Men jag vill ju inte ge upp det goda i livet…

Av , 23 januari, 2012 17:58

Ett argument som jag ganska ofta läser när det gäller kost och tarmsjuka på bloggar och forum är att man inte vill ge upp ”det goda i livet” och ”därför är nog inte kostomläggning något för mig”. Senast jag läste detta var i DN för ett par dagar sedan då en lite halvfet matskribent hade recept på LCHF-kakor eftersom ”livet vore ju så tråkigt utan kakor”.

Visst har vi alla rätt till att välja våra egna liv, men frågan är om det verkligen är ”det goda i livet” att äta godis, kakor, chips och snabbmat och bli sjuk av det och förvänta sig att någon annan ska betala för eländet? Vi kan givetvis inte rå för att vi blir sjuka, men jag tycker faktiskt att vi har ett ansvar, inte minst gentemot oss själva, att vilja vara friska och hålla oss friska. Livet är helt enkelt för kort och roligt för att ligga på sjukhus eller springa på toaletten stup i kvarten, tycker jag.

”No Pain No Gain” med Jane Fonda – hon är snygg än idag!

Det handlar om motivation så klart. Vill man inte bli frisk så blir man inte frisk. ”No pain no gain” som Jane Fonda brukade säga och det är väldigt sant för oss som kämpar mot elaka tarmsjukdomar. Fast jag har i och för sig ändrat min inställning till min tarm sedan i somras och ser den inte längre som min värsta fiende utan som min brutalt ärliga bästa vän som signalerar när jag gör något som inte kroppen vill att jag ska göra, t ex stressa för mycket. Jag har blivit otroligt mycket mer kroppsmedveten de senaste månaderna och märker när kroppen spänner sig, vilket lätt leder till magont, något min snälle osteopat brukar påminna mig om.

Så om man ska kunna bli frisk är det allra viktigaste alltså att man vill bli frisk. Om man inte vill bli frisk för att man får så många fördelar av att vara sjuk kan man ju fortsätta vara sjuk och bli tyckt synd om, lyfta handikappsersättning och bli förtidspensionär. Men är det inte roligare att kunna resa utomlands, hänga med vänner och ha kul?

Min största motivation för att hålla mig frisk är att jag är livrädd för operationer och jag vill absolut inte ha stomipåse eller ileo-opereras, dvs att man sätter tunntarmen på ändtarmen och måste äta imodium resten av livet för att man inte ska behöva ha problem med diarré vareviga dag. Det är ju i tjocktarmen som all vätska sugs upp så om man tar bort den så blir det aldrig mer några korvar och jag gillar mina korvar. Givetvis vet jag att jag en vacker dag kan hamna i samma situation som i somras då jag var väldigt nära att bli av med tjocktarmen och det går självklart att leva utan tjocktarm, men jag vill gärna ha kvar min tjocktarm så länge jag kan, helst resten av livet.

Om man nu har motivation, vilket är otroligt viktigt eftersom det är tufft att kämpa för att bli frisk, så kan jag rekommendera att man först bestämmer sig vilken kostomläggning man ska göra och vilka metoder ska man använda. Ska man välja att gå på basallergi-dieten som Annika Lagerhorn rekommenderar? Ska man bli vegan som David Klein? Köra levande föda à la Ann Wigmore? Testa de välbeprövade metoder som Jini Patel Thompson förespråkar? Köra en hårdför regim som Specific Carbohydrate Diet, vilket exempelvis Ladybird testat i snart ett år och verkar ha kurerat sin Crohns med, likt tusentals nordamerikaner? Eller gå till en homeopat, en kinesisk akupunktör eller zonterapeut? Eller ska man lyssna på dietisterna och skolmedicinarna som säger att det inte spelar någon roll vad man äter och fortsätta äta snabbmat och godis och inte förstå varför man blir sjuk?

Det finns massor av olika dieter och experter därute som vill hjälpa oss och det är inte helt enkelt att navigera rätt bland naturterapeuter, fett-profeter och alternativmedicinare. Själv kan jag bara säga att det som hjälpt mig allra mest är en kombination av skolmedicin, homeopati, akupunktur, osteopati, psykoterapi och kost där jag undviker socker, potatis, gluten, komjölk och halvfabrikat. Kom dock ihåg att det är en kombination av att tillföra tarmbakterier (probiotika), kostomläggning och att man hanterar det psykiska som orsakar magsjukdomen som gör en frisk och det är bra att ha hjälp med detta av professionellt utbildat folk. En del av oss behöver även hjälp av skolmedicinen eller något som håller patogenerna, som orsakar tarminflammationen, i schack.

Hursomhelst, jag lider inte alls av att skippa socker, potatis, gluten, komjölk och snabbmat, däremot lider jag av att få i mig dessa saker för då blir jag sjuk. Jag har också bestämt mig för att det inte är värt att äta de här sakerna eftersom de förstör min hälsa.

Men, invänder den som inte vill ge upp det goda i livet: om jag inte får äta potatis, godis, mjölkprodukter och bröd, vad ska jag då äta? Lugn, det finns massor av saker som man kan äta. SCDarna förespråkar t ex att man ska byta ut allt socker mot honung för det är lättare att absorbera för tarmen och det går utmärkt att baka goda kakor med nötmjöl och honung som inte skadar tarmen. Problemet är snarast att det är viktigt att under en period på tre månader, minst, undvika allt socker och sött, förutom frukt men då ska man bara äta begränsat med frukt. Hela idén är att man ska svälta ut candida och bli av med sitt sockerberoende, vilket man blir på tre månader utan problem (se länk för hur man blir av med sockerberoendet här).

Nu är det snart semletider och jag har tränat upp reflexen att få ont i magen av att bara se en semla!

Så när det gäller socker, kakor och godis är det bara att skippa, lida sig igenom de där dagarna som krävs och sedan är det över. Det går ofta ganska snabbt faktiskt och är inte alls så farligt som man kan tro när man sitter där med sin snickers i handen och är sötsugen. Kom ihåg att de första dagarna är värst men efter ett par veckor så har man blivit av med sötsuget och mår väldigt mycket bättre. Så återigen ”No pain no gain”!

Komjölk är inte heller så svårt att skippa. Jag har skrivit om det tidigare här, och kan bara tillägga att jag numera även skippat sojamjölk och kör rismjölk istället. Ibland gör jag egen sesammjölk, vilket känns nyttigt och är mindre sött än sojamjölk och jag vet då också vad jag får i mig. Det går att göra mandelmjölk på samma sätt. Jag är också förtjust i kokosmjölk (Kung Markattas, som är den enda som inte innehåller konsistensgivare och dessutom är ekologisk). När det gäller ost så kör jag get- och fårost i måttliga mängder och det finns många goda sådana ostar.

