Glad påsk!

Av , 30 mars, 2013 10:56

Nu är påsken här och det sägs att påsken är den stora mathelgen i Sverige, men jag tycker att både jul och midsommar är helger med mycket fokus på maten. Däremot äter vi nog aldrig så mycket godis som vi gör under just påsken. Vi ger varandra påskägg fyllda med lösviktsgodis som reats ut i våra matbutiker eller i bästa fall får man ett ägg med riktigt fin choklad i. Jag älskar påskägg och godis, men om jag ska hålla mig frisk så är det tyvärr inte längre ett alternativ att vräka i sig punchpraliner, grällt färgade påskägg och annat. Då får jag ont i magen och blir sjuk och det orkar jag helt enkelt inte med mer. När det är så lätt att faktiskt hålla sig frisk är det väl ändå dumt att äta påskäggsgodis, tänker jag.

Så istället för att vara godisfrossandets helg är påsken en prövningens tid för dem av oss som inte blivit av med sitt sockerberoende. Men innan du vräker i dig ditt påskägg så kanske du kan tänka på vad påskgodiset egentligen innehåller: gelatin från slaktavfall, röd färg från löss och andra saker du inte vill veta, samt massor av läskiga tillsatser. Läs mer här, allt för att ni ska tappa aptiten!

Men om ni fortfarande är sugna på påskgodis och kan hantera att äta lite grann, och inte ett helt ägg, så kan man ju faktiskt stoppa ekologisk choklad (hög kakaohalt innebär oftast att det inte är mjölk i den) och djurfria ekologiska gummi- och skumgodisbitar i påskägget. Kung Markatta har lite olika varianter och om man letar i välsorterade stora matvarubutiker brukar det också finnas. Tyvärr är det ju dock sockret som är problemet för oss, inte gelatinet (som snarare verkar vara bra för magen, enligt flera siter i USA som jag läst, t ex SCD Lifestyle och Jini Patel Thompson), så ät med besinning.

Allra bäst är så klart att satsa på att äta hemlagat godis, t ex ekologiskt kokosfett som man blandat med kokosflingor, lite solrosfrön och carobpulver till en lagom rinnig massa som man sedan kan förvara i kylskåp och nalla vid behov. Det är inte alls dåligt för magen eftersom det är sockerfritt och kokosfett är ju nyttigt så det är bara att mumsa på. Dessutom är det så mättande att man inte mumsar på mer än en eller två bitar åt gången.

När det gäller övrig påskmat som sill och smörgåsbord som vi brukar frossa i kan jag bara rekommendera att ni gör ett återbesök i mitt tidigare inlägg om julen här. I år blir det gravad lax och lammstek med jemenitisk inspirerad kryddning tack vare Jamie Oliver. Vi har redan testat den jemenitiska kryddningen på grillade lammkotletter men tror att den nog kan bli bra även på en lammstek (ekologisk, så klart!). Jag blandade helt enkelt ihop gurkmeja, mald koriander, mald kummin, mald ingefära lite honung, salt/typ flingsalt, pressad vitlök, lite torkad mynta och mald svartpeppar med olivolja till en smet som jag sedan marinerade ihop med lammkotletterna (en tesked av varje, utom svartpepparen och oljan, för några kotletter, mer behövs antagligen för en hel lammstek, ni får prova er fram). För lammsteken tänker jag låta det hela marinera i några och tillsätta flingsaltet vid själva tillagningen. Till serveringen ris, quinoa, sallad med ruccola, gurka och avocado med oljebaserad god salladsdressing (t ex avocadoolja, lite dijonsenap och pressad citron) och ekocitron som man kan pressa på lammet, samt grönsaker i ugn (zucchini, butternutsquash, palsternacka, morot t ex med olivolja och flingsalt/havssalt), kanske stekta haricot verts med lite pressad vitlök och flingsalt, stekt i olivolja.

