Våffeldagen, grädde och fler tips på hemsidor

Av , 15 mars, 2013 15:04

I helgen är det våffeldag och en del av oss gamla sockergrisar längtar nog efter att få äta en god våffla med lite grädde och sylt. OK, jag ska inte göra er helt förhoppningsfulla, men det finns recept på våfflor utan gluten och komjölk här, som jag tycker är goda. Så goda att jag faktiskt gick runt och längtade efter dem häromveckan.

Grädde är marigt att ersätta, men jag har testat både mjölkfri glass, där Tofuline vann mina smaklökar brett. Tyvärr är ju inte soja så bra för våra kroppar så försöker jag undvika det. Nyligen hittade jag en ny produkt i kyldisken: Carlshamns Luftig Visp. Ja, den innehåller konsistensgivare och annat, men den smakade helt OK, tyckte jag. Vill man vara riktigt renlärig så kan man testa att vispa kokosgrädde, dvs den tjocka delen som sitter i kokosburken/kartongen.

En annan sak som jag nyligen hittade i butiken är hasselnötsmjöl, som egentligen är malda hasselnötter, vilket man lätt kan göra själv genom att först blötlägga vanliga hasselnötter (eller ekologiska som kostar mer) i vatten med en tesked äppelcidervinäger i några timmar. Därefter häller man av vattnet och lägger hasselnötterna i ugn för att torka dem på 100° under ett par timmar. Om man drar på till 125-150° så får man dem lite rostade också. Därefter mixar man nötterna fint i en mixer. Allra bäst är så klart att mala dem, men hur många av oss orkar eller ens har en mandelkvarn? Istället kan man ta nötmixen och lägga i en plastpåse och skaka runt lite så att den blir luftigare.

När jag letade efter recept på nätet hittade jag en intressant sida med massor av bra recept för sådana som jag som undviker gluten, mjölk, socker och tillsatser: Nillas Kitchen. Jag kan verkligen rekommendera sidan för Nilla har en hel del bra recept där.

En annan intressant sida som jag nyligen sprang på är Autism-diet. Som ni kanske minns från mina inlägg om SCD så är det många autistiska barn som blivit bättre på SCD. Många barn med autism och ADHD blir tydligen också bättre om de äter gluten-, soja- och mjölkfri mat och undviker vitt socker. Annika Röed som skrivit en bok om detta ger tips om hur man ska få kinkiga barn att börja äta sådan diet, vilket kanske kan vara något för er som har barn med kroniska tarmsjukdomar. I boken finns även en del recept och många handfasta tips på hur hon gjorde för att ändra kosten för sin autistiske son. Jag har inte läst boken än men den verkar bra (den är dock beställd!).

Neuropedagogen är en annan intressant blogg som handlar om hur kosten påverkar vårt psyke och även där är det mjölk, socker, soja och gluten som är de stora bovarna.

11 svar på “Våffeldagen, grädde och fler tips på hemsidor”

 1. Madeleine skriver:

  tack för bra tips!
  jag tror också att sådan mat är bra för många barn och ADHD OCH autism.

  vi har varit mycket dåliga på att äta rätt mat, det har varit mycket färdig mat med tillsater till oss och barnen, inte konstigt vi blivit sjuka av detta.
  Men nu när vi äter hälsosam nyttig mat som mest är basisk, så mår vi bättre, jag och min son är friska från vår tarmsjukdom genom detta, och det är otroligt och fantastiskt att man kan bli frisk från denna sjukdomen genom att äta rätt.

  Även min dotter som haft mycket movicol mot hård mage länge i ca 2 år, har med basisk mat kunnat sluta med denna medicinen, och hon mår jättebra nu , det är så skönt!
  Min son 3 år har också movicol, han har blivit bättre, men det är tyvär så svårt få i honom grönsaker ,då han inte gillar dem, så det blir mycket frukt istället till honom.

  Ha en bra dag!
  Mvh Madde

 2. Madeleine skriver:

  jag har varit frisk i 4 veckor nu, och min son frisk i 6 veckor nu, och utan medicin på basisk skonkost.
  visst är det fantastiskt!

  det är värt det att kämpa med maten varje dag och att äta hälsosamt varje dag.

  Mvh Madde

 3. Fanny skriver:

  Tack för en inspirerande och motiverande blogg!

  Om man nu vill fuska med sockret någon enstaka gång har jag nyligen hittat vaniljglass gjord på ris (ingmans) som är väldigt god! Fri från mjölkprotein, gluten och soja. 🙂 Vet att den finns på citygross.

 4. admin skriver:

  Tack för tipset, Fanny! Uppskattar verkligen att du delar med dig av dina knep!
  /Tina

 5. admin skriver:

  Grattis Madde till att ni mår bra av att ha lagt om kosten! Härligt att höra!
  /Tina

 6. Fanny skriver:

  Åh vad roligt! Om man har tillgång till glassmaskin måste jag även tipsa om ett bättre glassalternativ utan tillsatser och socker: kokosmjölk(santa marias extra creamy), färsk mixad ananas, äggula och kokosflingor. Det är bara att söka på ett vanligt glassrecept och ersätta mjölk/grädde med kokosmjölk och frukt samt skippa eller ersätta sockret med lite honung. Tyvärr har den varit svår att förvara då den lätt blir isig när man fryser in den. Men ett bra alternativ om den ska ätas direkt och om man har råd/plats för en glassmaskin 🙂

 7. Anna-Karin skriver:

  Funderar på gurkmeja och om det kunde vara bra att ta det i tablettform?
  Är det något du har provat?

 8. admin skriver:

  Hej Anna-Karin,
  Nix, jag har inte testat gurkmeja i tablettform. Tror att det är bättre att ta en tesked gurkmeja (ekologisk, finns att köpa på nätet) i ett halvt glas vatten och dricka det på fastande mage på morgonen än att äta det i tablettform eftersom tabletter ofta innehåller en massa skumma tillsatser. Hittade en gång ingefära-tabletter på apoteket som inte innehöll alls mycket ingefära. Jag använder ofta gurkmeja i min matlagning istället och äter det flera gånger i veckan, men känner till folk som dricker gurkmejapulver i vatten på morgonen (låt det gå en halvtimme efter att du tagit det innan du äter frukost). Har du hittat någon bra gurkmeja-tablett?
  Vänliga hälsningar,
  Tina

 9. Anna-Karin skriver:

  Funderar på en från mm sports. Turbo sience Turmeric för den innehåller även svartpepparextrakt som hjälper kroppen att ta upp kryddan.
  Har kokat på en från Solary som verkar fri från skumma tillsatser med jag fastnade för det där med peppar extraktet. Det är lixom lättare att svälja en tablett 🙂

  By the way – kolla in priserna på Probiotikan på nätshoppen apotea.se. Det bästa priser jag hittat hittills. Jag använder Ultra inflamino och tycker den är kanon men dyr…

 10. Anna-Karin skriver:

  Ultra flora plus menar jag…

 11. admin skriver:

  Tack för tipsen! Var lite försiktig med peppar så att det inte är för starkt för våra magar!
  /Tina

Panorama Theme by Themocracy