Men min choklad då, säger godisgrisen. Hur ska jag överleva utan choklad? Ja, det finns faktiskt mjölkfri choklad som är helt OK. Mörk choklad fungerar alldeles utmärkt att äta, men försök att gå utan socker och godis under tre månader så att ni inte blir beroende av mörk choklad istället för lösviktsgodis.

Gluten tänkte jag skulle vara supersvårt att undvika när jag insåg att jag inte tålde gluten så bra, men i efterhand så var det inte alls särskilt svårt. Det finns ju mycket bra glutenfria produkter, fr a rent rismjöl, majsmjöl, kokosmjöl, bovetemjöl, kikärtsmjöl, havremjöl, nötmjöl av olika slag, t ex mandelmjöl, och även fabriksmjöl från Semper (kontrollera bara att det inte innehåller komjölk), som man kan använda om man vill baka. SCDarna har massor av tips på hur man kan göra. Dessutom finns det riskakor, glutenfritt knäckebröd, majsbröd osv i affärerna. Här i Stockholm finns goda Friends of Adam, som gör goda kex. Och ärligt: hur gott är det med pasta som klumpar sig i magen och gör att man blir sjuk? Gröt gör jag på bovete, risflingor eller hirsflingor och äter till frukost. Det är helt OK och riktigt gott, tycker jag. Observera att havre är numera klassat som glutenfritt och det finns rent havre att köpa från bl a Semper och Carlshamn. Istället för pasta kan man testa ris- eller mungbönsnudlar (finns i asiatiska hyllan, t ex från Blue Dragon) eller varför inte zucchinispagetti, dvs att man hyvlar en zucchini med potatisskalare eller annat instrument så att det blir i tunna skivor som man sedan kokar. Riktigt gott, tycker jag.

Potatis, säger en del av er (säkert de som är generation äldre), det kan man ju inte ha en måltid utan. Nej, kanske inte, men då får ni ta konsekvensen av att ni också är sjuka. Men om ni läser mitt inlägg om SCD så inser ni att potatis kan vara en grogrund för dåliga bakterier och genom att skippa potatis. Jag har själv märkt en stor skillnad i att skippa potatis och tack vare LCHF finns det numera massor av tips ute på nätet om man vill undvika potatis. Jag kör grönsaker som pumpa, zucchini, rotsaker som gulbetor, morötter och palsternacka, istället för potatis och det fungerar alldeles utmärkt. Ibland tar jag en potatisbit och njuter av ugnsbakade potatisklyftor, men jag undviker det oftast.

Snabbmat och läsk är samma sak som med socker – det är bara att göra som i den gamla Lätta-reklamen: bestämma sig och försöka hålla hög moral. Jag vill dock rosa McDonalds här eftersom det faktiskt är möjligt att äta på deras restauranger enligt mina rekommendationer. De har glutenfritt bröd och steker t ex gärna upp en bli kycklingfilé om man beställer in en McChicken. Man behöver ju inte ta pommes frites och läsk utan kan dricka vatten till istället.

Så det går visst att leva utan socker, komjölk, gluten, potatis och tillsatser utan att ge upp det goda i livet. Jag njuter av varenda tugga jag tar och kan bara hålla med Annika Lagerhorn som hävdar att hon aldrig ätit så gott i sitt liv som hon gör nu utan gluten och mjölk.

Slutligen vill jag lägga in en brasklapp att det är tufft att lägga om kosten, men som tur är så människan ett vanedjur och vi vänjer oss snabbt av med gamla vanor och skaffar oss nya bättre vanor. Tyvärr är det så med dessa sjukdomar att man måste fortsätta äta enligt dessa dieter resten av livet om man vill fortsätta vara frisk. Det går att fuska ibland, men man får vara beredd på att man då kan bli sämre temporärt. Ibland kan det vara bra att testa vad man tål dock, för vad jag förstått så kunde Elaine Gottschalls dotter efter sju år på SCD faktiskt äta vanlig mat igen utan att hennes ulcerös colit blossade upp igen.

Jag är inte själv så förtjust i varmkorv. Tänker ibland på Rocky-serien där de talar om ”stafettkorv” på 7-eleven – ni vet de där korvarna som rullar och så säger Rocky att det finns stafettkorv, dvs de låter en korv ligga kvar över ett pass och ger den till någon otrevlig kund…

Jag hörde talas om en kille som hade Crohns och vars diet bestod av korv med bröd, vilket ju många tycker är gott, men det är knappast nyttigt, och det var inte konstigt att han blev så sjuk som han blev. Hans smarta flickvän ändrade på hans diet och han blev frisk efter ett år, men blev sjuk igen en tid senare då han fallit för Pölsemannen och Sibylla igen. När han slutade med sin korv blev han frisk igen. Vad jag vill säga med detta är att kostomläggning är en livsstil och det går inte att först läka ut tarmen med rätt kost och sen gå tillbaka till sin gamla kost, för det var ju den som gjorde en sjuk. Det gäller att komma ihåg att man var sjuk, hur otrevligt det var och sedan vara fokuserad på sin nya kost istället. Och det behöver inte vara så krångligt. På denna blogg kan ni hitta massor av mat som är god och lätt att göra i receptlistan.

Mitt allra sista råd i detta blogginlägg är att om det känns för överväldigande att göra om sin kost så börja med små steg. Ta bort godiset sakta, ersätt med frukt och gå över till laktosfria mjölkprodukter osv. Men jag skulle vilja hävda att endast genom att göra en drastisk förändring av kosten direkt blir man frisk snabbt, annars kan man ju harva på i flera år utan att bli frisk (som jag själv gjorde i min ungdom) och till slut vill man ge skolmedicinarna och dietisterna rätt. Kom också ihåg att det tar tid att bli frisk, räkna med minst ett år, men skriv gärna dagbok över vad ni äter och hur magen beter sig så kommer ni att upptäcka att den sakta men säkert blir bättre.

Lycka till med kostomläggningen och kämpa på! Kom ihåg: NO PAIN NO GAIN!