Till efterrätt hade jag tänkt mig någon god påskkaka, kanske en apelsinkaka eller en italiensk Capritårta. Tyvärr har sambon gått och blivit sjuk så vi får se om jag orkar ställa mig i köket och laga något avancerat trots det. Det är inte så roligt att laga mat ensam och till sig själv bara (bonusbarnen är ju väldigt petiga med maten så de lär inte vilja röra lammsteken eller den gravade laxen tyvärr).

Jag önskar er alla en glad påsk i alla fall och hoppas att ni är friskare än vad vi är i vårt förkylda hem!

14 svar på “Glad påsk!”

 1. Anna-karin skriver:

  Tack för tips på alternativ till godis!
  Funderade just på vad jag kan ta istället.

  Glad påsk!

 2. Madeleine skriver:

  tack detsamma!
  här har vi haft både förkyldning och magsjuka.
  men jag och min son har klarat oss från magsjukan, så det är skönt!
  vi är 110% bra i mage och tarm och utan medicin länge nu, på basisk skonkost.
  jag har haft antibiotika mot urinvägsinfektion, och då var jag lite sämre, men blev snabbt bättre sedan igen.

  jag och min son tål ägg, kyckling, fisk.
  min son tål köttfärs och skinka pålägg också.
  inget socker här inte, men vi har smakat lite på torkade blåbär och lite på lakrisrotpulver (smakar turkisk peppar lakris),
  gott.

  idag har jag ätit pasta med ångkokade grönsaker (zuccini, blåmkål, harricot verts, broccoli, röd paprika, vitlök, lök, morot), pressad citron, färsk persilja, avokado, gurka, soltorkade tomater ( sköljda och torkade i papper) , kyckling, en skål med grönkål ca 1 dl (för kalcium).

  matoljor tål jag inte så bra, och kokos tål jag inte alls.
  rismjölk och havremjölk tål jag inte.

  kikärtor och sötmandel biffar med ägg i tål jag.

  ha en bra dag! mvh madde

 3. Madeleine skriver:

  har du provat nyponpulver från hälsokost till nyponsoppa?, jag tänkte testa det.

 4. Sara skriver:

  Hej och tack det samma!
  Påtal om socker, som göder candidan; vad gör man egentligen åt candida? Jag har ätit SCD tidigare i sju månader, tungan blev rosa och fin för första gången på typ tjugo år. Salivprovet klararde jag för första gången galant. En vecka efter att jag gått tillbaka till ”vanlig” mat med kolhydrater på normala nivåer var tungan lite lätt luden igen… nu provar jag tea tree-olja (två droppar per dag) i ett stort glas vatten (vidrigt!)men jag vet inte jag…är det SCD för resten av livet som gäller för att bli av med eländet? Jag är efter mycket läsande i bla Raman Prasads SCD-kokbok övertygad om att candidan är den grund varpå sjuka tarmar har sin boning, så jag känner mig besluten att göra något mer varaktigt åt detta. Annika Lagerhorn skriver att en diet på 6-8 veckor ska räcka, men som sagt, tungan blir ju vit igen!? Gaah!
  Allt gott!
  Sara

 5. admin skriver:

  Hej Sara,
  Jag vet inte hur man utrotar candidan, kanske ska man inte göra det helt. SCD for life känns inte helt lyckat, men vad göra? Kanske skulle du behöva något homeopatiskt medel i Spag-serien (fråga tjejerna på Lifeland i Stockholm t ex) för de verkar effektiva. Jag är f ö helt såld på hur effektivt homeopati är, men då talar vi tyska preparat, helt fantastiska! Jag rekommenderar därför besök hos en duktig homeopat för att fortsätta kampen mot candida. Kan det vara så att vi saknar någon bakterie som lever på candida och att den därför återuppstår så fort den får chansen?
  Lycka till!
  /Tina

 6. admin skriver:

  Hej Madeleine,
  Jag har gjort nyponsoppa från nyponpulver (Risenta) och det blev helt OK.
  /TIna

 7. admin skriver:

  Tack, Anna-Karin! Hoppas du mår fortsatt bra!
  /Tina

 8. Martina skriver:

  Nu kommer en liten lång kommentar, på tal om candida… Citerar en grej jag läst i boken Vitaminrevolutionen (Flytlie): ”Tungmetallbealstning ökar tendensen till candida i tarmen. Candida i tarmen är inte den primära sjukdomen utan ett sekundärt tillstånd. Svampen försöker avlasta oss genom att ”äta” en del av tungmetallerna. Den är vår goda vän och hjälpare och låter sig inte bekämpas med med medicin. När man avlägsnar tungmetallerna (och försurningen som ökar utsöndringen av tungmetaller som lagrats i kroppen) försvinner svampen av sig själv. Omvänt är det så att om man bara inriktar sig på att avlägsna svampen kommer den att dyka upp 2-3 veckor efter avslutad behandling, oavsett hur starka medel man använder. Att pröva att ”svälta” ut svampen genom att sluta använda socker är heller inget alternativ. Det är ju just socker vi använder till konservering av sylt när vi vill hindra svampväxt. Det är bra att minska socker konsumtionen, men inte i det speciella syftet att utrota candida”. Tycker det var intressant och jag tror det finns fler saker än tungmetaller som candidan dyker upp för att ”äta” av, men att den i alla fall är ett sekundärt tillstånd och fungerar som hjälpare. När det inte finns något i tarmen som den vill äta/städa bort, så försvinner överväxten.

 9. Sara skriver:

  Hej igen!
  Ursula Jonsson skriver i boken ”Nu räcker det!” om candida att den bara kan ta överhanden om immunförsvaret är försvagat och magsyreproduktionen för låg. Blev testad i höstas på sjuhuset på endokrinenheten, och de menade att allt var i ordning (dvs inte för låg magsyra.) Samtidigt hade jag ett litet helvete rent utsagt med att inte få magsjuka efter mitt första skov då jag ville klara mig utan mediciner… så jag testade testet med bikarbonatet på morgonen igår. Absolut ingenting hände, vilket tyder på dålig magsyreproduktion. Nu ska jag prova med beska droppar, citron et c för att få igång den, annars blir det enzymer. Man kan ju undra hur länge jag gått omkring så? Och varför magsjukorna upphörde så fort man får mediciner på sjukhuset i höstas (Asacol). Jag vet att du skriver att Asacol dödar goda som dåliga bakterier, något som min läkare bestämt dementerar. Tipsa mig gärna om var jag kan läsa mer om det!

  Det som är bra iallafall är att många åtgärder verkar hjälpa mot flera saker samtidigt. Vetegräs t ex är tydligen både verksamt mot candida med sitt höga klorofyllinnehåll, samtidigt som man blir basisk av den. Jag kör vidare… allt gott!

 10. Josefin skriver:

  Hej!
  Jag lider av UC sen snart 3 år tillbaka, medicineras för tillfället med asacol och imurel. Sjukdomen känns ganska stabil men upplever ändå att jag inte blir helt bra. Jag har börjat äta en del vitaminer vilket jag upplever gör mig bättre och räddade mig från ett skov i julas (zink, probiotika efte rekommendationer här på din sida.)

  Sedan tidigare har jag varit nyfiken på akupunktur eftersom mina föräldrar blivit bättre av det för många år sedan (dom har båda ulcerös kolit) men deras akupunktör är pensionerad och jag funderar nu på vart jag ska vända mig. Jag är relativt nålrädd men funderar på att ge det ett försök ändå, vet att du har haft bra erfarenhet av akupunktur, känner du till någon bra akupunktör i Stockholm?

