Amöbor och alternativkostnader

Av , 29 augusti, 2013 20:51

Kanske hörde ni också på radio i början av veckan om en forskare i Jönköping som upptäckt att vanligt magknip med diarré och förstoppning om vartannat, och svullen mage, inte att förglömma (det låter som beskrivning av klassisk IBS!) beror på att man har en amöba vid namn dientamöban. Läs mer här. Endast i Jönköping, Göteborg och Halmstad gör man regelmässiga prover för att upptäcka denna amöba, som verkar komma med springmaskar, som man tydligen hade ett större utbrott av i Jönköping för några år sedan. Anledningen till det bara är så få sjukhus som gör dessa amöbaprover är för att det är för dyrt… Forskaren i Jönköping uppskattar att mellan 10-20% av svenskarna kan vara smittade, vilket väl är vad man ibland kan läsa på kvällstidningarnas löpsedlar: X antal svenskar lider av ballongmage, vilket är IBS.

Jag måste erkänna att jag blir sur när jag läser om detta. Vad är det för idioti att snåla på tester av denna amöba? Hur dyrt kan det vara att göra ett parasittest eller några stycken? Jag kan lova att även om det är smådyrt med parasittester så är det ännu dyrare att vara sjuk eller tvingas ta starka mediciner för att amöban vidareutvecklat tarmens irritation till att vi blir diagnosticerade med Crohn eller Ulcerös Colit, eller ännu vanligare slaskdiagnosen IBS, som många IBSare själva kallar det. Läs gärna vad jag skrivit om parasiter tidigare här.

Var är forskningen på vad parasiter äter? Kan det vara så att de gillar sött, kolhydrater och sur miljö? Är det därför dessa inflammatoriska tarmsjukdomar exploderat de senaste årtiondena? Nej, just det, sådant är inte lönsamt för Big Pharma och då struntar man i att göra jämförelsevis billiga undersökningar på patienterna för att se om de har parasiter eller patogener (elaka bakterier, amöbor och annat mög). För de här undersökningarna betalar inte konferenser eller fortbildning om ”det senaste inom inflammatoriska tarmsjukdomar”. Big Pharmas kassakor är ju folk som drabbas av kroniska sjukdomar som inte kan botas utan bara ”hållas under kontroll genom mediciner”. Inte konstigt att de inte hittar något bra botemedel mot Crohn/UC och IBS: vi är ju deras drömpatienter eftersom vi måste ta svindyra mediciner hela livet.

Big Pharma är starka och svåra att slå eftersom de är som stora bläckfiskar vars tentakler genomtränger hela sjukvården, inte bara i Sverige utan även utomlands. I Sverige är Big Pharma sannolikt ännu starkare än i andra länder av flera skäl: vi har haft flera starka läkemedelsbolag här som skapat både jobb och vinster, inklusive skatt till staten och aktieutdelning till de som investerat i dem, jag säger bara Pharmacia och Astra och jag hoppas att ni förstår vad jag menar. En annan anledning är att vi har i princip gratis medicin i Sverige genom vårt sociala skyddsnät, som är förträffligt. I andra länder används inte Humira eller Remicade alls lika ofta och i USA, vars sjukvårdssystem verkligen inte är något att ta efter, verkar många sjuka testa att äta sig friska genom SCD exempelvis eftersom de helt enkelt inte har råd att betala för dessa dyra mediciner. En årsförbrukning Humira kostar 300 000 kr per person, och om man har en ”allvarlig Crohn” så får man denna medicin lätt, vilket förvisso är bra i ett akut läge, men vi vet faktiskt inte vad som händer med våra kroppar i längden eftersom dessa biologiska cellgifter inte funnits på marknaden så länge. Eftersom det är många unga som drabbas av dessa inflammatoriska tarmsjukdomar är det extra allvarligt om de på ett tidigt stadium tvingas in i ett långt användande av Remicade/Humira istället för att uppmuntras till byte av kost eller att man helt enkelt kollar om de har parasiter i tarmen.

En annan anledning till Big Pharmas starka ställning i Sverige är att vi är starka anhängare av vetenskapsreligion, något som befästs med utdelandet av Nobelpriset varje år. Jag tror att Nobelpriset gör att vi blir ännu mer enkelriktade i vår attityd till läkekonsten och har svårt att ta till oss att det kan finnas andra metoder att bli frisk på, som att ändra kost, kolla parasiter eller gå till en alternativmedicinare och ta extra kosttillskott eller homeopatiska mediciner. Eftersom Big Pharma bidragit med att ge Sverige ett rykte som ett innovativt land med stark forskning, skapat många arbetstillfällen och mycket intäkter till både stat och kapital så finns det inte heller något intresse från politiskt håll att göra något åt denna monopolistiska ställning inom vården.