30 svar på “Men jag vill ju inte ge upp det goda i livet…”

 1. Ladybird (S,26) skriver:

  Jag är så dålig på att uppdatera min egen blogg, desto bättre på att läsa andras. Jag måste bara säga att det är skitenkelt att lägga om kosten! Inte den första tiden, men när man vant sig är livet som vanligt igen. Jag lovar! För man har sån koll att det inte är svårt längre. Man kan liksom plötsligt koka soppa på en spik ungefär. Vinsten när man mår bra slår alla chokladkakor och kanellängder i världen. Frukt, nötter och andra godsaker på t.ex. scd smakar dessutom så mycket mer och man njuter utan att vara beroende av det goda vilket också är en befrielse. Om man äter rismjöl, majsmjöl, bovetemjöl (som vi på SCD inte gör) finns det så himla mycket gott att baka. Ni kan göra pannkakaor. Istället för sylt och köp äppelmos 100% äpple, på den ekologiska livsen. Istället för grädde gör cashewgrädde. Alterantiven är oändliga och så mycket mer spännande än det gamla vanliga. Tycker i alla fall jag.

  Sitter på jobbet och blev visst väldigt hungrig nu. Tack igen och igen Tina för allt du skriver här!

 2. admin skriver:

  Heja dig Ladybird! Det är ju som du tidigare skrivit att det är tur att vi är vanedjur. Har man väl skapat en ny vana så är det bara att köra! Tålamod är allt. Jag brukar dock tänka på hur länge jag varit sjuk och då framstår inte åtta veckor, som det lär ta att ställa om kroppen till ny kost, så lång tid.
  Tack för alla tips om cashewgrädde mm.
  /Tina

 3. Martina skriver:

  De senaste åren har för mig bestått av experimenterande för att må bättre. Av olika anledningar har jag ständigt halkat tillbaka i gamla vanor, t.ex. börjat äta gluten igen, börjat med mjölk igen.. Men, för varje gång jag gjort ett nytt försök har det känts så mycket enklare. Första gången jag slutade med gluten kändes det som jordens undergång och det kändes som att jag hellre var sjuk än avstod. Andra gången jag slutade med gluten var det inte lika stor katastrof längre, jag hittade alternativ och insåg att jag skulle bygga nya vanor till slut, men det var fortfarande en sorg i mig. Har slutat med gluten massa gånger sedan dess, men för några månader sedan gjorde jag det en gång för alla. Och plötsligt, efter alla turer, så kändes det plötsligt helt naturligt och jag saknade det inte ens. Samma sak har hänt med många andra livsmedel För mig har det nog varit nödvändigt med alla dessa hopp fram och tillbaka, de har gjort att jag vant mig och däremellan insett att jag inte mår bra av det, när jag börjat äta t.ex. gluten igen. Varje gång har jag lärt mig något nytt och hittat nya saker att äta, vilket gjort att jag idag byggt upp min trygghet. Sedan förra våren har jag från och till hållit på med SCD och GAPS, och det har verkligen varit från och till. I perioder har jag bara ätit mat som är tillåtet där, för att sedan börja äta annat igen. Sedan en tid äter jag enligt full GAPS-diet och plötsligt saknar jag inte allt det där jag trodde, som ris t.ex. (som var min stora kärlek). Tror att det varit svårare för mig om jag kastat mig in i intro-dieten direkt (som jag från början gjorde med SCD, men insåg att GAPS är det rätta för mig), istället för att göra denna långa väg fram och tillbaka. Jag har under denna tid successivt gått från vegetarian, till att börja äta fisk och nu senast kyckling, för att jag insett vad min kropp mår bra av. Jag har kört över mig själv alldeles för länge, för att jag bara lyssnat på andra, och inte på mig själv. Nu har jag äntligen kommit till det stadiet när jag tänker ta tag i mina problem en gång för alla, börja med GAPS från grunden. Laddar just nu för att börja med intro-dieten snart:)

 4. admin skriver:

  Grattis Martina! Vad duktig du är! Jag har också gjort som du – testat mig fram. När jag fick ordinationen att skippa komjölk i Kina sommaren 1992 så skippade jag mjölk och yoghurt, men snart åt jag pizza igen. Så småningom skippade jag osten helt. Jag tänkte hela tiden att det var ju tur att jag bara var överkänslig mot komjölk, och att det skulle vara så svårt att leva utan gluten, men numera gör jag även det och det är inte så svårt som man kan tro.
  Hör gärna av dig och berätta om GAPS-dieten när du känner för det!
  Kämpa på!
  /Tina

 5. Matilda skriver:

  Hej,

  Och tack för en fin sida! Kommer ofta in slumpartat, då jag ofta googlar sjukdomsrelaterat när jag mår dåligt (=ofta).. Ska börja planera besöken för fina mattips.

  Är 29 år gammal och lever sedan 1998 med diagnosen Mb Crohn, men har en betydligt mer komplicerad sjukdomshistoria än så. Föddes med svår astma och allergi, och även om mycket ”vuxit bort”, så är födoämnesallergin så omfattande att det är lättare att räkna upp vad jag kan äta än vad jag inte tål – allra helst sedan crohns intog min kropp. Dödligt allergisk mot mjölk (inte bara laktos utan protein och allt), ägg, fisk och skaldjur, mjöl (allergi och inte intolerans), det mesta i grönsaks- och fruktväg liksom kryddor. Sedan 2008, då jag efter tio års framgångsrik behandling (aldrig 100% bra men helt klart relativt överkomligt) med Azatioprin som över en natt – under en hård och krävande utbildning ska kanske tilläggas – fick tillbaka alla symtom med besked, funkar ingen stekt eller stark mat, minimalt med socker (på gröten på morgonen – avvaktar jag till senare på dynget blir jag sängliggande) och portionerna är en tredjedel så stora som tidigare. Det hela är mycket märkligt, men gjorde nyligen en undersökning på forskningsstadiet som mätte motiliteten i tarmen. Denna visade att maten passerade magsäcken dubbelt så fort som hos en frisk person, och stannade dubbelt så länge i tarmen. Man kan inte göra mycket med denna information i dagsläget, och börjar så sakteliga vakna upp ur en årslång depression (efter att med nöd och näppe klarat skolan och därefter inte orkat med någon annan sysselsättning än att ta igen min massiva skolrest och äntligen erhållit mitt diplom). Länge känt ett starkt hat gentemot mina sjukdomar, och fanns ett piller att ersätta mat med skulle ingen bli gladare (för att inte tala om en maskin att ersätta systemet med).

  Men, trots detta mörker måste jag instämma med det du säger. Visst, sjukdomen rider mig, men det är bara att gilla läget om du vill orka leva! Förutom en strikt diet bestående av grötfrukost (stora målet på dygnet) till brunch, nudelsoppa varvat med tre frikadeller och två små kokta potatisar till middag, och päron + skinkmackor + ”silverte utan mjölk” till kvällsmat – håller jag mig uppe med en kombination av Entocort, Dimetikon, Mirtazapin antidepressiva (med illamåendehämmande som lindrar magbesvären, win win), Sempers magdroppar och Azatioprin då. Och att mitt vanligtvis så märkligt bekymmerslösa och svårtoppade humör tilltar gör sitt på vägen dit. Men, jag kan om någon intyga att världen inte går under utan mat – finns så mycket annat att ersätta njutningarna däri med!

