Trög mage och hemorrojder

Av , 13 juni, 2014 17:45

Jag är verkligen ingen expert på trög mage och kan bara konstatera att jag är överlycklig de dagar jag inte behöver gå på toaletten. När jag var sjuk var jag ju van vid att ha lös avföring och diarréer eller halvlösa korvar och att plötsligt nå nivå 3 eller 2 på Bristol Stool Chart kändes verkligen lyxigt! Alltså måste jag förvarna att det här inlägget inte baseras så mycket på min egen erfarenhet vad gäller trög mage eftersom jag helt enkelt inte har någon större erfarenhet av det.

Däremot har jag förstått att det finns läsare här ute som har problem med både trög och lös mage, vilket väl är en klassiker för IBS-diagnosen, vad jag förstått. Precis som alla andra har jag läst att om man har trög mage så är man ofta förstoppad och då måste man äta fiberrik mat och katrinplommon, men är det egentligen hela lösningen på problemet? Många av oss med tarmproblem, och särskilt ni med IBS, tål ju inte fibrer så bra och att äta katrinplommon kanske sätter fart på magen, men det löser inte problemet utan bara symptomet.

Jag tror att det finns många ute på nätet som är mycket bättre på det här med förstoppning än vad jag är, och de läsare som sitter på bra tips får gärna skriva dem här nedan så delar ni med er av er kunskap till andra olycksbröder och -systrar.

Vad jag själv har hittat är att tarmfloran är väldigt viktig för att ha en fungerande mage. En vän, som haft stora problem med både hemorojder och förstoppning, berättade att det var inte förrän hon åt bra probiotika som hennes problem med förstoppning försvann. Hon hade under många år ätit Frukt & Fiber, som man kan köpa på apoteken, och de hade hjälpt henne ganska bra. Numera behöver hon inte ta något alls och har inga problem.

Här följer lite av vad jag har läst mig till om förstoppning. En sak som inte står i Aftonbladets hälsobilagor om förstoppning är att det kan vara ett tecken på födoämnesallergi. Michael Håkansson hävdar i sina böcker om de vita gifterna att glutenallergi kan ta sig till uttryck i förstoppning och diarré. Om man exempelvis har ulcerös colit och har problem med både diarréer och förstoppning så är det en mycket god idé att skippa gluten helt för att se hur tarmen reagerar. Som ni vet så är jag inte så imponerad av sjukvårdens diagnosmetoder av glutenintolerans och tycker att det är bättre att skippa gluten än att göra plågsamma glutenprov där man ofta måste äta en massa gluten innan en längre tid för att kunna se hur illa det gjort tarmen (läs exempelvis om det i detta amerikanska blogginlägg). Ofta så kan de inte ens se om man är glutenkänslig för deras metoder verkar bara plocka upp de allra värsta fallen. Jag själv är t ex ansedd att kunna tåla gluten, men märker stor skillnad om jag äter gluten eller ej. ALLA alternativare jag har talat med säger dessutom att gluten är den största boven för just ulcerös colit och tjocktarmsproblem, och min läkarsläkting med UC är numera helt besvärsfri sedan hon slutade med gluten.

Oregelbundna toalettvanor pekas ofta ut som en syndabock för trög mage, och visst är det viktigt att ta sig tid att sitta och braka på toaletten och inte stressa. Om man vet med sig att det är en anledning till att man är förstoppad är det ju ganska enkelt att åtgärda. Ta helt enkelt och bestäm en brak-tid och ta med en bok eller tidning in på toaletten och låt det ta den tid det tar. Är ni stressade småbarnsföräldrar får ungarna vaktas av TV:n eller av den andra partnern, eller så får ni helt enkelt passa på när ungarna gått och lagt sig. Samma sak gäller med regelbunden kost, som ofta blir lidande när man är stressad och påverkar ens regelbundenhet av ”brakande”.

Andra orsaker till förstoppning kan vara att man är gravid (ja, då går det ju över när barnet är ute!) eller mediciner som orsakar dåliga tarmrörelser. Om det är mediciner som orsakar det hela får man vara sin egen Sherlock och fundera över vilken medicin det är som orsakar detta och om det går att ersätta den medicinen med någon annan mindre förstoppande eller tarmförlamande. En sak som ofta orsakar förstoppning är järntabletter (själv fick jag diarré av dem). Läs gärna mer om järnbrist och tarmsjukdomar här. Kom ihåg att vi som har IBD ska vara försiktiga med just järn och helst ta det intravenöst eftersom järnets fria radikaler kan skada tarmen och t o m dra igång värre återfall.