Här skulle jag vilja brandtala lite om alternativkostnader. När jag läste nationalekonomi för ett antal år sedan talade man mycket om alternativkostnader, vilket för mig är ett viktigt begrepp. Enligt nationalekonomisk teori så handlar homo economicus, dvs den ekonomiska människan, efter att denne gjort en bedömning av alternativkostnaden. Alternativkostnaden är den kostnad som man ser när man ställer olika alternativ mot varandra. Ett exempel: jag lägger ett antal pengar på att gå i terapi, besöka alternativmedicinare, vitaminer, mineraler och probiotika varje månad, men även om det kostar mig en massa pengar så är alternativkostnaden, dvs den kostnaden som uppstår om jag blir sjuk och tvingas söka vård, ligga på sjukhus och vara sjukskriven, betydligt högre än vad mina alternativa behandlingar, kost och vitaminer/mineraler kostar. Varje dag jag är sjukskriven förlorar jag ju pengar. Även om jag pga min sjukdom har högre levnadskostnader än en frisk person så innebär det ändå att jag genom att investera pengarna i att göra mig frisk och hålla mig frisk ändå har möjlighet att tjäna mer pengar i det långa loppet än om jag skulle ägnat mig åt att ta Humira och imurel med asacol, som jag gjorde för två år sedan och blev så trött att jag inte kunde arbeta och inte heller hade ett roligt liv eftersom jag inte orkade umgås med andra människor. För att inte tala om alla biverkningar i form av hjärtarytmi, förstört hormonsystem och nedsatt immunförsvar som jag fick av medicineringen. Att vara frisk är ju faktiskt något som är ovärderligt, ”priceless”, det går inte att sätta ett pris på det.

Om vi tittar på denna upptäckt i Jönköping att många går runt med amöbor i magen och lider av diarré, förstoppning, magont och ballongmage, och läkarna inte tar prover för att de är för snåla så undrar jag var nationalekonomerna är. Hur mycket kan inte alternativkostnaden för dessa magsjuka personer vara jämfört med ett enkelt parasitprov? Hur många sjukdagar har dessa personer idag? Hur många är feldiagnosticerade med IBS, Crohn och UC pga amöban eller andra parasiter som läkarna inte hittat för att läkarna i Sverige helt enkelt är kassa på att leta efter parasiter? Hur stort lidande har dessa personer pga landstingens inkompetens och snålhet? Jag blir rasande när jag tänker på det.

För två år sedan höll jag på att dö av en allergisk reaktion på Remicade. När jag hade fått en sk Remicade Rescue på Karolinska ett och ett halvt år tidigare drabbades jag av allvarlig hjärtarytmi. Jag fick gå igenom en massa hjärtundersökningar, men insåg att Remicade kanske var skurken när jag skulle göra ett så kallat arbetsprov (när man sitter uppkopplat mot EKG och cyklar en tio minuter) och killarna där skrattade åt mig för att jag hade tagit Remicade. ”För några år sen fick vi in ett gäng med reumatiker som hade fått förstorade hjärtan av Remicade” skrockade de och antydde att jag nog hade fått en liknande reaktion. Och faktum är att hjärtarytmi finns som en vanlig biverkan av Remicade. Ingen läkare, varken kardiolog eller gastro, ville tro mig när jag framförde detta. Jag bytte t o m jobb för att minska stressen på hjärtat och Remicade-tillverkaren skyllde hjärtarytmin på imurel…Inte ens när jag fick oregelbundna hjärtslag på varje slag efter en Remicade-infusion trodde läkaren på mig, först när jag låg i spasmer och trodde att döden skulle komma (o nej, inte nu, det är för tidigt, minns jag att jag tänkte när jag låg där och kippade efter andan) insåg de att min hjärtarytmi kanske berodde på att jag var allergisk mot Remicade.

Det intressanta i kråksången är att det som ledde till min första kontakt med Remicade var en resa till Indien där jag uppenbarligen plockade på mig giardia. Det togs TVÅ avföringsprover på mig efter min Indienresa. Jag hade ju Crohn, alltså var det Crohnen som skulle behandlas, när jag uppenbarligen fått i mig något tokigt i Indien. Samma sak efter den sunkiga kinesmaten som gjorde att jag hamnade på sjukhus i fyra veckor med hot om stomi för två år sedan. Magen och sänkan lugnade sig inte förrän jag fick börja ta antibiotika, vilket borde betyda att det var patogener inblandade i mitt återfall. Den gången tog de bara ETT avföringsprov, trots att jag berättade om den sunkiga restaurangen och att min vän också blivit sjuk.

När jag hamnade hos en bioresonansterapeut (kallas ibland frekvensterapi) i vintras uppdagades det att jag hade inte mindre än fem olika sorters parasiter i mig och dessa har vi nu dödat ut efter några månaders behandling. Jag kommer att skriva mer om detta senare, men vill bara att ni ska veta att det som sannolikt gjorde mig sjuk var inte alls den mystiska autoimmunsjukdomen Crohn utan parasiter. Det var sannolikt därför varken Humira/Remicade, imurel och asacol hjälpte mot mitt stora återfall sommaren 2011 och det var därför det tog mig flera månader att komma tillbaka till livet. Att läkarna snålade på att göra avföringsprover och leta parasiter på mig ledde till att jag nyttjade vårt skattesystem till max och att alla skattebetalare fick punga ut med säkert en miljon för vården av mig, medicinerna och sjukskrivningen.

Hur mycket kostar denna snålhet skattebetalarna idag? Snälla nationalekonomer, räkna på detta och lämna in det till våra politiker! Vi kan spara väldigt mycket pengar på att inte snåla på just prover och vi kan spara ännu mer om vi låter alternativa metoder som homeopati och bioresonansterapi komma fram till de sjuka. Tänk också på hur mycket pengar skattebetalarna skulle spara om vi som har kroniska tarmsjukdomar slutade med mjölk och gluten och faktiskt följde särskilda dieter, för det fungerar ju! Då skulle vi inte ha samma huggsexa som Sverigedemokraterna lägger fram med pensionärer som ställs mot nyanlända syrier som flytt för livet från kriget (återigen: två alternativkostnader! Ska vi ta emot flyktingar eller ska mormor få vård, undrar SD, medan många andra partier menar att flyktingarna snarare genererar pengar för Sverige eftersom de kommer hit i vuxen ålder och kan arbeta direkt).

