Inälvsparasiter – bra eller dåligt?

Av , 25 september, 2010 10:52

Ibland när jag läser tröstlösa inlägg på olika mag- och tarmforum, som handlar om stackare som testat den ena medicinen efter den andra utan framgång, tänker jag att den amerikanska alternativläkaren Hulda Clark kanske har rätt i att vi som har Mb Crohn har fått det pga inälvsparasiten Fasciolopsis buskii, även känd som leverflundra. Kanske är det enda sättet att bli frisk att helt enkelt genomgå en rensningskur för att bli av med eventuella parasiter?

Hulda Clark, som är specialiserad på parasiter, hävdar sig ha evidens på att leverflundran, som är en sugmask, finns hos patienter som lider av bland annat HIV, cancer, Mb Crohn och endometrios. Det är en intressant tanke, tycker jag som diagnosticerats med både Mb Crohn och endometrios, även om jag inte kan låta bli att dra öronen åt mig när Hulda Clark skriver om hur en enkel avgiftningskur baserat på grönt valnötskal, malört och kryddnejlika kan bota alla dessa sjukdomar. För seriöst, hur troligt är det att man kan bota HIV eller cancer på detta sätt? Men vem vet? Det faktum att vissa kvinnor lyckades bli av med sin aggressiva äggstockscancer med idegransté ledde ju faktiskt fram till att läkemedelsindustrin numera tillverkar cellgift baserat på idegran.

Fasciolopsis buskii på bild – den ser verkligen äcklig ut, tycker jag!

Hursomhelst, de som är sjuka kanske faktiskt blir lite bättre i sina sjukdomar och stärker sitt immunförsvar genom att bli av med leverflundran? Och som vi alla vet, när man är rejält sjuk blir man så desperat att man ju är redo att testa allt. Denna kur kan definitivt räknas till de billigare, kan man trösta sig med. Givetvis finns det även vanlig skolmedicin mot inälvsparasiter, som flagyl mot amöbor, norflaxacin och ciprofloxacin mot fr a bakterier. Dessa tre mediciner har jag exempelvis själv fått äta när jag blev sjuk i Kina. Problemet är att dessa skolmediciner endast dödar ett fåtal av de parasiter som kan husera i oss. Kanske är det naturligt att ha en viss mängd parasiter i sig, vem vet? Minns vad jag skrivit om fria radikaler, tarmbakterier och candida tidigare. Vi ska kanske ha en ”taoistisk balans” mellan ont och gott för att fungera optimalt?

Tanken på inälvsparasiter är ändå så pass intressant att den bör få ett litet utrymme här. Många alternativa medicinare menar att man bör rena sina tarmar från parasiter med jämna mellanrum för att dessa orsakar sjukdomar och att detta var något man gjorde förr i tiden med hjälp av exempelvis rå lök och svavel. Faktum är att det ibland kanske kan vara en idé att göra detta om inga andra mediciner eller metoder biter på sjukdomen. En varning på vägen dock: vi som har taskiga tarmar ska undvika att göra lavemang eftersom det kan störa våra redan känsliga tarmslemhinnor och störda tarmbakterieflora.

Parasitbehandlingar är, vad jag förstått, ganska tunga kurer där man tillsätter gifter (det gröna skalet på svart valnöt och malört är erkänt giftiga) och därför ska man kanske inte ge sig på det helt utan hjälp från någon alternativmedicinare som är kunnig på området. Jag har exempelvis sett hur en person som tog malört genast fick allvarlig hjärtklappning och tvingades söka akutvård till följd. Min homeopat sa till mig i vintras när jag var som sjukast att jag INTE skulle börja med en sådan här kur eftersom det skulle utsätta tarmen för alltför mycket påfrestning. Likaså har jag läst på olika ställen att man inte ska göra en avmaskningskur när man är gravid eftersom dessa gifter kan ge fosterskador. Med andra ord: ”Don’t try this at home” som de brukar säga på MTV:s Jackass.

Hulda Clarks rekommendation är att man ska äta en kombination av tinktur gjord på det gröna skalet av svart valnöt, malörtsblad och hela kryddnejlikor. Givetvis är det man köper i hälsokostbutiken inte lika effektivt som det man kan tillverka själv, men hur många har svart valnötsträd på tomten och hur populärt skulle det vara om man stack till en botanisk trädgård och började plocka sådant som fallit till marken (det är förbjudet!).