När man har förstoppning är det inte ovanligt att man hänger sig åt lavemang och laxermedel. Det är dock inte alls bra för tarmen, särskilt inte för oss som har kroniska tarmsjukdomar. För ”vanligt folk” kan laxermedel göra att de normala tarmrörelser som hjälper avföringen ut helt enkelt upphör och då blir man beroende av laxermedel. Anledningen till att laxermedel som Toilax (om det nu fortfarande finns) inte är bra är för att det likt många andra skolmediciner bara behandlar symptomen och inte orsaken. Givetvis finns det specialfall där tjocktarmen knappt rör sig och då har man inget val, men majoriteten av de som lider av förstoppning är inte i den kategorin.

Jag vet att det finns massor av folk därute som förespråkar ”tarmrening”, dvs att man gör ett större vattenlavemang och rensar tarmen. I Hollywood verkar det vara den senaste hälsotrenden sedan några år tillbaka. (Hur man frivilligt vill göra det är för mig ett mysterium!) Det är nog bra för folk som är ”vanligt” tröga i magen, men inte alls bra för oss med Crohn eller Ulcerös Colit. Visst, tanken är god: de dåliga bakterierna och gifterna i tarmplacket ska ut, men om man redan har en kass tarmflora och sköra slemhinnor är det ingen höjdare att ägna sig åt tarmrening. Att göra en koloskopi är tarmrening nog, tycker jag. Då sköljs ju tjocktarmen med ett specialpreparerat saltvatten och alla vi som gjort det när vi varit akut sjuka vet hur vidrigt det är att sitta på toa och vattnet kör rätt igenom tarmen. Inte kul alls.

Varför blir man då förstoppad? Jag tror ju att det framför allt hänger ihop med tarmfloran, men även att man är alltför stillasittande idag, inte ger sig tid att gå på toaletten, men även kosten spelar stor roll. Mycket gluten i form av vete är betydligt sämre för tarmen än att äta mycket grönsaker där man får i sig mjuka grönsaksfibrer som dessutom är föda för goda tarmbakterier. Men förstoppning kan även vara tecken på värre saker, som cancer i tarmen.

Vad kan man då göra mot förstoppning? Många tycker att det hjälper om man dricker kaffe eller röker, men det är inte så bra för oss med kassa tarmar, och dessutom är både koffein och nikotin vanebildande. Många alternativare rekommenderar istället att man äter psylliumfröskal, som fungerar som ett naturligt bulkmedel. Själv har jag bara testat psylliumfrönas släkting husk när jag var akut sjuk 2011 och det enda husk gjorde för mig var att jag bajsade gelé istället, så det var ingen höjdare. Jag vet att det finns läsare med UC som testat psyllium och fått ont i magen eller blivit sämre, så det fungerar inte för alla, även om det är vad som rekommenderas. Psyllium är tydligen också bra om man har divertiklar eftersom det suger upp saker som ligger och pyr i tarmfickorna. När man tar psylliumfröskal ska det helst tas före maten (30 min före?) och man ska gärna dricka ett rejält glas med vatten till eftersom den sväller upp. Rådgör gärna med en naturterapeut eller näringsterapeut innan ni tar det, de vet bättre än jag hur man tar det.

Andra medel som rekommenderas av alternativarna är aloe vera, som vi med Crohn ska vara försiktiga med (endast Holistics Aloe Vera är godkänd för oss och man får ta lite och testa sig fram), och klorofyllpreparat typ korngräs/vetegräs/chlorellaextrakt. Obs att vi med Crohn ska vara försiktiga med alger så välj i så fall hellre korngräsextrakt, som dock är bra för sin renande effekt.

Förstoppning kan också orsakas av brist på folsyra eller vitamin B5. Alltså är det en god idé att testa att ta högre doser av dessa två B-vitaminer för att se om det hjälper. Magnesium kan för övrigt också sätta sprätt på magen, så mycket att jag själv bara kan ta chelated magnesium för den vanliga sort som finns i de svenska hälsokostbutikerna ger mig diarré.