  Något som jag emellertid funderat mycket på är det här med fruktsocker – vet du om det kan ha negativ inverkan på crohnspatienter?

  Bästa hälsningar,

  Matilda

 6. admin skriver:

  Hej Matilda,

  Det låter verkligen tufft! Men vad göra? Det är ju bara att kämpa på. Har du testat att äta SCD eller GAPS? Kör bara ekologiska grönsaker så kanske du klarar det bättre? Ofta kan man nämligen vara allergisk mot bekämpningsmedlet och inte den ekologiska grönsaken. Kokta morötter verkar många tåla. Du måste givetvis också ta tag i de psykiska orsakerna till sjukdomen. Antidepressiva kan ha negativ effekt på magen. Tillför du några tarmbakterier? Du borde likaså besöka en seriös homeopat som kan hjälpa dig med tarmbakterier. Min erfarenhet är att homeopatmedel dessutom har mycket bra effekt på psyket. Dessutom är det viktigt att få i sig mineraler och vitaminer. Vi Crohnssjuka lär ha kronisk brist på D3-vitaminer t ex. Ett annat förslag är att du införskaffar boken ”Hjälp vad ska jag äta” av Inger Franzén som haft liknande problem som du. Läs mer om det här.

  Hursomhelst, enligt SCD så är fruktos OK, helst i form av flytande honung. Däremot ska man inte äta så mycket av det. Kolla på Ladybirds blogg (se mina länkar till höger) för mer information.

  Varma hälsningar,

  Tina

 7. Matilda skriver:

  Verkligen tusen tack för fina tips! Aldrig hört talas om dieterna (fick snabbgoogla mig fram) eller detta med homeopat eller rotationskost.. Ska, när jag samlat ihop mig själv mentalt, ta tag i att rådgöra med en dietist och föra dina råd på förslag! Sjukvården tenderar fantasilösa i förhållande till andra sjuka, som verkligen måste leva med problematiken.

  Tar Sempers magdroppar med koncentrerad aktiv bakteriekultur efter tips av dietist, och märker eventuellt viss skillnad. Mirtazapin har jag ordinerats just för att slippa illamående och magbesvär som andra SSRI-preparat vanligen åsamkar. Dessvärre har de en förstoppande effekt, förutom att jag gått upp i vikt tio kilo, och är angelägen om att snarast möjligt avveckla dem. Och slippa antidepressiv medicin överhuvudtaget.

  Med hjälp av dina tips kommer jag kanske en bit på väg mot en bättre tillvaro – tack!
  Bästa hälsningar,

  Matilda

 8. Sch skriver:

  Hej! Efter att ha läst din blogg och kommit till underfund med vad SCD innebär så fick jag ett hemskt sammanbrott. Det låter TYVÄRR så vettigt i mina öron att jag blir förskräckt. Nu är det inte så att jag har svårt att skippa sockret – tvärtom, jag äter ytterst sällan socker. Det stora problemet är att jag styrketränar på en seriös nivå och väger för tillfället in på 102 kg. Fördelningen på kroppsmassan har dock skiftat en aning sen jag fick min Crohns-diagnos i somras. En återkommande näringsbrist gör att jag stagnerar i min träning och enda sättet för mig att kontra det har varit att äta betyyydligt fler kalorier än som normalt behövs. I normala fall behöver jag sikta in mig på närmare 4000 kalorier och jag har SJUKT svårt att begripa mig på hur jag ska göra det utan kvarg, proteinpulver, kolhydrater och för att inte tala om MJÖLK, som du vet är riktigt närings- samt kaloririkt. Hade jag varit en tjej med ett kaloribehov på 2000 samt inga stora drömmar om att växa fysiskt så hade detta inte varit några som helst bekymmer för mig. Men hur tänker du att någon som jag ska kunna få i sig 300 gram protein om dagen och fylla kaloribehovet utan ”olagligheterna”? Tacksam för svar.

 9. admin skriver:

  Hej Matilda,

  Tack – hoppas verkligen att det löser sig för dig med kosten. Kom dock ihåg att de flesta dietisterna i skolmedicinarnas värld, dvs de som finns på våra sjukhus, är skolade i att kroniska tarmsjukdomar inte kan botas, man förblir sjuk alltid även om man lägger om sin kost osv. Min lilla varning är alltså att du sannolikt inte kommer att få så jättestor hjälp av en dietist eftersom de inte alltid kan sådana här alternativa saker. Men du kanske har en bra dietist, de finns ju också. Själv har jag inte träffat på mer än ett par stycken som faktiskt var duktiga.

  När det gäller Sempers magdroppar så kollade jag in vad det är. Det är alltså ett slags oljeblandning med lactobacillus reuteri och en dagsdos innehåller 100 miljoner CFU (colony forming units) bakterier. Min första reflektion är att tarmbakterier inte trivs i annat än mjölkliknande substanser och min andra reflektion är att det är alldeles för få bakterier för dig som har, pga att du har Crohn, en störd tarmflora. Jag skulle rekommendera att du testar UltraFlora Plus, som har 25 MILJARDER CFU av andra bakterier: Lactobacillus acidophilus NCFM 12,5 miljarder levande organismer Bifodobacterium lactis Bi-07 12,5 miljarder levande organismer. De kostar en hel del, MEN de är superbt bra och dessutom har just dessa stammar haft stor framgång på att stabilisera tarmarna. Enligt min rådgivare på Lifeland här i Stockholm har en läkare i endokrinologi här i Stockholm rekommenderat sina patienter att ta 4 sådana tabletter per dag. Om jag vore du så skulle jag testa UltraFlora Plus (de finns att köpa på Internet och jag tror det billigaste priset jag hittade var 255 kr per burk) och börja försiktigt med en halv tablett som du löser upp i lite ljummet vatten och sväljer strax före sängdags. Sedan kan du öka på tills tarmen blir bättre. Bli inte orolig om du blir lite sämre i början: jag fick efter några dagar med UltraInflamax+ultra Flora Plus diarré som luktade jäst men sen blev magen mirakulöst bättre. Jag tror att dessa två preparat helt enkelt dödade ut candidan i min tarm.