Jag hoppas att ni som läser den här sidan som har IBS kräver av era läkare att de ska göra de här enkla amöbatesten och ni får gärna berätta för oss andra läsare här om ni faktiskt hade amöba eller någon annan parasit. Tänk om många av dessa sjukdomar helt enkelt är parasitattacker på tarmen…

37 svar på “Amöbor och alternativkostnader”

 1. Magdjuret skriver:

  Ja, vårt vårdsystem är helt sjukt oekonomiskt! Det borde ju vem som helst fatta att förebyggande vård som samtalsstöd, massage,prover och komplementära behandlingar som inte ger så stora biverkningar borde vara lönsammare än långtidssjuka människor som får än mer sjukdomar av alla medicinbiverkningar och brist på annat stöd än just dessa mediciner… Tyvärr är det svårt att söka sig fram bland komplementära när en är en fattiglapp som jag – då får en snällt tacka och ta emot det en kan få (=vanlig skolmedicin). Men du är en stor hjälp här Tina! Även om jag inte har råd att testa så många alternativ så får jag härifrån tips och hjälp om vad som kan funka, och vad som kan vara viktigast att tänka på. Tack för det Tina <3

 2. Magdjuret skriver:

  Har du förresten någon erfarenhet, eller vet nån som har erfarenhet av Vidarkliniken (kopplat till IBD)?

 3. admin skriver:

  Hej Magdjuret!
  Jag har ingen erfarenhet av Vidarkliniken. Det enda jag hört om den var från en landstingsanställd som spydde galla över dem för att de inte vaccinerade alla barn enligt vaccinationsprogrammet (vilket i mina öron lät som rena reklamen för dem eftersom jag också är skeptisk mot vaccin av mycket små barn, jag tycker man kan vänta tills de blir lite större). De har tydligen en mottagning på Söder som är öppen för folk att registrera sin husläkare på så det kan ju vara värt att registrera sig där och se vad de säger. Vad jag förstått så använder de sig av homeopatiska medel och dessa är inte alltid så dyra. Du kan ju ringa dit och fråga dem om de har erfarenhet av IBD, det borde de ju ha.

  Lycka till!
  /Tina

 4. Madeleine skriver:

  Hej
  intressant att läsa om det du skriver om ibs, verkar som både jag och mina barn har detta.

  jag har minskat mina ibs symtom , jag har inte alls så mycket luft i magen längre sedan jag bytte ut det glutenfria brödet mot glutenfri havregrynsgröt med havremjölk och kiwi och kanel.

  Sonen mår bättre, gått upp 1 kg i vikt, och symtomen minskar allt mer på honom. Han blev förstoppad, så vi har fått rätt på det genom kiwi, havregrynsgröt och havreyoghurt och havremjölk och havregrädde såser till maten, med ganska mycket grönsaker.
  Havre verkar jättebra, vattenlösliga fibrer och naturlig probiotika.

  Hoppas du mår bra! ha det bra!
  kram från madde

 5. Birgitta skriver:

  Tack för bra nuläget!
  Hittade hit av en slump.
  Har du en bioresonansterapeut att rekommendera?
  Tacksam.
  /Birgitta

 6. admin skriver:

  Grattis Madde till att ni mår bättre! Heja på!
  Kram,
  Tina

 7. Sandra skriver:

  Hej Tina! Först vill jag tacka dig för en superbra blogg!
  I några år till och från har jag haft lite problem med magen, men främst om jag ätit en pizza, käkat på subway, eller kanske rentav efter en godis/chipshelg. Efter godishelgen har jag fått gått på toa kanske två gånger med lös- men inte alltför lös mage, men sedan har den varit bra igen. När jag tex ätit en halv pizza brukar det sluta med akut magkramp och akut toa-besök, cirka två stycken. Sedan är det bra igen. Mina tankar har gått till gluten men då jag har kunnat äta frukostbröd och tex bullar/ vetebröd utan reaktion vet jag ej vad det kan vara. Detta år åkte jag till Turkiet, jag blev sjukt dålig i magen, fick akut springa på toa nästan hela tiden, misstänkte då bakterie. Detta fortsatte när jag kom hem och som värst var det toalettbesök med 25 ggr per dag. Fick lämna avföringsprover, dem hittade inget. Blev fortfarande inte bättre, hittade din blogg började undvika allt som hade med mjölk och gluten att göra, blev Inte bättre fick åka till akuten med extrema magsmärtor och på grund av endast blod från ändtarmen. Skickades hem, väl hos husläkaren fick jag Flagyl 8 dagar. Toa besöken minskade till cirka 3 besök om dagen men var fortfarande löst men inte lika löst som innan. Har genomgått koloskopi, fick mina provsvar igår som visade negativt, utan anmärkningar! Blev glad till en början men vill samtidigt ha ett svar. Jag har gått med mina problem i två månader och efter flagylen har besöken minskat till 4 gånger om dagen, fortfarande jättelöst. Endast någon gång fast. Har på senaste veckorna börjat gå till akupunktör, har ej hjälpt så mycket, så i söndags blev jag desperat om att det kanske rörde sig om någon parasit då det var vid utomlandsresa allt började. Jag började dricka kollodialt silver för jag ville ta-migf*an-bli frisk! Sedan i söndags har jag alltså varit bra i magen, nu går jag på toa Max en gång om dagen! Detta var helt utan förhoppningar, när jag gick Åter till min akupunktör (som trots att jag bara levt på kyckling lax grönsaker) sagt att magen inte blir bättre. Nu kände han på magen och utan att jag sagt något sa han att jag börjar bli bättre och magen inte är lika hård. Detta är inget hokus pokus, detta är bara vad som funkat för mig. Hittills. Blir äcklad och arg när sjukvården inte tar en på allvar och denna artikel upprörde mig. Ska förmodligen ändå undersökas med gastroskopi utfall att, men har du några funderingar på vad jag kan ha? Tusen tack för din blogg! Kram

