Tips: Dokument inifrån om socker

Av , 14 april, 2013 19:44

I veckan sändes ett intressant program på SVT Dokument Inifrån som handlade om socker. Eftersom vi som är tarmsjuka ofta har problem med socker, dvs vi har ätit så mycket socker att vi blivit sjuka, kan det vara intressant att titta på detta program. Tyvärr behandlar det mest hälsorisken med socker som att man kan få höga kolesterolvärden av ojämn blodsockernivå, vilket man får om man äter mycket socker/godis, och givetvis att man blir fet av socker. Länken till programmet (som ligger kvar till 11 april 2014) finner ni här.

I programmet får man följa två sockerberoende personer som får hjälp av Umahro Cadogon som driver Sundhetsrevolutionen i Danmark. Han är den som inspirerade den danska familjen Mauritson att bli sockerfria och skriva boken Kärnfrisk familj efter att äldste sonen diagnosticerats med autism men faktiskt blivit mycket bättre av Umahros diet. De två personerna i dokumentären är ganska gräsligt sockerberoende: kvinnan ger sin tvååring Coca Cola och dricker själv tre liter Coca Cola, medan mannen i den andra familjen snor sina barns godis. Kvinnan är rätt fet och mannen har problem med högt kolesterol. För oss som är tarmsjuka kan det vara intressant att notera att Umahro själv har Crohn men blev frisk från den efter att han, som studerat biokemi, läste in sig på tarmsystemet, mineraler/vitaminer, immunsystemet och kroppens energi. Idag driver han en intressant hemsida och man kan få tips (delvis mot betalning) för att må bättre.

För den som inte är övertygad om att socker är riktigt dåligt för kroppen kan jag berätta om min väninna som har haft cancer och har hittat att man tror att cancer lever på socker. Alltså har hon efter sitt andra återfall (i en elak variant) skippat allt socker och lever nu på en cancerdiet med mycket raw food och gurkmeja, vilket håller cancern stången. Det tar ungefär två månader att få allt socker ur kroppen men sedan mår man toppen och jag kan bara hålla med. Idag äter jag själv bara lite honung ibland och undviker faktiskt också att äta frukt eftersom jag märker att jag inte mår så bra av det.

 

12 svar på “Tips: Dokument inifrån om socker”

 1. crohn85 skriver:

  Tack för ett intressant inlägg!

  Själv äter jag inte mycket socker förutom då i isosource. En intressant fråga som jag funderar ofta på och som jag inte har fått ett svar på, är varför socker gör oss (som är tarmsjuka) ännu mer sjuka? Kan det bero på att elaka bakterier som finns i vår tarm äter upp sockret och sedan släpper ut frätande ämnen som fräter på vår tarm? Precis som när elaka bakterier i vår mun (karies) äter upp sockret och släpper ut frätande ämnen som fräter på emaljen? Kan inte hitta en annan förklaring till varför vi får sår och blödningar i tarmen. Tacksam om du kan dela med dig dina åsikter.

 2. Emily skriver:

  I min sjukdom, som är rel ny, har jag fått mkt vägledning ich hjälp via din sida. Tack:D

 3. admin skriver:

  Hej Crohn85,
  Jag tror att din teori är helt rätt, i alla fall är det vad Elaine Gottschall och SCDarna har kommit fram till. När vi inte kan bryta ner disackarider (och polysackarider som finns i stärkelse) bildas det grogrund för elaka bakterier och säkert svamp också som skadar våra tarmar. Om man tittar på hur candida beter sig på andra delar av kroppen, t ex fotsvamp, så kan man se att man får små sår av svampen, vilket vi ju torde få i tarmen också. Enligt SCD så kan tarmen få svårt att bryta ner stärkelse och disackarider om den skadats av t ex antibiotikabehandlingar och om man får sår i tarmen så kan man få läckande tarm och då går dessa gifter in i blodet och kan t ex orsaka autism, medan det för oss kroniskt tarmsjuka så får man bara mer och mer sår. Läs gärna vad jag skrivit tidigare om SC-dieten här. Jag är ganska restriktiv när det gäller att äta bröd och ris och föredrar att äta grönsaker till kött/fisk.
  /Tina

 4. admin skriver:

  Tack Emily! Vad roligt att du gillar min sida. Kämpa på!
  /Tina

 5. Emily skriver:

  Tack för feedbacken! Så skönt att bolla och skriva med någon som är inne i karusellen själv. Är det okej om jag länkar till det här inlägget?

 6. Madeleine skriver:

  ja jag tror att mycket socker och fel mat kan orsaka sjukdomen.
  bort med sockret så mår vi bättre.

  Här är vi fortfarande friska, symtomfria och utan medicin jag och min son, det är underbart, ska till dietist idag med sonen för att få special mat i skolan.

  ha en bra dag, mvh madde

 7. Anna-Karin skriver:

  Hej!
  Tyvärr blir jag inte helt bra på enbart kost. Nu pratade sköterskan om purinethol eftersom jag inte tålde Imurel så bra. Vet du något eller har erfarenhet av denna medicin?

 8. Madeleine skriver:

  läste om hirsgröt på hirsflingor på din sida.
  och det verkar ju jättebra, näringsrikt, innehåller mycket järn, 6 mg järn per 1 dl.
  jag har ätit hirsgröt idag med egengjord mandelmjölk och lite kokade bär, jättegott.
  jag tål lite bär , men det är olika, min son tål inte bär alls.

  ha det bra!
  mvh madde

 9. Madeleine skriver:

  jag verkade tåla denna gröten, så det är bra.

  har fått en mycket bra dietist på helsingborgs sjukhus, hon kunde skriva ett sådant intyg på så speciellt mat min son behöver till skolan.
  jag blev lite förvånad att hon jobbar med maten på det sättet jag gjort med mig och min son, hon börjar med en begränsad kost, snäll mat och sedan utökar kosten för att se vad man tål och inte tål.

  har inte mött någon dietist som jobbar så här bra med kosten, att kosten faktiskt har stor betydelse inom sjukvården. Att det inte alltid behövs prover och tester som inte kan visa detta vad man tål och inte.
  I vår sjukdom är det ju tarmsjukdomen som gör att det är viss mat vi tål och inte tål och att man måste börja försiktigt med snäll mat för att kunna läka tarmen och kunna tåla mer mat.

  mvh madde

 10. admin skriver:

  Självklart, länka du vad du vill, Emily!
  /Tina

 11. admin skriver:

  Hej Anna-Karin,
  Har du testat dig för parasiter? Jag känner inte till purinethol, fråga på RMTs forum, där finns massor av folk med mer medicinerfarnhet än jag. Tror det är som imurel.
  /Tina

 12. admin skriver:

  Hej Madde,
  Vad bra att ni fortsätter att må bra! Och grattis till en bra dietist! Hirsgröt är mycket bra, tycker jag. Min mage gillar det skarpt!
  Mvh,
  Tina

Panorama Theme by Themocracy