  Själv tar jag en sådan tablett UltraFlora Plus om dagen i min shake med Inflamino (läs mitt inlägg om Inflamino här) och dessutom nio tabletter Rubicon som min homeopat anser vara den bästa probiotikan i Sverige. När man tar imurel eller andra mediciner så dödar de av tarmbakterierna, även de goda, så därför måste man tillföra. OM du vill vara lite djärv kan du också köpa Renew Ultimate Care på Iherb.com som Crohn’s Boy rekommenderar. Den innehåller 50 MILJARDER CFU bakterier och är tydligen bra. För mer information om tarmbakterier läs mitt inlägg om det här.

  Hoppas att du hittar en bra homeopat som kan ge dig både konstitutionsfrämjande piller (dvs motsvarande lyckopiller – de är grymt effektiva och helt utan biverkan, glömmer jag ta dem blir jag genast sämre så de är inte verkningslösa) och något som främjar tarmfloran och kanske dödar ut parasiter i din tarm så att du kan äta mer normalt igen.

  Hör gärna av dig och berätta hur det går!

  /Tina

 10. admin skriver:

  Hej Sch,
  Jag tror verkligen att du är på rätt väg när det gäller att skippa komjölk. Däremot måste jag erkänna att om jag hade varit du så skulle jag nog tagit mig en rejäl funderare över om body building är rätt grej för din kropp. Om man har en såpass allvarlig kronisk tarmsjukdom som Crohn ändå är så ska man vara väldigt försiktig med vad man stoppar i sig och hålla sig frisk. Bara en illustration av hur illa det kan gå om man får en elak sjukdom, vilket jag tror att man kan få om man dels inte lyckas stoppa sjukdomen från att komma tillbaka (vilket är hela poängen med kostomläggning) dels inte tar tag i de psykosomatiska orsakerna till sjukdomen: för inte så länge sedan träffade jag en nybliven pensionär som har Crohns. Han fick Crohns när han var 10 år (ungefär som jag) och har idag efter 17 operationer (och några till) en halv meter tarm kvar, stomi och varje kväll måste han kopplas upp med intravenöst näringsdropp för hans tarm hinner inte ta upp så mycket näring som han behöver trots att han äter mängder med mat varje dag. Han sa att han är alltid hungrig och äter väldigt mycket. Idag besväras han inte av sin sjukdom längre, men han är väldigt mager och lever sitt liv med droppet osv. Det är detta vi som har Crohn har framför oss som worst case scenario. Så min fråga till dig är om du tycker det är värt att vara bodybuilder och riskera att hamna i samma situation som denne glade pensionär? Problemet är ju att om du fortsätter hälla i dig kvarg, mjölk och andra mjölkbaserade näringspulver så kan du ju riskera att gå från 102 kg till 52 kg om du blir allvarligt sjuk. Och då är nog inte body building på elitnivå (vilket det låter som om du sysslar med) kanske det du kan arbeta med i framtiden ändå. Så om jag vore du så skulle jag sätta hälsan framför body buildingen och satsa på något annat som du gillar i livet – det finns ju andra sporter man kan göra för att hålla sig i trim och livet är ju mer än muskler trots allt.

  Det var min första reflektion. Min andra reflektion är att det antagligen går att äta SCD och bodybuilda ändå. De ersätter ju kolhydraterna som de inte får äta med exempelvis nötter, fett och kött. De som verkligen vet är Steve och Jordan som driver sidan SCD Lifestyle. Du kan maila dem och fråga om de känner till någon som bodybuildar med SCD. De känner till allt så de vet säkert. De finns även på Facebook.

  Min tredje reflektion är att för mig är bodybuilding lite av killarnas motsvarighet till tjejernas anorexia, dvs det är en kroppsfixering som inte är helt sund alltid. Jag menar: att vara normalviktig är ju bra och det är bra att ha muskler, men man behöver kanske inte överdriva i sin strävan efter den perfekta kroppen. På senare tid har jag insett att jag har träffat på minst tre personer som har Ulcerös Colit och även har haft allvarliga ätstörningar. Jag skulle tycka att det vore väldigt intressant om någon läkare kunde göra en studie på sambandet mellan just ätstörningar och inflammatoriska tarmsjukdomar, för jag skulle inte vara ett dugg förvånad om det finns ett starkt samband. Jag framkallade ju själv ett fett återfall när jag var 20 år genom att äta den sk Scaresdales dieten som gick ut på att man skulle äta en halv grapefrukt och en bit bröd (utan något på) till frukost varje dag. Och eftersom grapefrukt bedövar magen så klarade jag av att äta denna starka citrusfrukt som min mage inte alls tålde. Ett halvår senare blev jag apsjuk och gick ner 15 kg på två månader (det är den hastigheten vi talar om när man blir sjuk) och var så klart jätteglad över att ha gått ner dessa kilon, men det var inte så kul att bajsa blodiga diarréer tio gånger varje dag… Kanske är det helt enkelt kroppens sätt att säga ifrån att den inte vill att vi misshandlar våra kroppar på det här sättet när vi blir sjuka i dessa sjukdomar?

  Så mina råd till dig är att för det första fundera över om det är värt att riskera din hälsa med att styrketräna jättemycket, och även varför du styrketränar så mycket (eller om du blir jättesur på mig nu så kan du ju fundera över varför du blir arg på mig), och för det andra så maila Jordan& Steve på engelska och fråga dem om råd. De vet garanterat om det går att bodybuilda på SCD. Men som sagt var: det viktigaste är ju att du blir frisk och tyvärr kan du sannolikt inte bli frisk om du vräker i dig komjölkprodukter i den mängd som du verkar göra nu. Kom ihåg att om du blir frisk utan mjölkprodukter och gluten så kommer du att bli sjuk igen om du börjar med mjölk och gluten igen så det här är ett livslångt åtagande. Och kom ihåg dessa människor med Crohn som bara har en halv meter tarm – det är inte roligt och då kommer du att minnas dina 102 kg nostalgiskt. Hälsan först, säger jag bara!

  Hoppas att det går bra för dig! Hör gärna av dig och berätta hur det går!

  /Tina

 11. Sch skriver:

  Hej Tina. Först och främst vill jag påpeka att jag lever för detta. Jag förstår att det är otroligt svårt för någon annan att sätta sig in i. Sekundärt så är ju självklart strävan att kombinera de två – välmående med ett (i mina ögon) attraktivt yttre. Det är liksom tanken med att jag väljer att vända mig till SCD. Din tredje reflektion är otroligt subjektiv och stämmer tyvärr inte överens med min verklighet. Men det är tur att vi människor är olika.