 8. Bitsk-Ragata skriver:

  Hejsan, undrade om det någonstans framkom hur man behandlade ifall det var denna amöba?

  Här har vi också båda svår IBS och tappat mycket vikt, gaser, kramper, diarré osv. men har minskat symtom lite med just kiwi (gul) och kanel – probiotika (Vita Biosa) letar dock pulver med probiotika att ha i smoothies =) om någon har nått att rekommendera…Sen har vi ju haft en lång kostomläggning på grund av allergier, intolerans och överkänslighet!

  Detta var en mycket intressant läsning, tack för att du tog upp detta!

 9. admin skriver:

  Hej Sandra!
  Tack för att du uppskattar min blogg. Det låter som om du har någon form av patogen i magen eftersom du reagerar på stärkelse (socker/chips/pizza). Om du vill veta vad du har mer exakt kan jag rekommendera att du antingen letar rätt på de amerikanska ställena där man kan skicka in avföringsprover så letar de efter DNA från parasiter i avföringen (se vad jag skrivit om tidigare om parasiter och spana efter vad SCD Lifestyle skrivit, där finns länkar). Ett annat alternativ är att leta rätt på en duktig bioresonansterapeut/frekvensterapeut som kan se på sin utrustning vad du har för något i tarmen (de ser det på de energifrekvenser olika organismer avger). Jag är inte lika frälst på akupunktur som jag är på bioresonansterapi. Kolloidalt silver verkar vara väldigt bra men kom ihåg att du måste ta det eller någon annan slags parasitkur (Mucan Spag är ett bra homeopatmedel – köp en flaska och ta 10-20 droppar morgon och kväll på fastande mage 30 min före mat, 2 timmar efter mat) i minst tre månader eftersom parasiternas ägg kläcks vid fullmåne och de kommer alltså tillbaka som riktiga gremlins i magen på oss. Att du blev bra av kolloidalt silver tyder ju på att det varit en patogen av något slag som du nu dödat ut. Om du slutar med kolloidalt silver rekommenderar jag att du tar en flaska Mucan Spag och sen tar lite kolloidalt silver veckan efter fullmåne så kanske du blir av med parasiterna på riktigt.
  Lycka till!
  /Tina

 10. admin skriver:

  Hej Bitsk-Ragata!
  Tack! Underbart namn du har! Jag skulle vara lite försiktig med Vita Biosa eftersom den kan göra att man får mer jäst i magen och odlar fram dåliga bakterier genom att det är mycket prebiotika, dvs mat till tarmbakterierna, i den. Jag gillar Inate probiotika, den är dyr men dryg. Gillar också Ultra Flora Plus och Rubicon. Holistics probiotika är OK.
  Det stod i någon artikel att den här amöban var lätt att döda ut, antagligen med antibiotika eller flagyl som man brukar döda amöbor med. Men precis som med vanliga parasiter lägger väl amöbor ägg och har en tendens att återuppstå efter fullmåne så det är nog bra om man kompletterar skolmedicinen med någon örthistoria mot parasiter, t ex kolloidalt silver, Hulda Clarks kur eller något annat (fråga i en välsorterad bra hälsokostbutik eller gå till en bra alternativmedicinare).
  Kämpa på!
  /Tina

 11. Bitsk-Ragata skriver:

  Tack för ditt svar – din blogg är bara bäst =) skall kolla upp kring olika saker du rekommenderar och även backa på Vita Biosa, kan ju bli för mycket ”av det goda” med både kiwi och det – prebiotika!!!

  Skriv gärna mera kring såna här egna kurer det är intressant som bara den…(tack för allt du delar med dig av)

  Tack igen =) för att du gillar mitt namn och KÄMPA PÅ själv – ge inte upp du är otroligt kunnig och har massor av erfarenhet som du delar med dig av som hjälper oss alla andra!

 12. Bitsk-Ragata skriver:

  Hejsan igen =) idag på facebook lade en hälsobutik i stan ut detta nedan, nu undrar jag om du vet ifall det är bra?

  ”Helsemin
  Vi har Instant Chaga (sprängticka ) hemma NU!

