppenbarligen ha dålig effekt på våra tarmar om de är instabila och särskilt om man som jag håller på att vänja kroppen vid otrevliga moderna mediciner som humira och imurel så är det bra att ha koll på vad man gör. Tyvärr är inte våra läkare pålästa vad gäller syra-basbalansen, som är förpassad till det alternativa hörnet, vilket gör att de inte kan hjälpa oss med detta.

Min egen erfarenhet är dock att jag faktiskt mådde bättre när jag blev mer basisk i kroppen och det var början till mitt tillfrisknande för 20 år sedan. Nu väntar jag bara på att magen ska bli mer stabil så att jag kan få ”kalka” min kropp och göra den mindre sur så att jag kan fortsätta min långa väg tillbaka till att bli frisk igen.

Läs gärna mer om syra-basbalans här, där det finns länkar till fler artiklar om syra-basbalansen.

Tillägg mars 2013: den som är mer intresserad av syra-basbalans och basisk mat kan läsa mer och inspireras på Smarta Maten där man även kan ladda ner en pH-guide gratis när man registrerar sig och prenumerera på basiska recept.

8 svar på “Syra-basbalans”

 1. Johan Olsson skriver:

  Hej Tina! Skönt att du är tillbaka.. Jag har hittat nudlar utan kolhydrater och gluten som heter Shirataki nudlar.. vad tror du om dom? Mvh Johan

 2. admin skriver:

  Hej Johan,
  Tack, Johan! Roligt att du också är kvar här.
  Nudlarna låter intressanta. Vad jag hittat är de gjorda på jamsrot? Är de goda? Du får rapportera!
  Själv har jag hittat äkta sobanudlar, dvs nudlar som bara är gjorda på bovete (ofta har sobanudlar även vetemjöl i sig) i min ekologiska affär, Ekoaffären, på Tegnérgatan. De är mycket goda och kan rekommenderas. Även vanliga risnudlar är goda, tycker jag.
  Mvh,
  Tina

 3. admin skriver:

  Tack! Intressant artikel!

 4. Inga skriver:

  Hej Tina
  Syra-baslinken som du tipsar om här verkar inte fungera. Vet du vem som hade skapat den?

 5. admin skriver:

  Hej Inga,
  Den fanns på PH-balans. Jag hittade en ny lista längst ner på blogginlägget här från en blogg som drivs av en person som lever med borrelia. Även på denna sida finns en pdf-lista över olika livsmedels syra/bas-värden.
  Tack för att du upptäckte ”the missing link”!
  /Tina

 6. […] svårare att bekämpa sjukdomen. Läs gärna mitt tidigare inlägg om syra-bas-balansen i kroppen här. Därför är det viktigt att tillföra dessa mineraler på ett smart sätt eftersom kroppen […]

 7. Andreas skriver:

  Hej

  Kör mycket mat som är basgörande för min kropp, känner en enorm skillnad på hälsan. Är inte alls lika uttorkad i kroppen som jag var innan. Kunde knappt ha linser då mina ögon torkade ihop hela tiden. Nu är vätskan i mina ögon mycket bättre.

  Man kan testa sitt ph-värde med lackmuspapper 🙂 Finns att köpa hos Biglife.se

  http://www.biglife.se/store/p/ph-i-kroppen-113395/lackmuspapper-och-ph-stickor-127637

  Ha det bra

  Mvh

  Andreas

Panorama Theme by Themocracy