 11. admin skriver:

  Tack Martina – väldigt intressant! Då är det helt enkelt så att om man vill bli av med candida så måste man få bort tungmetaller först. Det kan man kanske hjälpa kroppen med genom att äta ”rent” dvs äta ekologiskt och även genom att dricka nässelte eller andra gröna utrensande saker. Där ser man – candidan hjälper oss med saker!
  /Tina

 12. admin skriver:

  Hej Sara,
  Jag har själv kommit till den slutledningen att Asacol dödar både det ena och det andra eftersom jag inte kunde sluta att ta probiotika när jag tog bara Asacol. Jag tror inte att läkarna har full koll på vad våra mediciner gör med tarmfloran eftersom de knappt vet hur tarmfloran fungerar – det är ju ett relativt outforskat område. På något sätt rubbar det min tarmflora. De ger oss Asacol för att det hämmar inflammationen i tarmen, medan imurel drar ner vårt immunförsvar så att det slutar attackera sig själv. Samtidigt är imurel ett lätt cellgift som är så pass giftigt att det effektivt visat sig kunna döda MAP i laboratoriestudier tillsammans med ett annat cellgift. Det gör att jag är helt övertygad om att anledningen till att imurel fungerar så bra på mig är för att den dödar ut bakterier och sannolikt parasiter. Asacol är inte lika giftigt men det är lik förbenat en giftmedicin, som min akupunktör skulle ha sagt.

  Jag tror att korngräs, vetegräs eller Chlorella är bra för oss att dricka för att det gör oss mer basiska och också driver ut gifter ur kroppen. I början av förra året var jag grymt trött efter mitt återfall och jag trodde aldrig att jag skulle bli pigg igen. Då fick jag dels en örtbuljong av Dr Yang, dels började jag dricka korngräs på morgonen. Plötsligt blev jag mycket piggare och jag fick livet tillbaka.

  Som du ser i Martinas kommentar här så verkar candida bero på tungmetaller också så då är nog dessa gröna pulver utmärkta att inta eftersom de är starkt renande, inte minst för levern där gifterna ansamlas.

  När det gäller saltsyreproduktionen i magen så beror den ju på dålig sköldkörtelproduktion så du ska kanske kolla det också? Om jag vore du så skulle jag ta cellenzym från Holistic eller Now Superenzymes som hjälp vid tyngre måltider. Om jag äter kött eller protein på kvällen tar jag alltid enzymer. Gå gärna till en homeopat eller någon som har ett helhetsperspektiv som kan hjälpa dig att komma tillrätta med hela hormonsystemet.

  Kämpa på!
  /Tina

 13. admin skriver:

  Hej Josefin,
  Jag har haft en del bra erfarenhet av akupunktur, men jag har haft MYCKET bättre erfarenhet av homeopati. Därför rekommenderar jag dig homeopati istället. TCM och akupunktur innebär ofta att man får kinesiska örtmediciner och dem jag har tagit har ibland varit bra, men tyvärr har jag kommit till insikten att de är alldeles för irriterande för tarmen. Om du letar efter homeopati på min sida så står det namn och tips på olika homeopater här i Stockholm. Gå gärna till Homeopatica på Norrtullgatan och fråga dem om vem de rekommenderar.

  Om du vill gå till en akupunktör så rekommenderar jag Dr Yang (se länk här till höger) eller Dr Ma. Men jag tycker ärligt talat inte att TCM och akupunktur är det som hjälper mot våra knasiga magar. Det är bra för att energiflödena/qi blir bättre, men homeopaterna har mycket starkare grejer som är mildare mot tarmen än vad kinesiska örter (som dessutom kan vara kontaminerade av miljögifter – Kina är just nu ett land som genomlider en fruktansvärd miljökatastrof och nästan inget vatten är rent, så då kan man ju misstänka att de kinesiska örtmedicinerna också kan vara kontaminerade).

  Eftersom UC är väldigt nära kopplat med gluten och mjölkintolerans undrar jag om du har testat att skippa gluten? En släkting till mig blev av med alla sina UC-besvär bara genom att skippa vete. Det räcker inte med bara dietförändringar, men det är en del av pusslet.

  Lycka till!

  /Tina

 14. Josefin skriver:

  Tack för tipsen, ska kolla upp det!

Panorama Theme by Themocracy