  Ingredienser: Chaga dual-extrakt 50% (30% polysackarider, 2% triterpenes), stjärnanis, mynta, Stevia Leaf Extract

  Chaga, den aktiva substansen i Instant Chaga dryck är en viktig del av ett ”patogen-proof” immunsystemet. Chaga innehåller en av naturens högsta mängder SOD, den mest potenta antioxidanter i kroppen. Det är bevisat att öka NK-cellaktivitet, en viktig del av det medfödda immunförsvaret, med 300%. Studier har visat att Chaga är ett effektivt sätt att bekämpa bakterier, virus och sjukdomar inflammation. Chaga har också visat sig ha anti-tumör egenskaper.

  Top 3 Fördelar med Chaga
  1. Stärka immunförsvaret
  2. Kampen mot patogener
  3. En extremt stark antioxidant

  Hur du använder
  Byt ut din dagliga kopp (ar) kaffe och te med en Instant Chaga dryck. Använd som en krydda i söta och halvsöta måltider, och öka dina smoothies med det. En kopp Chaga håller några influensor ett år bort. Du kan hitta fler idéer hur man använder Omedelbar Chaga från vår FSF Recept sidan.
  (Referens: http://www.foursigmafoods.com)”

 13. Bitsk-Ragata skriver:

  Skriver igen…kom på att om man då är allergisk mot Björk kanske inte Chaga är okej…läste någonstans om att man skulle vara försiktig om man var allergisk!

  Ha en skön Söndag!

 14. Louise skriver:

  Hej! Väldigt intressant inlägg. Har själv haft diagnosen ”obestämd ulcerös proktit” i snart 3 år och inga mediciner har hjälpt mig hittills. Fick mitt första skov efter en utlandsresa dessutom. Så jag misstänker också att det handlar om någon parasit i grunden.

  Tänkte fråga om probiotika. Du skrev att du gillar Inate probiotika. Vilken av dom tar du? Jag funderar på 7-dagars kuren, men blir det inte starkt för magen att gå från ingen probiotika till så mycket? Har läst nånstans att magen kan reagera på probiotika i början. / Louise

 15. Nora skriver:

  Visst kan parasiter ge tarminflammation och magsjuka. Men det finns också många som hävdar att det faktum att vi i västvärlden är relativt lite exponerade för infektioner, inkl. parasiter, är en bidragande orsak till att autoimmuna sjukdomar och allergier är vanligare hos oss än i u-länder. Det kan naturligtvis finnas fler förklaringar till det. Men intressant nog verkar man faktiskt kunna bota åtminstone en del Crohn’s-fall genom att tillföra mask(!): http://fof.se/tidning/2013/2/artikel/mask-i-magen-ska-bota-tarmar

  Och det här med att Dientamöba är en vanlig IBS-orsak är nog kanske inte så klart belagt som det framstod i ”kvällspressen”. Den här artikeln ger en lite mer balanserad bild: http://www.alltomibs.se/ovrigt/ibs-andrasjukdomar/77-dientamobae-fragilis
  Liknande info finns också på Smittskyddsinstitutets hemsida: http://www.smittskyddsinstitutet.se/sjukdomar/dientamoeba-fragilis/

  I artiklarna ovan står bland annat att de flesta som får Dientamöba tillfrisknar av sig själva. Så att vissa får långvariga problem skulle kunna bero på att amöban inducerar en mera generell störning i tarmens funktion och/eller bakterieflora hos dessa personer (precis som en vanlig förkylning ibland kan utlösa en allergi). Och i så fall är det ju inte säkert att parasitdödande medel räcker för att en sådan patient ska bli frisk. En bekant till mig som haft återkommande magproblem visade sig ha Dientamöba, men blev ändå inte särskilt mycket bättre efter att ha fått (skolmedicinsk) behandling.

  Jag skriver inte detta inlägg för att hävda att någon annan har fel. Jag vill bara belysa hur otroligt komplext och individuellt detta med mag-tarmproblem är och hur viktigt det därför är att ha en öppen och samtidigt kritisk inställning till allt som skrivs och sägs. Och det tror jag du håller med om, Tina?

 16. Madeleine skriver:

  Hej Tina!

  ville tipsa om denna vegan kost sidan. http://www.perfecthealth101.net/botacandida.htm
  Om man ska kunna bli frisk på vegan kost så står det att man måste ta bort allt fett från maten, äta helst max 10% fett per dag vilket är mycket lite fett.
  Det finns många berättelser på denna sida om människor som blivit friska från sina sjukdomar genom denna vegankost.

  Även trötta binjurar kan man bota, det står:
  Det kan ha varit kosten i sig som var den stressande faktorn. När vi, exempelvis, äter för mycket fett så klarar insulinet inte av att transportera sockret från blodet in i cellerna. En vanlig respons som kroppen har är att producera mer insulin. Det är binjurarna som aktiveras för att i sin tur aktivera bukspottskörteln. När binjurarna ständigt måste aktiveras kan det leda till uttröttade binjurar.

  kram från madde

 17. Madeleine skriver:

  Hej igen!

  jag har inte själv testat denna raw food vegan. Men jag börjar fundera på att göra det för mig och min son om vi blir friska på det. Sonen har det fortfarande jobbigt och sjukvården i sverige för inte så mycket tyvärr, känns som man inte får någon hjälp, de har inget botmedel på det.