Malört

Malört kan finnas i trädgårdar kring gamla hus – jag hittade det kring min fars gamla sommarstuga och misstänker att han faktiskt planterat det där för att skrämma iväg grävlingen som brukade bryta sig in där under varje vinter. (Lite kuriosa: Min far var besatt av att jaga bort grävlingen, som en vinter därför fick äran att lyssna på P1 dygnet runt under huset. Antingen hade min far de mest intellektuella grävlingarna i skogen eller så stack de direkt med tassarna i öronen för att slippa lyssna på djupa radioteatrar och Filosofiska rummet…) Man kan också köpa torkad malört i vanliga hälsokostbutiker. Kryddnejlika ska man köpa hel, vilket finns i vanliga matvarubutiker.

Eller så kan man helt enkelt köpa Dr Clarks egen tinktur, som jag hittade här på Örtagubbens hemsida. Den torde finnas på andra ställen också, kanske billigare om man importerar den själv från exempelvis England. Det är dock väldigt viktigt att man följer programmet till punkt och pricka och inte experimenterar själv. Jag skulle också rekommendera att man gör det under uppsikt av en alternativläkare, som jag redan skrivit.

En annan sak som jag noterar när jag läser Hulda Clarks tankar kring leverflundran är att hon är mycket kritisk mot alla miljögifter vi får i oss. Hon anser att propylalkohol, bensen, tungmetaller och andra gifter som finns runtomkring oss är huvudorsaken till att leverflundran kan föröka sig på ett sätt som hon beskriver som får mig att tänka på någon läskig film om utomjordingar, typ Invasion of the Bodysnatchers, som tar över våra kroppar. Läs en svensk version av hennes tankar kring cancer här och en annan svensk version här.

Hulda Clarks egen bild av livscykeln för leverflundran. Läs mer på www.huldaclark.com .

Propylalkohol finns i kosmetika, schampo, tvål, rengöringsmedel, tandkräm och deodoranter, ja helt enkelt överallt i de medel som vi använder dagligen för att lukta gott. Här kan ni läsa mer om propyl i dessa typer av produkter. Eftersom jag är tjej använder jag sannolikt mängder av produkter som innehåller detta så jag får helt enkelt fundera över om jag vill sluta lukta gott och sminka mig eller börja leta efter kosmetika utan propyl.

Bensen finns i petroleumprodukter men har även påträffats i läsk (ytterligare ett argument mot läsk!). Läs mer om bensen på livsmedelsverkets hemsida här.  Tungmetaller och andra gifter finns överallt omkring oss och jag tror att det är svårt att undvika i dagens moderna samhälle. Hulda Clark har vissa utläggningar om hur dåligt det är med tänder som är lagade med amalgam (sic!) men ondgör sig också över de alternativ som finns idag, exempelvis plastbaserade varianter som tydligen också innehåller uran. Att ha guld eller andra metaller i munnen är lika förkastligt så här hamnar man i en moment 22 situation där allt man gör blir fel.

Här börjar det kännas lite väl extremt och jag lämnar till var och en av oss att bestämma huruvida man vill bli en helt ”ren” människa eller inte. Och kanske bör man fundera över om det är möjligt att bli helt ren från gifter i dagens samhälle? Å andra sidan är det kanske väldigt bra att vi som har dålig förmåga att göra oss av med gifter i kroppen, vilket jag skrev om när det gäller fria radikaler, får hjälp med detta genom att exempelvis få zonterapi eller andra sätt som renar kroppen utan att störa tarmen för mycket.

Samtidigt finns det forskning som visar att inälvsparasiter har gynnsam effekt på Mb Crohn. Några innovativa forskare kom för några år sedan fram till den briljanta slutsatsen att eftersom folk i u-länder inte får Mb Crohn så kan det bero på att de har parasiter i u-länderna som immunförsvaret måste slåss mot istället för att som i i-länderna där immunförsvaret slåss med sig själv för att det är uttråkat. Det hade alltså inte alls med att göra att vi äter mer snabbmat än de gör, vilket jag ser som en liten miss i den hypotesen.