  Det jag däremot ville ha tips om är kaloririk mat inom SCD för att täcka mitt energibehov – vilket i slutändan inte har något med bodybuilding att göra, då den strävan kan komma från vem som helst som vill undvika viktnedgång.
  Styrketräning i övrigt ska dessutom ha en positiv inverkan på inflammatoriska tarmsjukdomar, så varför verkar det som att du har så mycket emot det, förutsett att man äter enligt SCD? 🙂

  För övrigt hade jag inte tänkt att börja med varken gluten eller mjölk igen utan ha samma kosthållning som ni andra, trots större intag. Vad jag vet så är maten inte begränsad, volymmässigt?

  Vänliga hälsningar.

 12. admin skriver:

  Hej Sch!

  Jag tror att Jordan & Steve är lösningen på ditt problem! Eftersom du redan har bestämt dig för att fortsätta med din styrketräning eftersom det är ditt liv så har du ju redan funderat över detta. Styrketräning ÄR bra för inflammatoriska tarmsjukdomar, men jag tror, utan att veta, att det som i allt annat gäller att inte överdriva. Jag kan inget om styrketräning så jag har givetvis ingen koll alls var gränsen går för vad som är nyttigt eller inte nyttigt.

  Inom SCD är maten inte volymbegränsad utan man kan äta hur mycket man vill. Man kan se det som en extrem form av LCHF egentligen och det är det ju en del idrottare som äter numera. Jag är övertygad om att det finns folk som bodybuildar på denna SCD så kontakta Jordan & Steve och be om råd. De vet bättre än jag eftersom jag inte själv äter SCD. Som sagt var så verkar de få sitt proteinintag genom kött, ägg, SCD-yoghurt (dvs utan laktos, som man tillverkar själv) och nötter. Man ska dock vara försiktig med nötter och ägg för magen kan reagera på det. Prickiga bananer är också snällt. Kolhydrater får de genom grönsaker och honung, men även honung kan slå tillbaka. Allt beror på hur sjuk man är. En del är inte så sjuka i sin Crohn och får bara ett återfall i livet. På SCD Lifestyle finns det en bok med instruktioner om hur man ska äta som man kan ladda ner.

  Min tredje reflektion om att ätstörningar påverkar våra tarmar negativt ser jag inte som en subjektiv reflektion utan som en insikt jag fått genom kontakt med andra sjuka som likt mig själv har haft ätstörningar. Däremot får du gärna tycka att det är en subjektiv reflektion att bodybuilding är killarnas form av utseendefixering, det står jag absolut för. Jag är definitivt inte emot styrketräning, men när jag läste ditt inlägg lät det som om du ville bli Sveriges starkaste man och då var min reaktion att oj, det kanske inte blir så lätt om man har Crohn. Men utmaningar är ju just utmaningar och de är till för att övervinnas! Så you go, Sch, go! Jag hoppas verkligen att du lyckas och blir lycklig. Det hade dessutom varit otroligt cooolt om du faktiskt kunde berätta om hur du blev så stark TROTS att du har Crohn för journalisterna. De enda idrottarna man läser om som får Crohn eller UC är ju sådana som hoppar av karriären. Kör hårt, säger jag bara!

  Vänliga hälsningar,
  Tina

 13. Sch skriver:

  Hej! Som sagt så har jag hört av mig till Jordan & Steve och inväntar svar med spänning! Ska titta upp boken med instruktionerna som du skrev om.

  För övrigt så håller jag med dig om att det säkert finns ett samband mellan tarmsjukdomar och ätstörningar. Själv har jag varit för bekväm i mitt sätt att få i mig kalorier och har gärna gått den ”enkla vägen” genom mycket gluten och mjölkprotein. Den subjektiva reflektionen som jag pratade om var vare sig en strävan efter stark fysik var negativ eller positiv. 🙂

  För övrigt så kan jag säga att jag har sänkt mina mål markant i samband med min diagnos och jag siktar inte på tävling, definitivt inte inom snar framtid. Träningen är för mig, min lycka och mitt psykiska välmående. Strävan är att kombinera det med en frisk tarm (med eller utan mediciner). Jag vill bara ge magen den bästa möjliga maten för att inte behöva skylla på mig själv i framtiden om jag är en av ”de olyckliga”. Därav mitt val till SC-inspirerad diet. Har dock förhoppningar om att eventuellt kunna reda såser i framtiden. Eller att överhuvudtaget kunna GÖRA såser på laktosfria produkter. We shall see!

  Jag kommer definitivt att läsa din blogg i fortsättningen.
  Hälsningar

 14. admin skriver:

  Du har helt rätt i att en strävan efter stark fysik inte är något negativt! 🙂 Det borde vi alla sträva efter. Och jag borde också styrketräna… Det låter som om du har mycket bra koll på vad du gör och jag kan bara önska dig ett stort lycka till med att fortsätta vara frisk och träna! Du är ett föredöme för oss alla!

  Ja, vem har inte varit bekväm i sin mathållning?! Guilty! Jag har också ätit många ostmackor i mitt liv och ett tag var min last gratinerade getostmackor i ugn – snabbt och gott. Men kanske inte så bra för magen pga gluten…

  Om du vill göra såser så kan jag rekommendera Oatlygrädde som inte innehåller mjölk utan havre. Jag har själv börjat använda mig av butternutsquashpumpa som jag skalar, skär i bitar och kokar och sedan mixar – blir utmärkt som sås! Den kan du hälla olivolja eller organiskt kokosfett (Cocosa är godast) i så får du i dig mer fett och kolhydrater. Fungerar istället för tomatsås för mig numera.

  Lycka till och berätta gärna för oss vad Jordan & Steve skrev!

  Vänliga hälsningar,
  Tina

 15. Mia-Marie skriver:

  Hejsan igen, skall läsa ifatt strax men ville länka till en grej jag hittade och höra om du hört nått om det?

  http://www.helhetsdoktorn.nu/tipsv19.htm

  http://www.helhetsdoktorn.nu/steg1.htm

  //Mia-Marie

 16. admin skriver:

  Tack för länkarna. Jodå, jag har erfarenhet av Tallmogården på så sätt att min mor utfodrade mig med deras tips när jag var tonåring. Hon var även i kontakt med Karl-Otto Aly för att höra om jag skulle kunna slippa operation i början av 1980-talet.

  Intressanta steg 1 fast jag skulle rekommendera att man äter bovetegröt istället för potatisgröt. Många av oss verkar nämligen inte tåla potatis så bra och SCDarna anser ju att det är en del av roten till det onda eftersom potatisstärkelsen verkar vara grogrund för dåliga bakterier. Men i övrigt påminner det mycket om det som min mor utfodrade mig med när jag var tonåring och hade skov.