  Gröna smoothies funderar jag på testa, och köpa någon bra mixer.
  Metoden effektiviserar transporten av socker från blodet till cellerna. Fett är inte bra då det hindar sockret att komma ut till cellerna i kroppen, och då äter candida upp sockret och det bildas någon alkohol i kroppen som inte är bra. Tittade på Megan Elizabeths video.

  ha det bra!
  kram från Madde

 18. Madeleine skriver:

  här finns många videor som är intressanta:
  http://www.perfecthealth101.net/levandefda.htm

  kram /Madde

 19. Madeleine skriver:

  Hej!
  Efter 1/2 dag på raw vegan kost, så är min son bättre och även jag mår bra på denna kosten jag åt bara raw vegan kost igår.
  Otroligt men vi har ätit så mycket frukt och grönsaker och mår jättebra, inte kunde man tro detta var sant.
  Hoppas så att vi har hittat rätt diet kost nu.
  (dock har vi ätit lite lite majspasta igår och jag åt lite bovetegröt med havremjölk och kanel)

  Läste på deras sida om människor och barn som blivit friska från astma, cancer och andra sjukdomar genom denna kost.
  Verkar också logiskt detta med att fett och socker inte går ihop, och att man ska minska ner på stärkelse och komplexa kolhydrater.

  Må bra!
  kram från madde

 20. Madeleine skriver:

  Hej
  man bör minska på salt, fett och protein och komplexa kolhydrater.
  http://www.perfecthealth101.net/riktlinjer.htm

  (jag funderar dock på att äta MSC märkt torsk lite grann, inte så mycket fett men lite mer protein.)

  kelpnudlar = inga kolhydrater
  http://www.rawfood.se/butik/kelp-nudlar-340g/

  hur kombinera frukter
  http://www.perfecthealth101.net/apps/blog/show/5945494-hur-man-kombinerar-mat-f%C3%B6r-optimal-matsm%C3%A4ltning
  Index för frukt + hur börjar man
  http://www.perfecthealth101.net/apps/blog/show/9326459-glykemiskt-index-f%C3%B6r-frukt

  ha det bra / Madde

 21. Madeleine skriver:

  min mage är helt smal och bra, jag har ingen luft i magen, har ingen svullen mage längre, så skönt! på denna diet.

  ha det bra/Madde

 22. Madeleine skriver:

  Hej Tina!
  måste berätta….sonen var ganska så dålig innan och sprang på toa flera gånger med blod innan han började denna dieten.
  efter 1 1/2 dag med raw vegan kost för min son så har han varit helt symtomfri idag, inget blod eller slem och vi behöver inte ta någon asacol stolpiller medicin ikväll.
  Helt otroligt detta,, vi är överlyckliga, tänk att det hjälper att äta raw grönsaker och frukter och kombinera dessa på rätt sätt enligt dessa sidor jag rekommenderade.
  vi äter sallader, tomater, gurka, äpple, nektariner, bananer (ekologiska gula bananer ej övermogna med prickar då övermogna bananer har för högt GI värde), päron (ej söta) osv….(även lite majspasta med lågt GI och bovetegröt med havremjölk och kanel).
  Sonen har haft utrensnings symtom : varit på på toa 7 gånger idag, normal avföring.

  jag mår också toppen bra på denna dieten, jag har inte utrensnings symtom då jag var bra redan innan.

  ha en bra dag! kram från madde

 23. Madeleine skriver:

  (bananer (söt frukt) får man inte kombinera med sura frukter som tomat, apelsin, citron, annanas, vissa äpplen granny smith )
  men ok med ihop med syrliga frukter
  ja det finns mycket att lära om hur man ska kombinera rätt.

  ha det bra/ madde

 24. admin skriver:

  Hej Nora,
  Jag instämmer till fullo om att det här är enormt komplext och jag tror att din tes om att det kan inducera en mer generell störning i tarmen, som kanske låg där latent redan, är helt på rätt spår. Jag tror att vissa av oss kan gå runt med parasiter i magen utan att må dåligt, men om vi som har inflammatoriska tarmsjukdomar och ofta inte tål gluten och mjölk och genom kosten redan har fått känsligare tarm/tarmslemhinnor, får parasiter så verkar det dels kunna dra i gång stora skov, dels blir vi inte friska från skoven innan vi blivit av med parasiterna. Ju längre de får härja i våra tarmar desto sjukare blir vi. Om det som alternativarna säger stämmer, nämligen att parasitäggen kläcks en gång i månaden vid fullmåne och att det tar minst tre månader att bli av med dem pga detta (alla kanske inte kläcks en månad utan ligger kvar och någon parasit hinner kanske lägga ägg innan vi dödat ut dem helt), så förklarar det ju fö varför folk inte blir friska av skolmedicinsk behandling som oftast bara varar max en månad, och oftast en eller två veckor.

  Jag tror dock att sanningen inte är så enkel att vi blivit sjuka av att vi ätit för rent utan jag tror snarare att det beror på att vi ätit för mycket raffinerade råvaror. Fattiga i u-länder hänger inte på McDonalds eller käkar fiskpinnar med potatismos, utan äter mer grönt än vad vi gör. Dessutom kan man kanske misstänka att de som inte klarar smutsen och parasiterna faktiskt inte överlever till vuxen ålder. Barnadödligheten är ju trots allt hög i u-länderna och man har ju sett att för tidigt födda barn ofta har problem med sin hälsa. Det gör att det kanske bara är de starka som överlever? Jag skulle vilja applicera samma tes på de här historierna som går runt om att eskimåer och andra urbefolkningar i djunglerna är så himla friska och hälsosamma och har vita raka tänder utan att ha varit i närheten av fluortandkräm osv. Kan det vara en kombination av mer stenålderslik kost och att de svaga slås ut på ett tidigt stadium? Och vad spelar miljögifter för roll i vår hälsa? Om man bor i en stad med dålig mat (snabbmat, t ex) och dålig miljö är det ju troligt att man också har sämre hälsa.