När det gäller kost är det så klart mer grönsaker och fullkornsprodukter som är bra, om man äter sådant. Även råa grönsaker är bra för magen och det är också bra att dricka mycket. Kom dock ihåg att det är bäst att dricka mellan måltiderna, helst två timmar efter maten, för bästa effekt så att man inte stör matsmältningen. Det är även bra att minska på andelen animaliskt protein, och särskilt rött kött (gris, oxe, lamm) som sägs innehålla många dåliga saker för tarmen. I övrigt är det bra att äta ”nyttigt”, dvs minska ner socker, kaffe, svart te, och givetvis ta bort gluten. Det är också bra att röra på sig, motionera eller bara ta en rask promenad varje dag. Även yoga och qigong och andra meditationsövningar kan hjälpa tarmen att komma i gång.

Enligt kroppens inre klocka ska vi rensa tjocktarmen på morgonen så det kan vara en god vana att exempelvis ägna en stund åt det när man vaknat och gått upp. Man kan också testa att massera magen: börja massera från naveln i stora cirklande rörelser från höger till vänster (ändtarmen sitter ju på vänster sida). Fega inte heller för att släppa väder vid behov, fisar kan hjälpa avföringen på vägen.

Om man har trög mage är det inte ovanligt att man också drabbas av hemorrojder, men även vi som har diarrésjukdomar kan drabbas av hemorrojder. Om man har väldigt mycket diarré är det inte ovanligt att man får hemorrojder runt anus. Min egen erfarenhet är att de går tillbaka när magen blivit bättre och mer normal, men jag vet att det finns många som har svåra problem med hemorrojder, både till följd av trög mage och graviditeter.

Hemorrojder är väldigt vanligt och uppskattningsvis hälften av svenskarna tros få det någon gång under sin livstid. För den som vill fördjupa sig i hemorrojder och se äckliga bilder så kan ni spana in Wikipedia här. Det finns olika grader av hemorrojder och en del alternativare menar att de inte alls är ett slags åderbråck utan helt enkelt ett slags godartad tumör. Oavsett vad så är de inte så mysiga att ha om de ger en besvär.

Stalltipset för hur man ska sköta sina hemorrojder är att inte krysta när man gör nr 2, och det är inte alltid så lätt när man har brutus diarré. Inre hemorrojder är svåra att se för oss medan man kan spana in de yttre med en liten fickspegel om man är intresserad. Det viktigaste är att man inte har ont. De inre hemorrojderna kan göra att man får blod i avföringen vid hård avföring. Blodet är då färskt och klarrött. Man ska dock alltid vara på sin vakt vid blod i avföringen eftersom det ju också kan vara ett tecken på cancer.

Vad kan man då göra med sina hemorrojder? En del verkar operera bort dem om de är för plågsamma eller besvärande, men tydligen kan man inte garantera 100% framgång vid operation, även om de flesta verkar bli bättre av det. För att förebygga eller inte förvärra dem är det också viktigt att få ordning på tarmen. Det finns homeopatiska medel som läker inre hemorrojder, men eftersom jag inte är homeopat så överlåter jag till dem att rekommendera dessa själva.

När jag har surfat omkring hittade jag en produkt, Hemapro som verkar rätt bra, men jag vet inte eftersom jag ju inte har testat den själv. Det tar mig lite emot att rekommendera en sådan produkt som jag aldrig testat, men när jag läser vilka ingredienser (bl a örter, havrekli och probiotika, läs mer här) den består av så verkar den innehålla en hel del bra saker. Har också läst om flera personer på nätet som skrivit att de blivit hjälpta av den, så varför inte? (Bara att hoppas att de inte är spökskrivare för produkten!) Men som sagt var: jag kan inte ta något som helst ansvar för huruvida den är bra eller ej och sök hjälp om ni har problem är mitt bästa råd! Eller testa och berätta här om den fungerade!