  /Tina

 17. Mia-Marie skriver:

  Okej…jag reagerade också just på att det var mycket potatis – vet med mig att min mage (IBS) ej fixar det heller, tyvärr så är mycket av allt glutenfritt just gjort på potatismjöl istället vilket jag misstänker nu är orsaken till senaste skovet jag hade *urk* så i morgon då det är dags att handla igen blir det att leta efter varor som ej innehåller potatis men sötpoatis funkar bättre, vet du om det är någon skillnad så sett på potatis och sötpotatis?

  För mig funkar bovete, majs, ris, hirsch mycket bättre…
  //Mia-Marie

 18. admin skriver:

  Jag tror att sötpotatis är mindre stärkelserikt än vanlig potatis men SCDarna utesluter även sötpotatis och palsternacka för att de är för söta. Jag försöker använda rismjöl och bovetemjöl så mycket som möjligt istället för majsmjöl. Potatismjöl har jag helt skippat för jag är skeptisk till potatis pga stärkelsen och för att det är en nattskatteväxt som inte är bra för mig.
  Bovete, ris, hirs och kikärtsmjöl fungerar bra för mig.
  /Tina

 19. HHH skriver:

  Jag vill skriva en hel del i detta inlägg, men jag får återkomma då klockan är mycket. MEN jag vill redan nu fråga: Vad rekommenderar Du istället för ProvideExtra drycken? Jag är mjölkallergisk, därför får jag den drycken. Oj, borde nämna att jag har Crohn. Problemet är att jag inte tycker om den drycken, de är för söta och min mage tycker inte om dem alltför mycket… Känner alltså igen mig i det du skriver.. Men vad kan man ersätta drycken med? Tänker på då man inte får i sig tillräckligt med mat/kalorier då magen inte är på topp…

  Du kanske har skrivit det, då vill jag i förhand säga förlåt!

  Jag plågar min mage en hel del då jag inte vill ge upp det goda.. Jag är trött på att må dåligt, så vill verkligen ta tag i det.. Men kommer höra av mig snart igen angående det (har nog en hel del frågor…)

  Du inspirerar en!

 20. admin skriver:

  Hej HHH,
  Problemet är ju att när man är dålig så får man inte i sig tillräckligt med näring och då är det ju bra med näringsdrycker typ ProvideXtra, men problemet är ju att de är för söta och gör att man fortsätter att vara sjuk. För egen del lade jag av med dem när jag började med Inflamino och probiotikan som tillsammans med salovum (och mycket meditation och positivt tänkande) gjorde mig friskare. Jag håller min vikt och det enda man måste tänka på är att äta mycket snällt protein, typ kokt kyckling, fisk, ägg, lamm, kalv, fågel och grönsaker med lite extra olja i (typ SC-dieten). Jag äter också kokt ris men undviker potatis eftersom det verkar göda de elaka bakterierna.

  Givetvis beror allt detta på hur sjuk man är: om man är grymt underviktig och har ett BMI på under 20 så kan det ju vara bra att fortsätta med de söta dryckerna så att man inte utsätter kroppen för mer påfrestning. Men min filosofi är att om tarmen är bra så tar den ju upp näring bra och då räcker det med att äta mer (t ex fler måltider per dag, gärna med lite extra fett typ olivolja, ekologiskt kokosfett, ghee) för att gå upp i vikt/hålla vikten. Däremot ska man kanske inte satsa på en sumobrottarkarriär om man har en inflammatorisk tarmsjukdom utan får räkna med att man kommer alltid att vara åt det smalare hållet och kanske vara glad för det så att man slipper ge sig in i typ viktväktarträsket, om du förstår hur jag menar. Jag anser dock att man aldrig ska banta om man har IBD för det gör saken bara värre. Äter man glutenfritt och mjölkfritt och inget socker/godis/kakor så går den eventuellt överviktige ändå ner i vikt naturligt.

  Sluta genast att plåga din mage om du vill bli frisk! Det finns massor av goda saker som man kan äta istället för godis, bröd, snabbmat osv. Det är bara en fråga om attityd och beslutsamhet.

  /Tina som tackar för att du tycker att jag inspirerar dig!

 21. HHH skriver:

  Tack för svar!

  Är Inflamino en dryck? Vart kan man läsa mer om den och vart kan man ev. köpa den?
  Läste även att Du använder Dig av UltraClear Sustain, vart kan man köpa den billigast? Jag hittade lite om den och den innehåller ju en hel del ingredienser, är den ändå bättre än ProvideExtra?

  Jag vill också lägga av med ProvideExtra och hitta bättre alternativ – ej sötad/sockrig, utan dryck som ger mig bra vitaminer&näring!

  När jag har riktigt ont så hjälper det inte ens att äta snäll mat, därav drycken.

  Mitt ”dilemma” är att jag har Crohn samtidigt som jag kan få hetsätningsattacker! Detta plågar mina tarmar/mage rejält och kan ta en dag tills jag får i mig något igen. DOCK så är jag ändå nästan underviktig! Om det inte vore för Crohn så skulle jag nog vara överviktig så som jag kan hetsäta!
  Saken är även att jag föredrar att äta stora måltider, vilket heller inte är så bra då man har Crohn?!

  Ibland har jag disciplinen, ibland faller jag…

  Ha det bäst!

 22. admin skriver:

  Hej HHH!
  Du kan läsa om Inflamino och UltraInflamax här. Jag tar det istället för Ultra Clear Sustain som är den ”gamla” drycken för kroniska tarmsjukdomar. Inflamino är mindre söt och därför bättre. Se det som en vitamin-shot snarare än som en näringsdryck. Den är absolut bättre än ProvideXtra men vi får köpa den själv. Den ger dessutom fler vitaminer, mineraler och spårämnen än vad ProvideXtra eller någon av sjukhusens näringsdrycker ger och den är särskilt utvecklad för knasiga magar och tarmar. Om du dessutom lägger i t ex kalk, Holistic D3, B12+folsyra, Helhetshälsas zink, Ultraflora Plus (dvs probiotika) samt Thorne B5 complex så får du i dig vad jag häller i mig. Probiotikan äter dessutom candida.