  Visst, den här masken påstås hjälpa Crohn och det är ju jättebra. Men vad vet vi, den kanske lever på att äta candida och andra parasiter och det kanske är därför folk blir friska? Jag tror alltmer på att den störda bakteriefloran vi har orsakar återfall och sjukdom, medan kostomläggning orsakar förändrad bakterieflora som gör att patogenerna inte kan överleva. Är det någon som forskat på vad parasiter gillar att äta? Jag skulle misstänka att de älskar socker och stärkelse.

  /Tina

 25. admin skriver:

  Hej Louise,
  Läs gärna mina tidigare inlägg om probiotika (se taggarna till höger och klicka på probiotika) så kan du läsa mer om hur du ska göra. Jag skulle inte rekommendera en intensivkur på 7 dagar utan öka sakta men säkert för att inte bli dålig av probiotikan. Själv tar jag 50 miljarder varianten, minst två sådana per dag. Ett tag tog jag 4-5 sådana, men då hade jag ”tränat upp” magen först.
  /Tina

 26. admin skriver:

  Tack Bitsk-Ragata! Tack för informationen om chaga. Jag känner inte till den, men vet att det finns olika slags svampar som påstås påverka immunförsvaret bra. Min mor drack varje kväll yoghurt tillverkad på någon asiatisk svamp (såg ut som en tvättsvamp) typ cambuscha ed, som påstods döda ut levertumörer. Hon fick den av någon som hade spridd bukspottskörtelcancer och höll sig vid liv med denna yoghurt i ett par år, men varken min mor eller han blev ju av med cancern så jag minns att jag slängde den när hon dog. Men vem vet, det kanske var så att den avgav ett gift som hindrade tillväxten av tumörer, och många verkar ju tro att cancer är kopplat till just svamp (vilket kan förklara att min vän lyckats döda ut sin cancer med raw food och inget socker alls – hon äter max en frukt i veckan – och läkarna är förundrade för hon borde ha fått återfall igen).
  /Tina

 27. admin skriver:

  Tack Madeleine för all information! Hoppas att ni fortsätter att må bra med er nya diet! Jag tycker att era erfarenheter verkligen visar på att det finns många olika sätt att bli frisk på vad gäller dieter och allt är individuellt. Själv klarar jag inte av raw food utan måste ha varm mat.

  Kämpa på!
  /Tina

 28. Madeleine skriver:

  Hej!
  Jag trodde inte att vi skulle tåla raw food, men vad fel jag hade, efter att ha provat på det sätt som de beskriver på denna sidan.
  Det är fettet som måste bort.
  ja det är ju olika, men tror det kan hjälpa många, jag trodde själv att jag inte tålde raw food.

  ja vi mår jättebra, sonen är helt symtomfri och mår mycket bättre, gladare, piggare, håller en bra vikt osv…

  tack!
  ha det bra / Madde

 29. Madeleine skriver:

  Hej!
  vet varför vi inte tålde raw food innan, därför att vi ät animaliskt protein och för mycket fett i kosten, för mycket fel kolhydrater.
  Ändrar man på detta så tror jag fler tål raw food.
  Redan efter några dagar tror jag man mår bättre, men man kan nog få utrensnings symtom.

  intressant teori:
  http://www.perfecthealth101.net/apps/blog/show/20062404-toxitet-orsaken-till-de-flesta-sjukdomar

  ha det bra/Madde

 30. Madeleine skriver:

  Hej!
  Oliver är helt frisk på denna raw food. överlyckliga!
  Han åt en skål med hallon igår, jättegott sa han då han inte tålde hallon innan.

  jag mår också toppen bra på denna raw food, jag var ute och sprang en runda igår och 2 av mina barn cyklade med, underbart väder igår!

  ha det bra! /Madde

 31. admin skriver:

  WOW, Madde! STORT GRATTIS! Vad fantastiskt att lille Oliver mår bra av raw food dieten! Det måste vara paradiset för er!
  Varma hälsningar,
  Tina

 32. Madeleine skriver:

  Tack! ja det är så skönt att se honom må bra igen.

  ha det bra!

  varma hälsningar Madde

 33. Bitsk-Ragata skriver:

  Hejsan igen…hur är det hos dig? Här har det hänt saker och jag har övergett vegansk rawfood kosten som vi ätit lång, lång tid…har nu provat (hela mitt liv) vanlig kost, vegetarian, vegan och så rawfood…Men magen vill inte vara med!

  I rawfood är det mycket nötter, bakverk, blandat med frukt = fett och sött ihop…det funkar bara inte!

  Annat är det med levande föda (kost) med mindre fett och aldrig att bland ihop olika sorters föda.

  Som det är nu äter jag varm mat igen, gröt till frukost och ett lagat mål mat om dagen gjort på fisk! Resten är grönsaker, frukt efter säsong och sallad.

