Nordisk kost bra för oss också?

Av , 17 september, 2010 23:18

Förra veckan hade DN en intressant artikel om hur ”Nordisk mat” var bra för våra kroppar. En kortare studie på sex veckor visade på att patienter med lätt övervikt och för högt blodtryck fick lägre blodtryck snabbt och dessutom gick de ner i vikt, i genomsnitt 3 kg, vilket var en bieffekt av studien. Tidigare har man ju talat om att Medelhavskost är bra för våra kroppar, men det här var första gången ”nordisk diet” testades.

Vad är då nordisk diet? Enligt DN:s artikel är den lik Medelhavskosten på så sätt att det är mycket grönsaker, främst som svenska rotfrukter men inte potatis, fiberrik mat, fet fisk, som lax, fågel, frukt och rapsolja. Medelhavskosten brukar sägas innehålla mycket grönsaker, bönor, magra mejerivaror, olivolja, lite rött kött och lite vin varje dag. En teori som kastas fram här är att våra svenska kroppar är genetiskt programmerade efter att äta denna typ av mat och att den därför fungerar bättre på oss. Till skillnad från Medelhavsdieten lär den i alla fall bli lättare och billigare att tillaga eftersom många av de ingredienser som nämns i artikeln ofta är billigare än de som används i Medelhavsdieten.

I papperstidningen DN ges exempel på ingredienser i den ”nordiska kosten”: grovt rågbröd, kummin, fänkål, svenska rotfrukter som palsternacka, morot, rödbeta och jordärtskocka, kyckling, kalkon (det var väl inte så nordiskt, eller hur?!), blåbär, havrekli, rapsolja, matkorn, äpplen, lingon, mathavre, dill, havregryn, senap, lax, makrill, kalkon, isbergssallad, päron och plommon. Till frukost fick deltagarna äta kornmjölsgröt. Märkte ni? Ingen komjölk. Inget vetemjöl. Ingen potatis. Inga tomater. Inget socker. Faktiskt inget kött (i så fall borde det väl vara fläsk eller lamm, om man ska tänka gammelnordiskt). Råg-, korn- och havremjöl som är lättare att smälta för våra magar för att fibrerna i åtminstone råg är lite kortare än i vete och havre är glutenfritt, fet fisk som är bra för oss, lokalt odlade frukter och växande bär.

Havre är en del av den nordiska kosten.

Själv har jag ju märkt att magen mår bättre av att skippa vetemjöl, socker och mjölk och magen har jublat av att äta rotfrukter som inte är potatis. Det kan vara värt att notera att gamla hälsohem som Tallmogården och Lilly Johanssons Föllingegården främst använde sig av skandinaviska/nordiska grönsaker i sin vegetariska kost, som, vad jag har läst, haft god effekt på många knasiga magar. Kanske är därför den här kosten något för oss att importera in i vår diet? Jag kommer definitivt att ha den i tanken när jag lägger upp nya recept. Tills dess får ni hålla tillgodo på följande ”nordiska” maträtter:

Hmm…jag inser att jag definitivt måste lägga upp fler rätter med rotfrukter, sill/strömming, lax och kyckling/fågel.

Kommentarer avstängda

Panorama Theme by Themocracy