Man testade denna hypotes på personer med Mb Crohns med framgång (läs abstract här och en artikel här). När man får i sig inälvparasiterna – en speciell sorts mask, Trichuris suis, vars ägg man sväljer – får nämligen immunförsvaret lite annat att göra och får koncentera sig på att bekämpa tarmparasiterna istället för sig själv. Men det kan ju faktiskt också bero på att vi i västvärlden har taskigare tarmflora än de har i u-länderna, som följd av att vi lever i ett alltför hygieniskt samhälle.

Trichuris suis – mask som visat sig ha gynnsam effekt på Mb Crohn

I Sverige finns mig veterligen inte denna metod än, men den går alltså ut på att man helt enkelt sväljer maskägg och får inälvsparasiter. Varför inte? Vi har ju använt blodiglar att suga ut var från sår och denna metod har börjat användas igen (med special-iglar).

Så min slutsats är att precis som med tarmbakterier så kan vissa inälvsparasiter vara bra och andra riktigt dåliga, men att det kan vara värt att överväga att göra en Hulda Clark-kur på ett par månader för att se vad som händer. Ska själv testa att göra en sådan vid tillfälle och återkommer om jag ger mig på den för att berätta om dess effekter. Om någon av er andra har erfarenhet av sådana här kurer får ni gärna dela med er av era erfarenheter.

7 svar på “Inälvsparasiter – bra eller dåligt?”

  1. S,25år skriver:

    Hej! Jag har precis fått diagnosen Crohns sjukdom och börjat forska mig fram på egen hand eftersom mina läkare anser att jag kan leva precis som vanligt vilket jag ställer mig mycket fundersam till. Har nu läst utdrag ur Annika Lagerhorns bok om hur hon blev ”frisk” från sin Ulcerös kolit. Det hon skriver verkar väldigt sannolikt och jag har börjat följa de kostråd hon ger. Jag måste fråga om du prövat denna Hulda Clark kur.. och om du har haft Candida och blivit av med det? Är så tacksam för att det finns folk som du som skriver om detta!

    Med vänlig hälsning, S

  2. admin skriver:

    Hej S!
    Jag har inte testat Hulda Clarks kur, men jag tror att Annika har gjort det. Däremot har jag testat vild oregano-olja i tablettform, vilket hade intressant effekt: först fick jag diarré (tydligen får man det när de dåliga bakterierna dör i tarmen och sköljs ut), sen blev magen jättesnäll. Den har också anti-parasiteffekt och fungerar bra mot candida.
    Jag tror att jag har alltid för mycket candida, men jag orkar inte hetsa upp mig för mycket för det, som vissa hälsohem gör. Lite candida dör man inte av, men det är bra att bli av med så mycket det går. När jag märker att tungan blir för vit så brukar jag försöka ta candida-medicinen från min homeopat. Udo’s oil är också bra mot candida.
    Hoppas att du fortsätter att hålla dig frisk!
    Vänliga hälsningar,
    Tina

  3. mia skriver:

    Elaine Gottschall har forskat om chrons. googla

  4. admin skriver:

    Hej Mia,
    Om du kollar på mina etiketter hittar du SC-dieten där jag skrivit om Elaine Gottschalls tankar och diet. Det finns även länkar till SCD och Breaking the vicious circle (under namnet ”Specific Carbohydrate Diet”) som är en hemsida som hyllar Elaine Gottschall. Har du själv testat SCD? Fungerar den för dig?
    Vänliga hälsningar,
    Tina

  5. […] mycket ”nyttigt” att läsa hos Tina […]

  6. Ina skriver:

    Hej! Intressanta insändare och artiklar! Någon som känner till hur ovannämnda behandlingar och kurer fungerar för oss med nedsatt njurfunktion?
    Ina

  7. admin skriver:

    Hej Ina,
    Jag kan tyvärr inte hjälpa dig med detta eftersom jag inte är medicinskt utbildad. Antagligen skulle homeopatiska mediciner vara bättre för dig än starka saker som Hulda Clarks kur (vet en person som fick hjärtrusningar av malört så det är inte ofarliga saker) så jag råder dig att leta rätt på en duktig homeopat som kan guida dig vidare i denna djungel.
    /Tina

Panorama Theme by Themocracy