  Blötlägger och äter mera av levande föda istället för rawfood, tagit bort alla nötter och fröer, har endast kvar chiafrön och loppfrön (för mycket omega 6 och fett annars) använder gryn/flingor av örter till gröten, gör mjölken av bovete =)

  Enda söta kvar så sett är agavesirap i te (örter/grönt) och bovete mjölken med vaniljpulver och lite himmalaya salt…

  Annat sött blir ju då frukt eller torkade saker som blötläggs som aprikoser (gör pure av dom) tänker även testa göra av fikon och katrinplommon sen…kanske av torkad mango, ananas och annat också…mera modellen barnmats pure till gröten!

  Kokar quinoa och gör fisk gryta med torsk, grönsaker, kokosmjölk – kryddor med quinoan…Äter sallad – enkel sådan!

  Gör egen smoothies av tex. päron, spenat, selleri…man kan ha i citron vatten eller mynta te som vätska!

  Slutat äta banan och avokado – allergisk reaktion i en redan irriterad tarm med inflammation/infektion!

  Man får ju vara försiktig nu med bär, gärna plocka dom själv och rengöra (hepatit A och B i vissa frysta bär)

  Gör nu även bovete yoggi =) mixar hela blötlagda och sköljda bovete som fått grodda lite (svans) blandar i tex. svenska blåbär och lite egen gjord surkål =) för probiotika!

  Skall försöka hitta en te blandning som kan vara nyttig mot olika parasiter mm. som jag kan dricka, såg denna Hulda kur men är för ”rädd” att testa malört så kanske man kan hitta annat, te på nejlika, kanel och nått annat???

  Eventuellt köpa och testa björk svamp te men då man skall vara försiktig med svamp och jäst för candida så känns det inte heller riktigt okej och så är jag även björk pollen allergisk!

  Har du några bra tips kring ett bra te?

 34. admin skriver:

  Hej Bitsk-Ragata,

  Hoppas levande föda är det som fungerar för dig! Jag gillar inte raw food för att det är för svårsmält för min mage. Dessutom tycker jag att det verkar vara mycket socker i raw food, i form av raw food chokladgrejer och kakor med nötter. Det känns inte så nyttigt för mig. Att jag dessutom fick en parasit av svenska blåbär som jag kämpar med tre månader senare gör mig inte mer het på raw food, om jag säger så.

  När det gäller te så kanske pau d’arco kan vara något? Det dödar ut parasiter och candida, vad jag förstått. Men det har också bieffekter som inte är bra, men jag minns inte vad de var (Madde har skrivit om det någonstans i någon kommentar). Jag vet att det finns folk som tuggat på kryddnejlikor och blivit bättre av det – kanske något att testa? Vildoregano-olja är också bra mot parasiter – Jini Patel Thompsons kur är just detta. Jag har skrivit om te tidigare, kolla sökfunktionen på bloggen.

  Kämpa på och hoppas du finner din väg till hälsan!

  /Tina

 35. Lotta skriver:

  Intressant blogg! Det här med att åka utomlands på semester, Indien, Kina eller något annat exotiskt land, räkna med parasiter och en bakterieflora som heter duga i maten men ibland räcker det med att gå i sanden barfota, det finns parasiter som vandrar hela vägen upp och sätter sig på de mest tokiga ställen.
  Jag var på Kuba och fick en trevlig parasit. Lokalbefolkningen lever med parasiterna mer eller mindre utan några problem dock när vi I-landsturister får i oss dem blir det följder; migrän, feber, trötthet, diarré osv…

 36. admin skriver:

  Hej Lotta,
  Nja, jag vet inte om jag håller med om att lokalbefolkningen lever med parasiterna utan problem, det är ju faktiskt många ekonomer som menar att det är just parasiterna som är den stora utmaningen för flera av dessa länder (t ex Indien där en majoritet av befolkningen inte har tillgång till ett vettigt avlopp, eller Afrika) när det gäller ekonomisk utveckling. Malaria, som ju är en parasit, orsakar ju varje år massor av förluster i utvecklingen. Dock är det verkligen läskigt att man kan få parasiter via sanden, som du skriver! Tack för det tipset – det blir skor i fortsättningen på skumma exotiska stränder!
  Tack i alla fall för att du uppskattar min blogg!
  /Tina

 37. Charlotte skriver:

  Jag insjuknade förra året i maj efter utevistelse diarré magknip trött ballonger osv läkarna hittade inget och jag var igenom alt Ctrl gastroskopi osv då vår lilla dotter på 2,5 år varit dårlig magen med länge kladdigt avförningosv blev hon skickad till barnläkare mat tarm där hittar dom att hon har amöban! Hon behandlas och får tillbaka den! Jag har då fått diagnosen obs men googlar då på amöban aaa tänker jag det är ju samma symtom som ibs efter kost omlägg osv, går jag upp till min läkare kräver amöba testas och dom tror inte jag har den, men jag har rätt och äter penselin nu! Parasiten amöban har alltså funnits hoss mig länge och jag varit riktigt riktigt dårlig, slutar min kur i dag, vet att den är svår att bli av med, jag och Lill tjejen varit riktigt dårlig länge! Tänk så enkelt det varit att tagit test på mig direkt! Jag är övertygad att det är amöban som ställt till det i min mage! Väntar även på svar på magnet rönken prov! Tror med många magproblem kunde varit lösta med amöba test istället för diagnosen obs detta hade jag kunnat ställa upp på i tv och pratat om så dårlig jag varit och tar säkert en tid att bli av med den helt mvh Charlotte

Panorama Theme by Themocracy