Två andra metoder som tydligen fungerar: att sitta på huk när man gör nr 2 och ayurvedisk massage Moola shodhana. Enligt vissa forskare är hemorrojder mindre vanligt förekommande bland dem som sitter på huk när de uträttar sina behov. Tydligen har det gjorts studier på detta och ett hål i marken påstås vara bättre för att undvika hemorrojder eftersom man då sitter på ett annat sätt än när man sitter på sin porslinstron i sitt trygga badrum i fina Sverige. Däremot är det lite svårare att sitta och balansera på huk på porslinstron därhemma, men det kanske fungerar för den akrobatiske? Jag använder själv alltid mycket hellre hål i marken när jag är i Asien än västerländska toaletter eftersom jag då slipper komma i kontakt med äckliga toalettstolar där det ofta balanserat en asiatisk akrobat på sitsen innan mig…

Samtidigt är det svårt att veta om det är så att folk som sitter på huk och uträttar sina behov har mindre hemorrojder pga det eller för att de äter mindre skräpmat och har bättre immunförsvar och tarmbakterier än vi veka västerlänningar som proppar i oss godis och chips och är överviktiga och gör våra behov på våra porslinstronar. Hur mycket spelar miljön som parasiter och kost in egentligen? Oavsett vad så ska det tydligen hjälpa mot hemorrojder om man sitter på huk och inte sitter och krystar hårt. Min akupunktör har sagt att man ska bara låta avföringen komma ut när man andas ut (samma sak när man kissar), så då kan det bli ett slags meditationsövning att gå på toa.

Den ayurvediska metoden moola shodhana rengör och masserar anus. Den ska utföras varje gång efter att man haft avföring och är inget för den äckelmagade, men kanske är det sinnebilden av det mina gamla klasskamrater menade när de gav folk fingret och sa ”Rotera!” på bred skånska. Den som ska göra moola shodhana bör göra det inlåst på toaletten utan stressande familjemedlemmar som vill in utanför, då den lär ta en stund att utföra.

Moola shodhana görs så här: börja med att rengöra analområdet och pekfinger (långa naglar klippes med fördel av och filas ner, så klart). I Indien används ju som bekant alltid vänster hand för att torka sig i rumpan och höger hand används till mat, så vill man vara autentisk är det kanske trevligt att köra vänster pekfinger. (Och för den vänsterhänte så är det värt att komma ihåg att aldrig ta mat med vänster hand om man äter i Indien. Det är väldigt oartigt att göra.) Det kan vara en klok idé att olja in pekfingret med glidmedel eller ghee (som rekommenderas på denna indiska yogasite) och därefter för man in sitt pekfinger in i ändtarmen en rejäl bit (oklart hur långt dock, det får man helt enkelt känna efter själv, men en bit in ska det) och sen börjar man massera ändtarmsöppningen med en kraftig cirkulerande rörelse: 50 gånger medsols och 50 gånger motsols. Den här massagen påstås stimulera blodflödet och föra ut det stillastående blod som samlats i hemorrojderna och påstås också göra att hemorrojderna försvinner helt i många fall. Upprepa behandlingen under en månad. På en indisk site rekommenderade de att man gör denna övning med en gurkmejarot, men jag vet inte hur lätt det är att få tag på i Sverige (finns i asiatiska butiker), så ett alternativ är kanske att ta och blanda upp gurkmeja med kokosfett eller ghee och använda det som smörjmedel när man kör sina hundra varv med fingret? Dock lär man ju få ett knallgult finger efteråt om man inte använder handskar (och det ska man nog inte göra om man inte har sår på fingret eftersom plasthandskar innehåller en massa plast som då tas upp av tarmen och kan reta hemorrojderna) så det kanske inte är en bra idé vid närmare eftertanke. Förutom att hjälpa mot hemorrojder påstås denna övning också påverka sexlivet positivt… Hm…jag vet inte om jag vill veta så mycket mer om det dock. Men nu har ni i alla fall fått tips om övningen!

Eva Bladh, som rekommenderar just moola shodhana i sin bok ”Tarmen – din hälsa”, ger även ett annat mindre kladdigt tips för att öka cirkulationen därnere: knip ihop och slappna av analöppningen 50 gånger i sträck.