  Försök att stå emot hetsätningen och ät mindre portioner oftare. Jag tror att Crohnen ligger bakom dina hetsätningsattacker – våra kroppar är pga sjukdomen undernärda och då får vi värsta hungerattackerna. Men vi blir inte friska av att äta som glada feta amerikaner utan anstränger bara magen mer. Det är bättre att äta lite mindre och oftare och även hälla på någon extra matsked jungfrulig olivolja ovanpå maten så att du blir mätt på riktigt. Tänk lite LCHF: om man undviker snabba kolhydrater och äter mer protein, fett och grönsaker (kokta) så mår hela systemet bättre.

  Lycka till!

  /Tina

 23. HHH skriver:

  Tack för svaret! Det är sovdags, så ska försöka fatta mig kort.
  Är det denna Inflamino Du menar? http://holistic.se/produkter/index.php?kat=prot&p=inflamino

  Bor ej i Sthlm så kan inte köpa den från butiken, men vet Du nätsidor eller hälsokedjor som säljer den? Vad kostar en burk?
  Är det 2skopor man tar samtidigt och det blandas med vatten? Den innehåller så många ingredienser, men det kanske är bra ingredienser (har ej så stor koll på det…)

  När mina ProvideExtra dryckerna är slut så vill jag nog testa detta! För usch vad jag hatar dem!

  Jag vet att min mage/tarmar skulle må så mycket bättre om jag skötte den som du säger, men ack har inte alltid den disciplinen!

  Sov gott!
  Tusen tack för tipset!

 24. admin skriver:

  Jepp, det är den. Googla så hittar du säkert den på nätet. Jag såg att Bodystore.com hade den. Den blandas med vatten (gärna kokt, avsvalnat). Glöm dock inte bort probiotikan, Ultraflora Plus, som är viktig att få i också. Den är tyvärr dyr, det kostar att bli frisk, men det är värt det för det är inte kul att vara sjuk.
  /Tina

 25. Jessica skriver:

  Hej! Såg diskussionen om vart man kan hitta inflamino samt Ultrainflamax, förutom Bodystore så finns det flera nätsajter som säljer dem (typ hälsokost, alternativ medicin..) googla så hittar du säkert! Här finns bla ultrainflamax http://www.familjeapoteket.se/sortiment/vitaminer-naturlakemedel/ultrainflamx-mango
  Mvh Jessica

 26. HHH skriver:

  Tusen tack för att Du orkar med mina jobbiga frågor! Jag är en frågvis person (vilket både har för- och nackdelar)…

  Jag googlade upp ”Inflamino Holistic” och jag gick igenom de första resultaten (ca 15st) och det är inte många som säljer Inflamino.. På Bodystore är det 499kr, är det vad Du köper Din för? Ska försöka kolla runt i hälsobutiker, för 499kr är en hel del (är student) och 14portioner (för en burk) är inte mycket!

  Men äter Du detta dagligen eller mer då Du har ont i magen?
  Jag försöker att t.ex. lägga 2msk olja i gröten och lite olja i annat.. Men skulle vilja variera med Inflamino:)

  Till sist, är det ett måste att ta Inflamino med probiotika också? Ger det inte samma ”effekt” annars? Är mest ute efter Inflamino…

  Jag har några kilo jag skulle vilja gå upp mer än gärna, men vill göra det nyttigt/hälsosamt och på ett sätt som är snällt mot magen.. Men hur vet jag inte:( (Är underviktig)…

  Tack tack för att Du har denna sida!

 27. admin skriver:

  Tack, Jessica!
  /Tina

 28. admin skriver:

  Hej HHH,
  Jag tar Inflamino ungefär en gång om dagen men på senare tid har jag börjat glömma bort det eftersom jag mår såpass bra. Dock var min mage väldigt väldigt dålig i somras så jag vågar helt enkelt inte sluta helt med den. Måste försöka få kroppen att återhämta sig så att jag kan återfå min kraft. Det är viktigast att ta det när man är dålig, och se det som vitaminer/mineraler som din kropp behöver för att bli frisk, och det är inget som man måste fortsätta med resten av livet utan kanske bara ett par månader tills magen lugnat sig. För mig var det värt väldigt mycket att bli bättre i magen eftersom alternativet var operation alternativt fortsatt sjukskrivning.

  Om jag vore du (dvs fattig student – been there done that) så skulle jag för det första söka handikappsersättning. Be din läkare att skriva en riktigt jävlig berättelse om hur sjuk du är och håll tummarna så kanske du får pengar. Då får du kanske 1000 kr extra i månaden och kan lägga en del av dem på t ex Holistic Inflamino. Om du får det får du dessutom två års retroaktiv ersättning (det fick jag som student, vilket gjorde att jag hade råd med alternativa behandlingar) och kan lägga en del av de pengarna på alternativa behandlingar som gör dig frisk. När du väl är frisk kan du ju studera bra och få ett bra jobb senare som ger dig en bra lön så att du kan fortsätta underhålla magen.

  För det andra: om jag vore du så skulle jag i första hand satsa på att ta probiotika, t ex Rubicon eller (och) Ultraflora Plus som jag skrivit om tidigare. Jag upplevde att det var kombinationen av probiotika och inflamino som gjorde mig frisk, men jag vet inte. Jag vet bara att jag inte kan leva utan mina tarmbakterier. Se länk till Rubicon här bredvid.

  När det gäller att gå upp i vikt så gör vi det när vi är friska. Kom ihåg att äta oftare och mindre portioner och häll gärna i lite extra olja (typ olivolja) i maten så blir den mer kaloririk. Undvik potatis men ta lite ris till maten istället.

  /Tina

 29. Frank skriver:

  No grain, no pain! =)

 30. Sara skriver:

  En kommentar till Sch och även alla andra: kolla in Dr Kleins sajt, han skriver både i sin bok och på sidan om body building. Han menar att han har frukterian/vegankompisar som håller på med body building. Jag kör mer och mer raw food för varje dag, och det är det som gör att jag blir bättre upplever jag. Jag vet inte hur dina prioriteringar ser ut, men själv tror jag stenhårt att först blir jag bra och sedan kommer viktökningen…. Livet är för långt för att ha permanenta hälsoproblem.

  Om jag kunde ge andra på denna sida ETT tips, så är det att beställa e-boken ”Healing colitis and Crohn’s” av dr Klein och läsa den! (kolla i Tinas länklista) jag kallar snart mig själv för salladsjesus, så stor skillnad har den boken gjort för mig. Förbättring kom inom ett par dagar, och då var jag ändå riktigt risig.
  Jag har systematiskt provat mig igenom och läst MYCKET om dieter i ämnet , detta är det absolut vettigaste och bästa, inkluderat SCD som lustigt nog inte tillåter rå frukt och grönt på ett bra tag…ja, det är iallafall min erfarenhet.

Panorama Theme by Themocracy