Slutligen, om man har hemorrojder (men det gäller även när man har diarré så klart) är det viktigt att få rent därnere efter att man haft avföring. Ta gärna en bomullstuss och tvätta av med ljummet vatten tills det är helt rent. Eva Bladh rekommenderar kallt kamomillte eftersom det är desinficerade, och även aloe vera. Aloe vera är ju bra för att läka sår så det borde också fungera som något som man kör in som en supp om man har inre hemorrojder. Jini Patel Thompson har, som jag tidigare skrivit om, särskilda produkt, Fissure heal, som används för sår i ändtarmen, men de är dyra och finns bara i USA/Canada på hennes sida. Ingredienserna, Slippery Elm, Marshmallow Root och Comfrey powder, är delvis samma som i Hemapro, som ju finns i Sverige så det går nog att blanda ihop en egen fissure heal om man vill. Ny affärsidé för den hugade?

Nåväl, detta om förstoppning och hemorrojder. Om du som är läsare har något bra tips som hjälpt dig med trög mage, förstoppning eller hemorrojder så får du gärna skriva en kommentar. (Skriv dock inte ”sex” i kommentarsfältet för då hamnar ni i min papperskorg direkt eftersom det är så många spamrobotar som kommenterar det ämnet.)

6 svar på “Trög mage och hemorrojder”

 1. Madeleine skriver:

  Hej
  vi har problem med tröga magar på mig och alla mina barn.
  vad hjälper? jo mjölkfritt, och fullkorn (inte frön och nötter), och havre, katrinplommon, russin, lakris, kaffe, te, pressad citron i vatten (var dock försiktig med citrusfrukter – något man kan reagera på). Drick mycket vatten och ät råa grönsaker och sallad och frukter och bär. Ekologiskt är bäst.
  Ät mindre kött. Fisk är bättre.

  apotekets Frukt och fiber tabletter tål jag inte, fick mycket blod från tarmen efter att ha ätit dem.

  ha det bra! /Madde

 2. admin skriver:

  Tack Madde! Ja, fisk är alltid bättre att äta, mer lättsmält!
  /Tina

 3. Sara skriver:

  Sedan jag började äta fruktsallad till frukost blev samtliga familjemedlemmar (vissa med för lös mage och vissa med för hård) bättre i kistan. Antar att det både beror på att frukt och grönt är bra och att man då istället undviker gluten och laktos till frukost.

 4. admin skriver:

  Hej Sara,
  Jag har läst att en del menar att man ska bara äta frukt på morgonen fram till kl 12 för magen klarar inte av att smälta annan mat. Jag vet inte om det stämmer och tror att min mage skulle kollapsa om jag åt så mycket frukt på morgonen…
  Tack för tipset!
  /Tina

 5. Sara skriver:

  Hej Tina!
  Jag menade inte att alla ska äta frukt! Däremot att alla borde fundera vad de mår bra och (framförallt!) INTE bra av. Ingen av oss här hemma mår bra av brödet, när det försvann till förmån för egentligen vad som helst som är glutenfritt blev vi bättre. Och det är ju så du har gjort också, fast vi äter olika saker till frukost. Bara vi mår bra så är det bra!
  Allt gott!
  Sara

 6. admin skriver:

  Absolut, Sara. Min poäng var bara att jag läst att (tror det var Fit for life) det finns de som menar att man ska inte äta protein eller något annat än frukt fram till kl 12 på dagen eftersom kroppen inte klarar av att smälta något annat än frukt då. Sen får man äta protein och annat, fram till kl 19 varefter man inte ska äta något alls. Allt enligt teorin om kroppens klocka och tesen att man inte ska äta stärkelse eller socker med protein. Jag kan hålla med den teorin när det gäller att inte äta protein alltför sent, men jag tror inte att min mage skulle kunna äta enbart frukt till kl 12 eftersom min mage inte tål frukt så bra. Men vi har alla våra sätt att bli saliga och om man tror på Fit for Life-teorierna och mår bra av det så är det ju bra. Men i det här fallet så var ju inte det vad du skrev, eller hur? 🙂

  I slutändan måste vi alla hitta vad som är bra för just våra magar, det som fungerar för mig kanske inte fungerar för alla, och jag tror att det är den största anledningen till att läkarna inte hittar en specifik kost som fungerar mot Crohns och UC (särskilt inte om de struntat i att kolla om vi har parasiter först!).

  Ha en fin sommar, Sara!

  /Tina

Panorama Theme by Themocracy